Idén májusban a National Geographic különleges gasztrokalandra hívja a nézőket az Oscar®-jelölt, Emmy®- és Golden Globe®-díjas színésszel, Stanley Tuccival, aki Olaszországot járja be a „Stanley Tucci: Az olasz konyha nyomában” (Tucci in Italy) című sorozatban.
Ilyen hosszú címe van és kicsit száraz (természetföldrajz, brr…), de gyorsan kérlek, ne tedd le, mert igen érdekes könyv!
Nem olvasnivaló, hanem lapozgatni, szemezgetni, keresgélésre alkalmas könyvecske. Mindennap szembesülünk az időjárással, s mikor reggel, a nap indulásakor rádióban, tévében hallgatjuk a napi időjárás-előrejelzést vagy tervezzük a nyaralást és latolgatjuk, mikor lenne jobb menni, hogy jó időt fogjunk ki – a ciklonok és az anticiklonok csak úgy kavarognak köröttünk. Aztán tudjuk, hogy mi az? Tudjuk, melyik a bárányfelhő és melyik a gomolyfelhő? Sorolhatnám: üvegháztartás, ózonlyuk, földrengés-előrejelzés ….. – ezek a mindennapjainkban is gyakran előforduló fogalmak.
A könyv tudományos mű a hétköznapi emberek számára, Földünk múltjáról, jelenéről - színes ábrák, táblázatok, grafikonok egészítik ki a magyarázó szövegeket (én eltettem a könyvet a karácsonyra gyűjtendő ajándékok közé).
Diter Heinrich, Manfred Hergt: Atlasz - Föld, 2010
Athenaeum kiadó, ISBN: 978 963 293 031 2