2018. június 18. - hétfő

Szalóczi Dániel Csakrádfigyelős

Kinyomtatom...
A gyerekszerelemről kicsit idétlen, kicsit komoly, kicsit mosolygödröt arcra varázsoló versikék.
 
Részlet barátnőmmel folytatott virtuális telefonbeszélgetésünkből:
…. Mikor ígértem? Régen, van már neki egy hónapja is, de aztán a posta (is) bekavart, én sem értem rá - és csak most jutottam el a könyvhöz. Szóval figyelek, csak rád figyelek, de azért figyelj Te is rám. Oké? Játszunk egy „Csakrádfigyelős”-et. Nem a csakrádat figyelem – bár … de erről később.
Tudod mit, hagyd már abba, hogy te milyen húdefelnőtt és hűdebölcs vagy, aztán vedd észre magad, hogy túlságosan elfelnőttesedtél – gyere és próbálj kikapcsolódni egy kicsit, lépj ki a mindennapi taposómalomból, szállj ki a mókuskerékből! Most egy kicsit rózsaszínben lássuk a világot! Emlékszel még az oviskorra, amikor szerelmes voltál a Pistibe, úgy gondoltad, Te is leszel az Apu felesége – vagy arra, hogy mennyire büszke voltál, hogy neked húzza a nagycsoportos Laci a hajadat? A szívecskékre a papíron, a homokozó bokrai között kapott első puszira …. Most mit nevetsz? Eszedbe jutott valami? Ja, a gimi és a pattanásos srác …. Na és igen, most a lányod is … Képzeld el, én meg a gyerekek szemétkosarában mit találtam!
 
Szalóczi
Persze, igazad van: „plagizálok”, nem én találtam ki a „hűdebölcs”-et és társait. Szalóczi Dániel ír a szerelemről – a gyerekszerelemről kicsit idétlen, kicsit komoly, kicsit mosolygödröt arcra varázsoló versikéket –ő írja mindezeket a könyve hátlapján! és én is egyetértek vele, már hogy kicsit idétlen, kicsit komoly stb. Minden szerelem egy kicsit infantilis érzéseket is kelt, sokkal könnyebb szembenézni ezzel, ha gyerek szájába adjuk. Szabadversek, elvétve egy-egy vessző, pontok –de írásjel más semmi. Csak a nagybetűk jelzik, hogy most egy újabb szusszanásnyi gondolat következik. Az élőbeszéd érzését visszaadó nyelvtanilag nem kerek, de hangulatában tökéletes mondatok sora. Neologizmusok (ha-ha, tudod mi az? Új szóalkotások, mint csokinyomos, kötöttfelsős stb.). Rímek, ritmusok. És tudod, szerintem jót tesz a csakráidnak is, figyeld csak meg az olvasás után, hogy fel vagy töltődve energiával, hogy simulnak ki benned görcsök. …..
Nem beszélve arról, hogy már kézbe venni is jó a könyvet: kemény borítója bizalomkeltő és grafikája, rajza tökéletes összhangban van a tartalommal.

Hallgass bele egy kicsit, ez az egyik kedvencem: http://hathamegis.bandcamp.com/album/csakr-dfigyel-s

 
Szalóczi Dániel Csakrádfigyelős
K.u.K. Kiadó
ÍSBN 978 963 9887 45 9
Saját értékelésem: Nincs Mások értékelései: 5 (2 szavazat)

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

fotó Lantos Zsuzsanna

Egy jómódú család összetört életének töredékeit ismerhetjük meg az olasz író, Enrico Luttmann Szilánkok című darabjában.

plakát

Egyetlen alkalommal levetítik Az ördög jobb és bal keze című western-vígjátékot, majd a Bud Spencer-Terence Hill Emlékzenekar ad koncertet a páros legnépszerűbb filmzenéiből.

Duna Karnevál

Immár hagyományosan a Nemzeti Filharmonikus Zenekar ünnepi nagykoncertjével veszi kezdetét a Margitszigeten a Budapesti Nyári Fesztivál három hónapon át tartó gazdag programsorozata.