Ínyenckonyha – (nemcsak) cukorbetegeknek, fogyókúrázóknak, könyvajánló

Nem oly régen kaptam egy e-mailt egy ismerősömtől, a mellékletben képekkel ellátott süti recepteket küldött – ő csak ennyit írt hozzá: bárcsak én is ehetnék belőlük!
Ismerősöm pár év óta cukorbeteg, s előtte igencsak szerette a jó kajákat.

A cukorbetegség, mint minden betegség érinti a beteg környezetét, ennél a betegségnél nagyon fontos az étkezésekre való odafigyelés. A nagyobb odafigyelés idő-, munka- és pénzigényes és még valami többet is kíván: toleranciát.

2010. november 30. 12:43 - Csallos Margit, Frank Júlia, Dr. Zanker Zsuzsa: Inyenckonyha cukorbetegeknek és fogyokúrázoknak - 555 recept ©Csallos Margit, Frank Júlia, Dr. Zanker Zsuzsa: Inyenckonyha cukorbetegeknek és fogyokúrázoknak - 555 recept

A Frank Júlia, Dr. Zanker Zsuzsa és Csallos Margit nevével fémjelzett könyv azt ígéri, hogy nemcsak cukorbetegeknek és diétázóknak és fogyókúrázóknak szól – hanem azoknak is, akik „csak” egészségesen akarnak táplálkozni.
A kötet második és harmadik helyen feltüntetett szereplője belgyógyász diabetológus illetve dietetikus. Az ő munkájuk – a bár nem sok oldalas, de igen „tömény” összefoglaló a cukorbetegségről, diétáról, szénhidrátszámításról és egyebekről. Itt olvashatunk „élelmiszereinkről dietetikus szemmel” összeállítást
Kicsit csalódtam, úgy gondolom, az italok többet érdemeltek volna ennél: „a legegészségesebb a víz, palackozott ásványvíz, tea formájában.” Hát először is sokféle ásványvíz van, másodszor is sokféle tea …. De hát ez alapvetően szakácskönyv, mondhatják.
Frank Júlia tollából először a praktikus ötletek jönnek Nagyon jónak tartom, hogy ebben a részben utal egy másik könyvre, amely (valószínűleg) teljesebb kalória- és tápanyagtáblázatokkal rendelkezik, mint ez az alapjában véve „csak” szakácskönyv. Aztán jönnek a receptek: a tojásételek elkészítésével kezdve a levesekkel folytatva elérünk a házi befőzések témáihoz.
A puding próbája, hogy megeszik – hát én is ezt tudom tanácsolni, tessék az itt található receptekből választani, főzni, enni …. Én is kinéztem egyet, és sajnos, csak recept-mutató van étel-fajtánként (bár a húsételek marhahúsból címszó alatt nem fogom keresni a zöldbabfőzeléket – de hogy a saláták és a büféasztalra való saláták elkülönítése célszerű volt-e arról vitatkoznék). Szóval én is kinéztem egyet és nem jegyeztem meg a nevét, így aztán a „tepsiben sült paprikás karfiolt” először a „k”-nál kerestem a zöldségételek alatt.

Szóval, megvan egy karácsonyi ajándék, tudom, kinek fogom ezt a könyvet odaadni – de hogy mennyire fogják használni, az alapvetően attól függ, hogy hajlandó-e a környezet alkalmazkodni a „család-cukrosához” (nem azt írtam, hogy nem főznek neki!!). Lehet, hogy sokszor nem külön kellene főzni a cukorbetegnek? És lehet, hogy ez másnak is jobb lenne?
Mindenki döntse el maga.
Jó főzöcskélést!

Frank Júlia, Dr Zanker Zsuzsa, Csallos Margit: Ínyenckonyha, 2010
Corvina Kiadó, ISBN: 978 963 13 5958 9

Hozzászólások (1)

  • anon
    kíváncsiságból (nem ellenőrzött)

    Megkérdeztem: a 39. oldalon a Praktikus ötletek, tanácsok fejezetben az van írva: 1 csapott evőkanál cukor 5 g - ez nagyon szemet szúrt, mert Horváth Ilona nem tudom hányadszor kiadott Szakácskönyvében - szerintem elég mérvadó könyv volt a piacon évtizedeken keresztül- 1 1/2 dkg (azaz 15 gramm) az 1 csapott evőkanál cukor. Aztán ha a továbbolvasom a hívatkozott oldalt, akkor 1 púpozott evőkanál cukor 25 g - tehát a púpozott evőkanálnyinak ötször annyi a súlya, mint a csapott evőkanálnyinak? Hogy is van ez? Ezt a választ kaptam: Valószínűleg kimaradt a szövegből, hogy a modern kanalakba csak 5 g fér, de egy átlagos, hagyományos, jól megpúpozott kanálba belefér a 25 g. ...Hát aki, evőkanál-mértékkel mér, annak a válaszban foglaltakat a figyelmébe ajánlom (vagy vegyen mérleget vagy ha már gyakorló sütő-főző akkor már a kisujjában van mindez).

    nov. 30, 2010

Hirdetés