Sammy nagy kalandja – A titkos átjáró 3D

Ígértél már meg mindent, amit nem lehet előre megígérni? (Vannak teknősök, akik így tesznek.) Mentségükre szóljon, hogy senki sem tudja mi van ott, ahol még nem járt. Ha most én mondanám,hogy indulok, eljönnél velem? A Sammy nagy kalandja egészen valós sztori, életszagú. Mindenkinek, aki eljönne.

A. Milne Micimackója és Lázár Ervin Cserkesze óta tudjuk, hogy az animációs filmek (általában) nem a gyerekeknek szólnak. Ez csak olyan mikulásos- húsvéti nyuszis cukormáz: nagyon édes és nagyon nem igazi. Bocsássa meg minden csöppség ezt a fajta racionalitást, de ha egyszer nem lehet rögtön az elején belefutni az igaziba! Az első pár percben! Sammynek és Shellynek, a két tengeri teknősnek mégis sikerül; igaz,nem sokra mennek vele.

Az ötvenes évek végén járunk, háromdimenziós hippiszerkók és kegyetlenül undorító szemétlerakók között. Útkereső fiatalok mászkálnak lakókocsikkal, hatalmas kendőt hordanak hajpánt gyanánt,és teknősöket zárnak ketrecbe, hogy aztán levest főzzenek belőlük. Nem egy optimista világ ez, ahol élünk, - ahol ők élnek -, de azt mondják, hogy a víz alatt van valahol egy titkos átjáró.
Ezt keresi a teknőspár, Sammy és Shelly. Annyira görcsösen, hogy egymást is folyton szem elől tévesztik hosszabb- rövidebb időre. Csalóka mulatság ez, mikor együtt indulsz el valakivel, aztán minden évben azért könyörögsz, hogy ne az idén találkozz vele utoljára. Még akkor is, ha három dimenzióban még szebb a víz, tisztábbak a színek és amolyan életvidám zene szól közben: a Sammy kalandjai ezt mind tudja. Ennyi pozitív hozzáállás szorult az első félórába. Aztán lesz később szerelem és féltékenység, dac és félreértés, majd csalódás és aggodalom. Közben - egészen észrevétlenül - ez a mozi azt is megmutatja, milyen lesz majd, ha a sirály már nem tud halat fogni magának; ha a gleccserek olvadásnak indulnak; ha pingvineket és fókákat csak az átmeneti állatmenhelyeken látni, és ha hiábavaló lesz minden egyes megtett kilométer… mert a teknős, akit szeretünk, nincs velünk.
A Sammy kalandjai ügyesen lavíroz az ismeretterjesztő környezetvédős film és a love story között, de a barátságról, az életre szóló összefogásról és a csöpögős „te+én”- ről csak közhelyes igazságokat tud fölmutatni.

2010. február 22. 16:33 - Sammy nagy kalandja - A titkos átjáró ©Sammy nagy kalandja - A titkos átjáró

Hiába az idős házaspár, a bohém szoknyabolond és a túlkoros, önjelölt menyasszony - mind teknősben! - a Sammy nagy kalandja nem tud annál jobb happyendet kihozni a végén, mint hogy a szerelem örök.

Ez pedig még akkor sem lenne elég meggyőző befejezés, ha egy teknősbarát macska mondaná. Bár elmondja ő is. Ráadásul franciául.

6/10 pont

Sammy nagy kalandja – A titkos átjáró (Sammy's Adventures: The Secret Passage) –  belga animációs film, 88 perc, 2010
Rendezte: Ben Stassen
Szereplők: Yuri Lowenthal, Anthony Andreson, Jenny McCarthy, Tim Curry, Stacey Keach, Kathy Griffin, Melanie Griffith

Hozzászólások (2)

  • anon
    Anonymous (nem ellenőrzött)

    Belga, nem amerikai.

    márc. 02, 2011
  • anon
    misi

    Javítottuk. Köszönjük!

    márc. 02, 2011