A Bibliothéque Pascal a hivatalos magyar nevezés az Oscar-ra

Az Oscar-díjra nevező bizottság 2010. szeptember 7-én hozott döntésének értelmében, Magyarországot a 2011. évi „legjobb idegennyelvű film” kategóriában a Bibliothéque Pascal című film képviseli. Az Oscar-díj szabályzata szerint azok a magyar filmek versengtek a nevezésért, amelyek hazai mozibemutatójára 2009. október 1 - 2010. szeptember 30. között kerül sor.

A bizottság döntésében a Magyar Filmművészek Szövetségét Varga Balázs, a Magyar Operatőrök Társaságát (H.S.C.) Kende János, a Magyar Mozgókép Rendezők Céhét (MRC) Monory-Mész András, a Független Magyar Producerek Szövetségét Szita Miklós, a Magyar Producerek Szövetségét Mikulás Ferenc és az Magyar Mozgókép Közalapítvány Kuratóriumát Bakonyi Veronika képviselte.
A bizottság egyhangú szavazással hozta meg a döntést. Indoklásában kiemelte, hogy a filmben a fantáziavilág és a kelet-európai valóság friss és eredeti módon ötvöződik.

A legutóbbi Magyar Filmszemle fődíjával és a külföldi filmkritikusok Gene Moskowitz-díjával kitüntetett Bibliothéque Pascal a Magyar Mozgókép Közalapítvány támogatásával magyar-német koprodukcióban készült. A nemzetközi premierre a Berlinálén került sor februárban, ezt követően a legfontosabb nemzetközi filmfesztiválok hívták meg válogatásukba. A július végi szarajevói filmfesztiválon a művészmozik nemzetközi szövetségének díja mellett (CICAE) a tekintélyes páneurópai portál, a Cineuropa díjával is a Bibliothéque Pascal -t méltatták a szakmai zsűrik.
Hajdu Szabolcs legutóbbi játékfilmje a Filmpartners, a Katapultfilm és a Gilles*Mann Filmproduktion produkciójában készült a TV2 és az Eurimages támogatásával. A főszerepekben Török-Illyés Orsolya, Oana Pellea, Razvan Vasilescu, Andi Vasluianu, Shamgar Amram, Mihai Constantin, Hajdu Lujza és Ion Sapdaru látható.

Hajdu Szabolcs 1972-ben született Debrecenben. A Színház- és Filmművészeti Egyetem elvégzése után, a 90-es évektől színészként dolgozott. 2000-ben készítette el Macerás ügyek címmel első játékfilmjét, mely 2001-ben a Magyar Filmszemle legjobb elsőfilm díját nyerte el. Fehér tenyér című második mozifilmjét a cannes-i filmfesztivál mutatta be a nemzetközi közönségnek és jelentős fesztiválsikerekkel párhuzamosan számos külföldi mozi is műsorra tűzte. A Bibliotheque Pascal a hároméves kislányát egyedül nevelő Mona Paparu (Török-Illyés Orsolya) utazásainak, szerelmének, nyugat-európai kálváriájának a története.

Amerika leghíresebb filmes megmérettetésére minden ország nevezhet évente egy-egy játékfilmet, melyek közül a Los Angeles-i Filmakadémia képviselői választják ki január végén az öt szerencsés jelöltet, akik a legjobb idegennyelvű filmnek járó szobrocskáért kelhetnek versenyre.
A jelöltek listáját 2011. január 25-én hozzák nyilvánosságra, az Oscar-díjak ünnepélyes átadására február 27-én 83. alkalommal kerül majd sor a Los Angeles-i Kodak Theatre-ben.

Hozzászólások (1)

  • anon
    Anonymous (nem ellenőrzött)

    Szégyen, hogy egy ilyen filmmel pályázunk az Oscarra!

    szept. 08, 2010