Ördöglakat - Bűnügyi játék

Amikor barátnőm megkérdezte, mit nézek a színházban, azt mondtam neki, egy bűnügyi-krimit. Nagyot nevettünk majd megállapítottam magamban, hogy ezt a fura szóösszetételt csakis az okozhatta, hogy ritkán láthatunk krimit színházban.

A történet a krimi őshazájában Angliában játszódik. Egy vidéki kastélyban egy dúsgazdag krimiíró Andrew Wyke (Gálvölgyi János) látogatásra hívja felesége új szeretőjét Milo Tindle-t (Nagy Sándor), hogy biztosítsa nem áll útjába boldogságuknak. Sőt segíteni szeretne. A nő biztosított ékszerét, ami ott csücsül a ház széfjében, csupán el kell lopnia az újdonsült szeretőnek. Ő pedig már mindent lezsírozott egy holland ékszerkereskedővel, aki alacsonyabb áron megveszi a lopott ékszert. Így ő zsebre vágja a biztosítási díjat, a szerelmesek pedig az ékszer árát.

No de ki bízna meg egy volt férjben? Vajon bosszút akar állni? Kitől akar megszabadulni? A volt feleségétől, akit már nem szeret és végleg le akarja rázni, vagy annak szeretőjétől akire módfelett féltékeny. És itt kezdődik a játék. Mylonak döntenie kell, vállalja-e a kockázatot a könnyűnek ígérkező zsákmány reményében. De vajon ismeri-e eléggé Andrew-t, hogy el tudja dönteni valóban jót akar-e?

Szirtes Tamás a Madách színház két nagyágyúját választotta a főszerepre. Gálvölgyi Jánost komikus szerepeken kívül mostanában nem igen láthatjuk másban, ami szintén ad a darabnak egy csavart. Pedig Gálvölgyi komoly vagy inkább félkomoly arca is legalább olyan jó. Remekül játssza a krimi-fanatikus és kiszámíthatatlan író szerepét.
A másik főszereplőt Nagy Sándort Szirtes Tamás rendező korosztályának egyik legtehetségesebb színészének tartja. Ideális választás a fiatal, feltörekvő szívtipró szerepére. Musical színész lévén, prózai szerepekben keveset látjuk, ami kicsit érezhető is az első fél órában, de ez a “lámpaláz” hamar elillan és felváltja az izgalmas játék. Ugyanis a darab néha humoros, néha vérkomoly, fordulatokkal teli könnyed krimi. A két “főszereplő” játéka által viszont el tudjuk hinni, hogy egy izgalmas játszmának vagyunk a részesei, ahol soha nem lehet tudni éppen ki áll nyerésre.

Érdekesség, hogy a darabot filmen kétszer is feldolgozták, ahol szintén nagyágyúk játsszák a főszerepet. Az első feldolgozást (A mesterdetektív) Laurence Olivier-vel és Michael Caine-nel majd egy későbbi átiratban már Michael Caine-nel és Jude Law-val, ahol már Caine az elhagyott férjet játszotta. Érdekes lenne összehasonlítani.

Ritkaság krimit színpadon látni.Azért ne számítsunk nagyon bonyolult szálakra, amelyen még akkor is gondolkozunk, amikor már hazaértünk. Inkább számítsunk könnyed agytornára, amit azért  izgalmas végigülni, hogy meglássuk valóban úgy alkulnak- e az események, ahogy azt elsőre sejtettük.

A Madách Színház és a Thália Színház közös produkciója.

Anthony Shaffer - Ördöglakat (Mesterdetektív)
Az előadás időtartama kb. 120 perc (1 szünettel)
Andrew Wyke - Gálvölgyi János
Milo Tindle - Nagy Sándor

Rendező: Szirtes Tamás