Charlie St. Cloud halála és élete

Egy kérdésre biztosan nem tudok egyértelmű választ adni: ezt a romantikus drámát vajon ezúttal tényleg nem a kemény magot alkotó Zac Efron rajongóknak szánták vagy elsősorban mégis csak nekik?

Minden jel arra mutat, hogy az alkotók maguk sem akartak erről dönteni, talán ők is előnyösebbnek és kifizetődőbbnek látták elkerülni a konkrét álláspontfoglalást.

A felnőttesebb téma nem feltétlen a tízes éveiket taposó hódolóknak kedvez, viszont a fiatal színész sportos megjelenésének, főként külső jegyekben megnyilvánuló személyiségének folyamatos előtérbe helyezése ennek éppen az ellenkezőjéről tesz tanúságot.

Charlie St. Cloud a helyi tengerészcsapat bajnoka, azon srácok egyike, akit sokan kedvelnek az élethez és a mindennapi problémákhoz való hozzáállása, kötelességeinek felvállalása miatt. Jó kiállású és közvetlen, derűlátó és kellően ambiciózus, akit anyja (Kim Basinger) és öccse (Charlie Tahan) is imádnak és nagyra tartanak. Lássuk be, eddig ezek alapján mást nem is választhattak erre a szerepre, mint Zac Efron-t!

Egy végzős gimnazista srác és az ő ideális kisvárosi élete. Szinte minden tökéletes, az egyetemi ösztöndíj megszerzésével még a kitörés lehetősége is megadatik neki, ám a sors közbeszól: Charlie egy autóbalesetben elveszti egyetlen fiútestvérét. Innentől minden 180 fokos fordulatot vesz: a korábban energikus mintatanuló, a nagyra tartott, bálványozott báty antiszociálissá és céltalanná válik. Oly annyira megváltoztatja jellemét ez a tragédia, hogy végül álmait sem sikerül megvalósítania, öt év elteltével még mindig a kisváros lakója és annak a temetőnek a gondnoka, ahol öccse nyugszik.

Hogyan birkózik meg karakterének eme sötétebb oldalával a vidám szerepeiről híres ifjú titán, a High School Musical egykori tinisztárja?

Jogos a kérdés, és ennél a filmnél ez tulajdonképpen a leglényegesebb is egyben, ugyanis a sztori nem tartalmaz nagyobb meglepetéseket vagy újszerű mondanivalót, persze az igazsághoz hozzátartozik azért, hogy nem is akar, így hát kizárólag a jellemfejlődésbe kapaszkodhatunk. Ben Sherwood hasonló című regénye alapján készült romantikus dráma középpontjában a veszteség és a gyász áll; egy történet a gödörből való kimászásról és az újrakezdésről a szerelem erejével. A film sajnos legalább annyira érzelgős és elcsépelt, mint amennyire ez utóbbi tartalomismertetőnek szánt mondatom annak tűnhet. Nem eléggé kifinomult a kapcsolatok ábrázolása, amin még az olyan rutinos színészek, mint Kim Basinger és Ray Liotta röpke beugrása sem javít igazán. Habár Zac Efron-nak kihívást és újabb fejlődési lehetőséget jelenthetett ez a drámaibb szerep, mégis érezni, hogy nagyobb részt inkább hozzá fazonírozták Charlie figuráját és nem fordítva. Nyilvánvalóan azt is megcélozták, hogy az ifjú színészt magasabb szintre emeljék ezzel a fajsúlyosabb feladattal, hogy elindítsák a komolyabb filmsztárság felé, de talán túlságosan előtérbe helyezték a már kialakult imidzset, aminek végül – ha nem is maradéktalanul – maga Charlie St. Cloud esett áldozatul.

5/10 pont

Charlie St. Cloud halála és élete (Charlie St. Cloud) – színes, feliratos amerikai romantikus dráma, 100 perc, 2010
Rendező: Burr Steers
Szereplők: Zac Efron, Charlie Tahan, Amanda Crew, Augustus Prew, Kim Basinger, Ray Liotta