A Monarchia borkereskedés borkóstolóján jártunk

Sokan nem tudják de a Monarchia borkereskedés, nemcsak borok értékesítésével, hanem borkóstolással is foglalkozik üzlet helyiségeiben, ahol mi a “ház boraival” azaz a Kovács Nimród Winery boraival ismerkedhettünk meg.

A Monarchia borkereskedés neve sok borkedvelő fülében ismerősen cseng. Én is így voltam ezzel, azonban sajnos Kovács Nimród nevét a sok borász között nem igen tudtam hová tenni. Pedig ő az, aki feleségével üzemelteti ezt az egész gépezetet és nem csak a kereskedésbe vágott bele, hanem a bortermelésbe is Eger környékén. Néhány évvel ez előtt barátja unszolására borai a Monarchia név helyett saját nevére lettek átkeresztelve és egy kis külső átalakításon is átmentek. Azaz immáron a Monarchia saját borait Kovács Nimród Winery vagy KNW logó alatt keressük.

2010. szeptember 24. 19:23 - Fotó: Lantai József ©3 087

Mekkora ötlet, gondoltam, de igazából nagyon kézenfekvő, hogy épp egy borkereskedésben tartsanak egy ilyen eseményt. Szerintem már van is rá példa csak én vagyok tájékozatlan. Bár, hol kóstolhatna az ember jobbnál-jobb borokat. Elképzelem, ahogy záróra után kinyílik egy palack, aztán kezdődik a buli az boltban.

A pincészet: A Kovács Nimród borászat kizárólag hordós érleléssel foglalkozik az egri borvidéken. Előszeretettel próbálkozik külföldi piacokon is, mivel Nimród egy ideig az USA-ban élt és még most is gyakran jár oda. Odafigyelnek, hogy jó minőségű bort állítsanak elő és céljuk, hogy Egert is bekapcsolják abba a folyamatba, amely az ország többi borrégiójában már elkezdődött, hogy a magyar bor fel tudja venni a világ piaccal a versenyt. Nimród szeretné, ha Eger visszatérne fehérboros múltjához és megtalálná sajátos arculatát, ahogy azt Villány is tette.

2010. szeptember 24. 20:26 - Fotó: Lantai József ©3 165

Helyszín:A pince kialakítású helyiségben maga a borosgazda Kovács Nimród tart nekünk előadást. Rengeteg bor van itt. Nem csak monarchia borok, hanem Magyarország jobb pincéiből is találunk itt jó néhány palackot. Ez az est azonban a Nimród borokról szól. Kovács Nimród sokat mesél és időközben felesége is megérkezik, aki a borászat gazdasági ügyeit tartja kézben.

2010. szeptember 24. 19:27 - Fotó: Lantai József ©3 095

1.Először egy Egri Fehéret kóstoltunk 2008ból.(890Ft) Ez a mindennapok bora. Testes, gyümölcsös, könnyen fogyasztható. Árához mérten igen erős jó bort kapunk. Akár többet is érne.

2.Kovács Nimród Egedhegyi furmint 2009(3990Ft)- Ez egy régi-új próbálkozás. Egri borászatról lévén szó a furmint meglepő ezen a tájon, hiszen mindenki Tokajhoz kapcsolja és nem is nagyon termelnek Egerben furmintot. Pedig Kovács szerint meg van a furmint egri multja. Künlegességnek számít hát ez a bor.” Ezért úgy ülünk rajta most mint az aranyon, nem tudjuk mit kezdjünk vele”- mondja felesége. A bor amit kóstoltunk nemrég lett lepalackozva, ennek köszönhető a kicsit nyúzott íz, de hagyni kell neki egy kis időt.

3.Az utolsó fehér borhoz érkeztünk- Kovács Nimród Battonage Chardonnay 2007(3490Ft)- Ez a pincészet legkeresettebb bora. A battonage technológia azt jelenti, hogy kis, jelen esetben francia hordókban érlelik a bort. “Olyan mint egy szép magyar lány Dior sminkkel.”- mondja Kovács a hasonlatot. A hordós érlelés testességet és karcsúságot ad a bornak. Kétségkívül ez a legjobb a 3 fehér közül. Illatos bor,érezni a hordós érlelést. Idén sajnos a rossz időnek köszönhetően nem lesz, ezért a tavalyi készletekkel kell idén kihúzni.

2010. szeptember 24. 20:14 - Fotó: Lantai József ©3 156

4.Eljutottunk a vörösökhöz. Egri Vörös 2006(1000Ft)- Ez az egri Fehér testvére. A mindennapok bora “kollekció” másik darabja. Ez is hozza a tőle várt, árához képest magas minőséget. Ez a bor, azzal a célzattal készült, hogy a kacsintós lőrék helyett ezt tényleg oda lehessen adni a ház boraként bármelyik vidéki étteremben.

5.Kovács Nimród Syrah 2008(5490Ft)- Behízelgő kellemes bor.A syrah(egyes területeken shiraz) egy próba telepítés volt és különböző házasításokhoz készítették, de egyre jobban hajlanak arra, hogy külön syrah bor legyen. Ami szerintem ha Kovácson múlik biztosan lesz, mert nagy megelégedéssel kóstolgatta saját syrah-ját.

6.Most következik kedvencem a Kovács Nimród Cabernet Franc 2007(4490Ft)- Ízgazdag bor, aszalt-szilvás konyakos ízzel. Bordeaux-i fajta, eredetileg a Bazilika Cuvée komponense volt, de azt tapasztalták, hogy a vevők a fajtatiszta borokat jobban kedvelik mint a Cuvéeket.

7.Eger erőssége a Bikavér, ezért minden egri borászatnak érdemes kijönni eggyel. A bor neve ennek ellenére Kovács Nimród Rhapsody 2006(2990Ft), Ami eredetileg Nimród névre volt keresztelve, de mivel amerikai piacokra is termelnek ott nem csengett túl jól, mivel a Tapsi Hapsiban a hebehurgya vadászt is így hívják. Így maradt a névváltoztatás. Előszőr Rhapsody Red név volt az ötlet a Rhapsody in Blue Bernstein darab nyomán, aztán maradt a Rhapsody kékkel a palackra írva. Igazi erős bikával van dolgunk, de számomra nem tűnik ki a többi közül.

8.A borászat legkedveltebb vöröse a Kovács Nimród NJK V.2005(7990Ft)- Nem hiába, szintén egy illatos ízes mély vörös bor. Kissé lágyabb és kevésbé ízgazdag, mint a Cabernet Franc.

+1: Pinot Noir- bár nem volt a listán, Kovács Nimród úgy belelendült a kóstoltatásba, hogy hirtelen felindulásból, kinyittatott egy Pinot Noirt desszert gyanánt. Ez valóban kicsit illatosabb és édesebb bor a többihez képest de mégis száraz fajtával van dolgunk.

2010. szeptember 24. 19:59 - Fotó: Lantai József ©3 136

Összefoglalva. Egytől-egyig jó borokat kóstoltunk. A 20 fős társaság alkalmat adott a mellettünk ülök megismerésére is. A 10 bor után, merthogy welcome drinkként egy roséba is belenyalhattunk mámoros hangulatban vetettük bele magunkat a Budapesti éjszakába.

részvételi díj: 4500 Ft, amelyből 1000 Ft a kóstoló után levásárolható
bolt cím: Budapest, 1092 Kinizsi u. 30-36
web: www.monarchiaborok.hu