Beth Ditto: EP

Amikor a Gossip első lemeze megjelent 2000-ben, azzal a megjegyzéssel látott napvilágot, hogy: “nem tartozunk köszönettel azoknak a gyerekeknek, akik nem táncolnak.” Ezek után nem meglepő, hogy az utolérhetetlen Beth Ditto első hivatalos albuma egyenesen a táncparkettre készült.

A híres Grace Jones és Aaliyah adtak ihletet az elkészítéshez, akikre Beth hősnőkként nézett fel, és akik hatására az album megtelt pulzáló ritmusokkal és táncolható ütemekkel.

A Gossip ikonikus frontembereként és nemzetközi szupersztárként kezdetét vette közös együttműködése a brit dance producerduóval, a Simian Mobile Discoval. A januári digitális EP a legendás dance-label, a Deconstruction Records gondozásában látott napvilágot, a nemzetközi CD és digitális változat pedig 2011. március 7-én jelenik meg a Sony Music gondozásában.

Beth már korábban is dolgozott a Simian Mobile Discoval a „Cruel Intentions” című dalban, mely a 2009-es „Temporary Pleasures” című korongon kapott helyet, de korábban dolgozott már James Forddal és Jas Shaw-val, akikkel munkakapcsolatukat a bizalom egy teljesen új szintjére emelték. 2010 augusztusában az SMD társszerzői és produceri feladatokat is ellátott az „EP” munkálatai során, elkapva Beth erőteljes vokáljainak lágyabb oldalát.

„Beth-szel dolgozni nem is lehetett volna nagyobb móka, őszintén. Ott kezdtük, ahol a „Cruel Intentions”-nél abbahagytuk, de ezúttal mélyebbre ástunk a pszichedelikus disco területén. Próbáltuk nagyon egyszerűnek és egyenesnek megcsinálni, miközben végig Beth nagyszerű hangján volt a hangsúly.” SMD

Beth nem igazán gondolkozott el azon, hogy az „EP” egy szóló projekt legyen, – a Gossip éppen az 5. albumát rögzíti most a stúdióban – de tudta, hogy meg kell csinálnia, és olyan érzés lesz, mint egy jóváhagyott viszony. „Képzeld el, hogy 12 éve házasságban élsz, az egész felnőtt életedet így élted le, és aztán egy nap úgy döntesz, rendben van kimaradni egy kicsit, viszonyba keveredni, és ezzel mindenki egyetért.”

A „Do You Need Someone” című laza, fülbemászó dallal kezdődik az egész, ami arról szól, milyen a másik nőnek lenni…majd az „EP”-n a „Goodnight Good Morning” című dal követi, amely egy homályos hajnali kalandról szól, „amikor az este feloldoz” és az önkontroll megszűnik. Ezt követően élesebb váltás következik, az „I Wrote The Book” a bosszúról és a megbánásról szól, arról, amit előre lehetett látni, és egy igazi house-os dallamvilágra épül. Végül következik az „Open Heart Surgery”, amely egy igazi csapás, és arról az elkerülhetetlen fájdalomról szól, amely együtt jár egy régóta nem működő kapcsolat lezárásával. „Csak mondd el, mire gondolsz” – mentegetőzik Beth, és próbálja lágyítani azt a gospeles, kissé kiabálós énekstílust, amelyet a Gossipba hozott.

Az „EP” körülbelül 1 évvel azután érkezik, hogy a Gossip megjelentette legutóbbi albumát, a nagy nemzetközi sikereket elért „Music For Men” című lemezt. A 2009 júniusában megjelent korong több mint 1 millió példányban kelt el világszerte, kétszeres platinalemez lett Franciaországban, háromszoros aranylemez Németországban, platina Belgiumban és Svájcban, valamint aranylemez Ausztráliában és Ausztriában. A Media Control szerint a „Heavy Cross” című dal volt minden idők legsikeresebb slágere Németországban, díjak és jelölések sorát hozta el a zenekarnak, a 2010-es német Bambi Awards „Legjobb nemzetközi popzene” kategóriájától kezdve egészen a 2011-es francia NRJ Awards „Legjobb nemzetközi előadás” kategóriájáig.

Miután a Gossippal körbeturnézta a Földet, női frontemberként óriási sikerre és ismertségre tett szert, és bebiztosította magának a világ egyik legérdekesebb nője címet; 2011-ben pedig még inkább kiereszti majd a szárnyait, és meghódítja a világot új dance-lemezével is.

Beth Ditto örökérvényű, őszinte, lázadó és ragályos. Folyamatosan kapja az újabb elismeréseket a világ minden pontjáról; az NME éves „cool”-listájának vezetőjeként valódi divatikonná vált, és harcra hívta a divatvilág minden szakértőjét azzal, hogy a stílusmagazin, a „Love” első példányának címlapjára tudott kerülni, letaszítva onnan minden pálcikaalkatú divatmacát. A brit Evans számára már 2 sorozatot is tervezett molett hölgyek számára, és a közelmúltban a Párizsi Divathéten is kifutóra lépett Jean-Paul Gaultier ruháiban.

Az „EP”-vel Beth Ditto visszatér underground gyökereihez, a dance szeretetéhez, ahhoz, hogy mennyire szeret a Simian Mobile Discoval olyan dalokat alkotni, amik egyszerűek és letisztultak; közösen létrehozták az év egyik legnagyobb electro-szenzációját! A Deconstruction Records vezetője és a brit dance-stílus egyik legelismertebb szakembere, Mike Pickering így foglalta össze:

„Ez a kiadvány visszarepíti Beth-t oda, ahová való – a táncparkettre. Ő az Electro Királynője, egy igazi disco díva. El sem tudok képzelni jobb zenei házasságot, mint ami Beth és a Simian Mobile Disco között köttetett. A dalok magukért beszélnek – azaz hangzanak.”

Hozzászólások (1)

  • anon
    Anonymous (nem ellenőrzött)

    Hú ez olyan mitn anno a MOLOKO volt.Sajnáltam, hogy feloszlottak.

    jan. 20, 2011