Év Bortermelője 2010 - Megvan az 5 jelölt!

November 8-án lezárult az „Év Bortermelője 2010” szakmai megmérettetés első fordulója, kiderült, hogy melyik az az 5 borász, aki a legtöbb jelölést kapta. Nem kellett sokat számolgatni, mert az öt név egyértelműen kiemelkedett az 59 jelölést kapott borászétól.

A tavalyi jelöltekhez képest valamelyest változott a névsor, mely abc sorrendben a következő:

  • Áts Károly – Tokaji borvidék
  • Dúzsi Tamás – Szekszárdi borvidék
  • Gálné Dignisz Éva – Kiskunsági borvidék
  • Légli Ottó – Balatonboglári borvidék
  • Vida Péter – Szekszárdi borvidék

Valószínűleg a jelöltek minden borkedvelőnek ismerősek.
Áts Károly tősgyökeres Tokaj-hegyaljai. Édesapjától tanulta a szőlőtermesztést, de elismeréseit elsősorban a Royal-Tokaji Borászat borkülönlegességeinek kimagasló eredményeiért kapta.
Dúzsi Tamást méltán hívja a borkedvelő nép évek óta „rosékirálynak”. Borai kitűnőek, sokan kérdezik mi a titka. Ő azt vallja: „a titok az, hogy nincs titok”. Valamit azért mégis tud, amit sokan nem: világrangú rosét készíteni.
Gálné Dignisz Éva az első hölgy, akit erre a címre jelöltek már tavaly is. A keze nyomán készült borok egyértelműen magukon viselik a finom, ám határozott női stílusjegyeket. Borai csillogóan tiszták, üdék, kedvesek és beszédesek, mint alkotójuk.
Légli Ottó az élő bizonyíték arra, hogy igaz a „Nomen est omen – neved a végzeted” mondás, hiszen borai légiesek, könnyedek, felemelők, mégis komplexek. Ő maga sok emberrel ellentétben egy jó balatoni halászléhez Olasz rizlinget fogyaszt, azt is inkább egy kis szódával bolondítva.
Vida Péter különös ember. Érzékszerveink kényeztetése mellett mindig odafigyel arra, hogy szellemünket is megfelelően táplálja. Tudja, hogy a bor az első, de azt is próbálja velünk megértetni, hogy a bor mellett a képzelet és a szellem kalandvágyait is ki kell elégíteni. Aki borait kóstolja, pincéjébe belép, azt különös érzés keríti hatalmába.

A jelölt borászok a már hagyományosnak számító Borest a Bor Akadémián rendezvényen mutatkoznak be boraikkal. Az est folyamán Dr. Zelnik József „A nagy szertartás – A bor csodája” című könyvéről beszél.
Lukács Sándor, Jászai és Prima Primissima díjas, Érdemes Művész „Az elűzött álom” című önálló előadásában versek között vallomások hangzanak el a gyerekkorról, a mesterekről, a színészi és a magánélet meghatározó pillanatairól.
A boresten szabad borkóstolás, ízes, magyaros hideg falatkák, sajtok várják az érdeklődőket. A rendezvényre a www.magyarborakademia.hu oldalon lehet regisztrálni.