TOP 7+7 érdekes bringás film

Számos híres film készült bringás tematikával

, ahol a kerékpár vagy a kerékpározás központi szerepet játszik a történetben. Íme néhány emlékezetes példa:

1. Breaking Away (1979) – ez az amerikai film a kerékpárversenyzésről szól, és egy fiatal férfi történetét meséli el, aki egyetemi tanulmányai helyett inkább profi bicikliversenyző szeretne lenni, szembeszállva a társadalmi különbségekkel. A film a barátságról, ifjúságról, önfelfedezésről és kitartásról szól. A film az 1980-as Oscar gálán az öt jelölésből egyet tudott bezsebelni, legjobb forgatókönyv kategóriában. A főbb szerepekben olyan nevek brillíroztak, mint Dennis Quaid vagy Daniel Stern.

2. The Bicycle Thieves (1948) – egy klasszikus olasz neorealista film, amely egy munkanélküli férfi küzdelmét követi nyomon, akinek ellopják a létfontosságú kerékpárját, amelyre szüksége van, hogy munkát találjon. Ez a film az egyik legfontosabb mű az olasz filmtörténetben, az IMDB filmes portálon jelenleg 8,3/10 értékelésen áll.

3. Premium Rush (2012) – ez az akció-thriller New York városában játszódik, és egy kerékpáros futár életét mutatja be, aki egy veszélyes csomagot szállít, miközben üldözik. Joseph Gordon-Levitt játssza a főszerepet.

4. Rad (1986) – Egy kultikus amerikai film, amely a BMX kerékpározás világában játszódik. A film egy fiatal BMX-versenyző, Cru Jones történetét követi, aki részt vesz egy neves versenyen (Helltrack).

5. E.T. – A földönkívüli (1982) – bár nem kifejezetten kerékpáros film, de az egyik legismertebb jelenetében a főszereplők kerékpáron menekülnek az űrlénnyel. A jelenet, amelyben a kerékpár a levegőbe emelkedik, ikonikussá vált a filmezés történetében. A film plakátja is ezt a jelenetet örökíti meg.

6. Wadjda (2012) – ez a szaúd-arábiai film egy fiatal lány történetét meséli el, aki mindenáron egy zöld kerékpárt szeretne vásárolni, annak ellenére, hogy a konzervatív társadalomban nem szokás lányoknak biciklizni.

7. The Triplets of Belleville (2003) – ez egy francia animációs film, amely egy kerékpáros versenyzőről és nagyanyjáról szól, akik különleges kalandokba keverednek. A film stílusa és története különleges és emlékezetes.

Ezek a filmek mind különböző nézőpontokból mutatják be a kerékpározást, legyen szó versenyzésről, személyes küzdelemről vagy szórakozásról.

A kerékpáros sportvilág is inspirált néhány híres filmet, amelyek központi témája a kerékpárversenyzés és a sportolók kitartása, küzdelmei. Itt van néhány figyelemre méltó alkotás a kerékpáros sport világából:

1. The Flying Scotsman (2006)

Ez a film Graeme Obree, a híres skót kerékpárversenyző valós történetét dolgozza fel, aki kétszer is megdöntötte az egyórás pályakerékpározás világcsúcsát, és mindezt egy saját maga által épített kerékpáron tette meg. A film Obree küzdelmeiről, kitartásáról és a sportolói élet nehézségeiről szól. A címszereplőt Jonny Lee Miller alakítja.

2. American Flyers (1985)

Ez a sportdráma két testvér történetét követi, akik egy híres bicikliversenyre készülnek Coloradóban. A film a versenyzés kihívásait, valamint a testvéri kapcsolatok összetettségét mutatja be. Kevin Costner egyik korai filmje volt.

3. A Sunday in Hell (1976)

Ez egy híres dán dokumentumfilm, amely a klasszikus kerékpárversenyt, a Paris-Roubaix-t mutatja be. A film a versenyzés keménységére és a résztvevők fizikai megpróbáltatásaira koncentrál, mivel olyan úton zajlik a verseny, amely nem igazán alkalmas közlekedésre. Az egyik legjobb kerékpáros versenyről készült dokumentumfilmnek tartják.

4. Rising from Ashes (2012)

Ez egy dokumentumfilm a ruandai nemzeti kerékpárcsapat történetéről, amely a ruandai népirtás után alakult meg. A film a sport erejéről szól, amely képes felépíteni egy nemzetet és reményt adni az embereknek.

5. Pantani: The Accidental Death of a Cyclist (2014)

Ez a dokumentumfilm Marco Pantani, az olasz kerékpárversenyző életét és tragikus halálát mutatja be. Pantani az egyik legnagyobb kerékpáros versenyző volt (Tour de France és Giro d'Italia győztes), de doppingbotrányok és személyes problémák következtében tragikus véget ért az élete.

6. The Armstrong Lie (2013)

Ez a dokumentumfilm Lance Armstrong felemelkedéséről és bukásáról szól, miután bevallotta, hogy doppingolt a Tour de France győzelmei alatt. A film részletesen bemutatja Armstrong karrierjét, a doppingbotrányt, és a hazugságok hálóját, amelyben évekig élt.

7. Tour de Pharmacy (2017)

Ez egy szatirikus, fiktív film, amely az 1980-as évek Tour de France versenyéről szól. A film a dopping körüli botrányokat és a kerékpársport árnyoldalát mutatja be, humoros megközelítésben. Szereplői között megtalálhatók olyan híres színészek, mint Danny Glover, John Cena és Orlando Bloom.

Ezek a filmek különböző megközelítésekkel mutatják be a kerékpáros sport világát, beleértve a versenyzést, a doppingbotrányokat, a sportolói elhivatottságot és a kerékpározás szépségeit.