Antikrisztus, Antifilm

Ugyan már több mint egy éve bemutatták, botrányt keltett, foglalkozott vele a világsajtó, torrentezték le több tízezren; most a magyarországi mozikba is megérkezett Lars von Trier legújabb ámokfutása, az Antikrisztus.

Aki véletlenül olvassa ezt a “filmajánlót”, annak gyorsan leírom, mi mindennel találkozhat, ha beül a dogma nagymesterének ezen alkotására: Férfi nemiszerv közelről, amint vért ejakulál; egy nő megcsonkítja saját nemiszervét egy rozsdás ollóval közelképben; egy nő átfurja egy fickó lábát egy kézifúróval, majd odaerősít egy köszörűkövet; egy szarvasból kilóg egy halott embriószarvas; egy nő egy ásóval percekig ver agyon egy tehetetlen fickót, aki félig be van temetve a földbe... és még sorolhatnám.

Nem szokott felkavarodni a gyomrom moziban, imádom a horrorfilmeket, nagyokat röhögök a Machete féle filmek brutális-öldöklős jelenetein, de... az Antikrisztust nem ajánlom senkinek. (Természetesen ez nem vonatkozik a filmszakos sznobokra.)

Öncélú szimbólumok, érthetetlen utalások tarkítják a több majdnem kétórás alkotást. A sztori annyi, hogy egy nő meg egy férfi elvesztik a gyereküket, elmennek a hegyekbe vigasztalódni, aztán megőrül a csaj.

A forgatókönyv már nagyon régen készen volt, amikor az egyik producer véletlenül elmondta a sajtónak, hogy a film lényege, hogy a földet nem Isten, hanem az Antikrisztus teremtette. Trier erre úgy kiakadt, hogy újraírta az egészet. Saját bevallása szerint a filmből legelőször a cím volt meg. Valami nagyot, mérföldkő-szerűt akart alkotni. A Cannes-i filmfesztiválon arra az újságírói kérdésre, hogy miért készítette ezt a filmet, kb. annyit válaszolt, hogy a világ legnagyobb rendezője olyan filmet csinál amilyet akar.

A forgatás alatt egyébként volt, hogy rá várt a stáb, senki nem tudta, merre van. Több órás keresés után találták meg, ahogy egy ágyban bujkált. Az egész folyamat alatt depressziós volt, ettől a filmtől várt gyógyulást, de nem kapta meg.

1/10 pont

Antikrisztus - dán-német-francia-svéd-olasz-lengyel filmdráma, 108 perc, 2009
rendező: Lars von Trier
operatőr: Anthony Dod Mantle
szereplők: Willem Dafoe, Charlotte Gainsbourg