2018. szeptember 26. - szerda

Vág Bernadett: Zacc

Kinyomtatom...
Vág Bernadett: Zacc, borító

A nyomdának ördöge, a fordításnak leiterjakabja van, és tessék mondani a weblapnak mije, hogy csak úgy eltűnik róla egy cikk(em)? Ahogy megjelent a könyv, írtam róla egy ismertetőt – s aztán a nagy rendezések közepette valahogy letörölhettem. Mivel a regényt jónak találtam és eldöntöttem, hogy kisorsoltatom, visszatettem a cikket, és indulhat a nyereményjáték!

A könyvről: az aláírás szerint: gangregény – telitalálat a cím. A bérházi függőfolyosót, nyitott folyosót hívjuk gangnak, az angol „gang”-ot pedig alvilágnak lehet fordítani. Se a magyar, se az angol jelentés nem túl bíztató.

A bérházak függőfolyosója a magyar irodalomban majdnem egyet jelent a szegénységgel, kilátástalansággal. A gangra kifolynak és átfolynak egyik lakásból a másikba az emberi életek, mindenki mindenkit ismer – kapaszkodik, remél, de egy idő után már nem is remél: vegetál.

Vág Bernadett: Zacc

Mikor történik mindez: „a házak falán foltokban a vakolat, a párkányok cakkosak, az ablakon nem látszik függöny”? Most. Ha nem homályosítja el látásunkat a máz, és néha bekukkantunk egy-egy pesti belvárosi gangos ház udvarára avagy csak kicsit megyünk kifelé - mondjuk a 32-esek terén túl és kinyitjuk a szemünket, megláthatjuk a valóságnak azt a szegletét is, amelyről sokan nem akarnak tudomást venni.

Vág Bernadett sok szálon futtatja a történetet, egy napnak illetve éjszakának a történetét, amelyben a múltra is fény derül. Nem nyúl a lelkek mélyére, nincs kritika és bírálat – talán a hajléktalan és Kamarás néni története is inkább mese – mégis tükre a magyar valóság egy szeletének, amelyről ki ezért, ki azért nem akar tudomást venni 2010-ben.

Vág Bernadett: Zacc, 2010
K.U.K. kiadó, ISBN: 978 963 9887 35 0

Még nem értékelted

Hol a nyereményjáték kiírás?

Csak ennyi: várom a nyereményjátékot.

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

Maratoni tárlatvezetés-sorozat, rendkívüli nyitvatartás: 10-től 24 óráig.

Helyszín: 
Hadik Kávéház
Időpont: 
2018. szeptember 29. 11:15
Hadik utcabál

A Hadik egyike Budapest nagy irodalmi kávéházainak, mely az 1920-as években élte fénykorát.

Nosalty x ízHUSZÁR

Lezajlott a nyolcadik Food Truck Show a Kincsem Parkban, a Nosalty pedig ígéretéhez híven főzött, jótékonykodott, végigette a kínálatot, zsűrizett, és szakavatott segítséggel győztest hirdetett.