Sziget: pénteki levezetés

Péntek van, végre vége a hétnek. Ilyenkor a programkínálat kevésbé befolyásoló tényező hiszen egész Budapest a szigeten fog tobzódni, hogy kiheverje a hét fáradalmait, kivéve, ha erejüket szombatra tartogatják. De vajon vállaljuk e a sorban állást?

Aki még nem döntötte el, ma vagy holnap menjen ki a szigetre, hogy több száz emberrel együtt nyelje a port, annak elárulhatom, hogy a pénteki nap egész jónak mutatkozik. Valószínű én vagyok öreg, de a nagy színpadon fellépő zenekarok nagy részének rendszeresen utána kell néznem, hogy ki kicsoda. Végül is ennek is meg van a maga szépsége. Szóval lássuk mi az,ami még egy ilyen nem-tinédzser rókának is felkelti a figyelmét.

A nagyszínpadon Papa Roach (USA) nu-metal zenekarlép fel, állítólag a koncertjeik nagyon látványosak. Aztán 180 stílusváltás következik és Mika lép színpadra. Discos, poppos számokkal. A napot a Thirty Secons to Mars zárja. Hát ma nem igazán lesz érdemes a nagyszínpad előtt nyomakodni.

Na de nézzük kedvencemen, a világzenei nagyszínpadon ma mi van: Úgy tűnik a mai nap a mulatozás és a balkáni népzene jegyében telik. Először a berlini-detroiti Daniel Kahn & The Painted Bird (USA) klezmer zenét játszó banda lép fel. Az idén 15 éves hagyományos délszláv zenét játszó Söndörgő Ferus Mustafov macedón roma zenésszel egészül ki, nem csak a mostani koncert erejéig, hiszen már egy lemezt is készítettek együtt. Utánuk ismét egy klezmer zenét játszó banda a Rotfront (D, H, UKR) következik, akik Berlinben verbuválódtak össze. Az ő különlegességük, hogy a zenekarnak hazai vonatkozása is van, ugyanis egy időben a zenekarban feltűnt Gryllus Dorka is. Az én szívembe a Berlin-Barcelona számukkal lopták be magukat.

Az estet az Oi Va Voi (UK) zenekar zárja, amelynek szintén van magyar vonatkozása. A zenekar korábbi albumán Német Juci, a mostanin pedig Szalóki Ági is énekel, őt meg is hívták a mostani koncertjükre.

Amit még mindenképp ajánlok, bár megígértem a party aréna sátorról nem nyilatkozom az 19:45-től a Gotan project. Nem is értem miért ide tették őket. 2001ben óriási zenei durranásnak számított, a tangót briliánsan feldolgozó zenéjük. Idén is új lemezzel jelentkeztek, de szerintem ez már nem lett olyan átütő.

A Wan2 színpadon érdemes még körül nézni. Egy holland zZz, egy belga zenekar Vive la Féte és utánuk Charlie Winston egy vidám brit fiatalember, őt mindenképp érdemes megnézni. Az est méltó befejezője az Erik Sumo Band Kiss Erzsivel kiegészülve.

A Headbangers színpad nagy durranása pedig ma a Paradise Lost (UK).

Ha nem esik, mindenképp jó napnak nézünk elébe, még ha péntek 13 is van ma.