Magyar premierek a montreali filmfesztiválon

Csütörtökön kezdődik az öt kontinens kortárs filmművészetének felfedezésre invitáló nagyszabású „World Film” fesztivál Montrealban. Az Észak-Amerika kulturális fellegvárában megrendezett filmverseny a produceri szövetség (FIAPF) által A-kategóriásnak minősített 13 nemzetközi filmfesztivál egyike.

Az őszi fesztiválszezon egyik legfontosabb amerikai eseménye három magyar játékfilm premierjét tartogatja augusztus 26 - szeptember 6. között.


Vágvölgyi B. András filmrendezői debütálása, a Kolorádó Kid az elsőfilmek versenyében mutatkozik be Montrealban. A Magyar Mozgókép Közalapítvány támogatásával készült alkotás a legutóbbi Magyar Filmszemlén elnyerte a Moziverzum-díjat és Banovich Tamás a legjobb látványért járó elismerést. A Kolorádó Kid Montrealban a legjobb elsőfilmnek járó Arany Zenit díjért versenyez 24 vetélytárssal. Vágvölgyi B. András első rendezése a Cameofilmben készült angol koprodukcióban, producere Csáky Attila, főszereplője Nagy Zsolt.
Vágvölgyi B. András személyesen vesz részt a montreali díszbemutatón.

Dyga Zsombor Köntörfalak és Groó Diána Vespa című játékfilmjeit a montreali fesztiválon láthatja először az amerikai közönség. Mindkét alkotás a Magyar Mozgókép Közalapítvány támogatásával készült és a februári Filmszemle több díjjal jutalmazta őket.
Dyga Zsombor a Köntörfalak-ért a legjobb rendező díja mellett a film.hu közönségdíját is elnyerte; a főszereplő Elek Ferencet a legjobb színész, míg Czakó Juditot a legjobb vágó díjával méltatták. A napjaink Budapestjén, a belváros szívében két vadidegen félresikerült randijából kiinduló film a Major István vezette FilmTeam produkciója.
Groó Diana második játékfilmje, a Vespa szerb koprodukcióban készült a Tivoli-Filmprodukció gyártásában, producere Szekeres Dénes. A film főszerepében látható amatőr gyerekszínész Tóth Sándor különdíjat nyert és a filmzenét jegyző Kardos Dánielt és Balogh Rudolfot is díjazta a 41. Magyar Filmszemle.
Mindkét alkotás a friss európai filmtermés javát felvonultató válogatásban lesz látható Montrealban.

Hozzászólások (1)

  • anon
    zsuzsi

    A Pejó Róbert rendezésében és Gryllus Dorka főszereplésével osztrák-magyar-svájci Látogatás című film is meghívást kapott a holnap (augusztus 26-án) kezdődő Montreali Nemzetközi Filmfesztivál 'Hors Concours' (World Greats) programjába.

    aug. 25, 2010