2018. július 17. - kedd

Antikrisztus, Antifilm

Kinyomtatom...

Ugyan már több mint egy éve bemutatták, botrányt keltett, foglalkozott vele a világsajtó, torrentezték le több tízezren; most a magyarországi mozikba is megérkezett Lars von Trier legújabb ámokfutása, az Antikrisztus.

Aki véletlenül olvassa ezt a “filmajánlót”, annak gyorsan leírom, mi mindennel találkozhat, ha beül a dogma nagymesterének ezen alkotására: Férfi nemiszerv közelről, amint vért ejakulál; egy nő megcsonkítja saját nemiszervét egy rozsdás ollóval közelképben; egy nő átfurja egy fickó lábát egy kézifúróval, majd odaerősít egy köszörűkövet; egy szarvasból kilóg egy halott embriószarvas; egy nő egy ásóval percekig ver agyon egy tehetetlen fickót, aki félig be van temetve a földbe... és még sorolhatnám.

Nem szokott felkavarodni a gyomrom moziban, imádom a horrorfilmeket, nagyokat röhögök a Machete féle filmek brutális-öldöklős jelenetein, de... az Antikrisztust nem ajánlom senkinek. (Természetesen ez nem vonatkozik a filmszakos sznobokra.)

Öncélú szimbólumok, érthetetlen utalások tarkítják a több majdnem kétórás alkotást. A sztori annyi, hogy egy nő meg egy férfi elvesztik a gyereküket, elmennek a hegyekbe vigasztalódni, aztán megőrül a csaj.

A forgatókönyv már nagyon régen készen volt, amikor az egyik producer véletlenül elmondta a sajtónak, hogy a film lényege, hogy a földet nem Isten, hanem az Antikrisztus teremtette. Trier erre úgy kiakadt, hogy újraírta az egészet. Saját bevallása szerint a filmből legelőször a cím volt meg. Valami nagyot, mérföldkő-szerűt akart alkotni. A Cannes-i filmfesztiválon arra az újságírói kérdésre, hogy miért készítette ezt a filmet, kb. annyit válaszolt, hogy a világ legnagyobb rendezője olyan filmet csinál amilyet akar.

A forgatás alatt egyébként volt, hogy rá várt a stáb, senki nem tudta, merre van. Több órás keresés után találták meg, ahogy egy ágyban bujkált. Az egész folyamat alatt depressziós volt, ettől a filmtől várt gyógyulást, de nem kapta meg.

1/10 pont

Antikrisztus - dán-német-francia-svéd-olasz-lengyel filmdráma, 108 perc, 2009
rendező: Lars von Trier
operatőr: Anthony Dod Mantle
szereplők: Willem Dafoe, Charlotte Gainsbourg

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

Főszerepben Anna Netrebko, Jonas Kaufmann, Rolando Villazón, Erwin Schrott és Juszif Ejvazov.

plakát

Tom Cruise és Penélope Cruz zseniális thrillerével folytatódik a Paramount Nyári Mozi.

VéNégy Fesztiválon

Nagy sikerrel zárult a hatodik alkalommal megrendezett VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó.