John Legend & The Roots: Wake Up!

John Legend és a The Roots egy új, szenvedélyes ajándékkal lepi meg rajongóit, mely nem más, mint a "Wake Up!" című album. A 2010. szeptember 20-án megjelent lemez érzelmes, '60-as, '70-es évek beli dallamokat vonultat fel, melyek a tudatosságról és öntudatosságról, az elkötelezettségről szólnak - ezzel is arra ösztökélve a hallgatóságot, hogy "ébredjen fel!".

Az R&B énekes Legend és a The Roots hip-hop csapat a 2008-as, történelmi jelentőségű amerikai elnökválasztási kampány hatására úgy érezték, akcióba kell lépniük. Először csak egy közös kislemezt terveztek, de aztán gyorsan egy szenvedélyes albummá fejlődött az anyag, mely változást, reményt és aktivizmust fejez ki - nem csupán egy konkrét pillanatot örökítve meg, hanem hosszabb távon megőrizve mondanivalóját, függetlenül a politikai légkörtől.

2010. június 24. 14:47 - John Legend & The Roots: Wake Up! ©John Legend & The Roots: Wake Up!

Az így elkészült album 11 tökéletes dalt vonultat fel gospel, rock és reggie dallamokat ötvözve hip-hoppal. Az albumon olyan ismerős számok feldolgozásaival találkozhatunk majd, mint a "Wholly Holy" Marvin Gaye-től és a "Little Ghetto Boy" Donny Hathaway-től, néhány olyan, kevésbé ismert dalok kíséretében, mint Baby Huey és a Babysitters "Hard Times" című dala és a "Hang On In There" Mike James Kirklandtől.

Legend szerint "ezek a dalok most is nagyon relevánsan hangzanak". "A legtöbbjükön nem változtatnád meg a szöveget se. A "Wake Up Everybody"-nak (mely az album első kislemeze Melanie Fiona and Common közreműködésével) 4 versszaka van: az első egy általános megállapítás, a második az oktatásról, a harmadik az egészségügyről, míg a negyedik a környezet jobbá tételéről szól. Nincs szükség módosításokra".

"Amikor ezek a dalok íródtak, az emberek lélekben még sokkal inkább összhangban voltak" - mondja a The Roots dobosa és zenei igazgatója, Ahmir "?uestlove" Thompson. "A polgárjogi érában ez az egész még új volt, és megvolt az az érzés, hogy 'igen, egyszer, talán mindannyian szabadok leszünk'. 2010-ben ez nincs jelen."

Az album egy új, saját szerzeményt is tartalmaz majd, Legend "Shine" című dalát, mely az Oscar-díjas rendező, Davis Guggenheim hamarosan bemutatásra kerülő dokumentumfilmjében, a "Waiting For Superman"-ben is szerepel. A dal "Stevie Wonder és a gospel talákozásaként" jellemezhető, mely tisztán kifejezi ennek a különleges közreműködésnek az erősségét. A "Wake Up!" egyesíti Legend kifejező, érzelmekkel teli hangját azokkal a funky elemekkel, amelyeket csak a The Roots képes biztosítani.

John Legendet és a The Roots-ot összehozni egy ennyire inspiráló közreműködésben annyira logikusnak tűnik, hogy meglepő is, eddig miért nem álltak még össze korábban. John Legend hatszoros Grammy díjas előadóművész, akinek eddigi mindhárom albuma vezette a Billboard R&B albumlistát, és aki olyan előadókkal énekelt már együtt, mint Kanye West, Jay-Z, Alicia Keys és a Black Eyed Peas. A The Roots - akik jelenleg a Late Night with Jimmy Fallon című műsor házi bandájaként láthatóak esténként - eddig kilenc, kritikusok által is elismert stúdió albumot dobott piacra (többek között a nemrégiben megjelent "How I Got Over"-t), és újradefiniálták az élő zene és a hip-hop kapcsolatát.

Az album normál CD-n, bakelit LP-n és bónusz DVD-vel kiegészített deluxe változatban is napvilágot látott.

Hirdetés