Wass Albert: Adjátok vissza a hegyeimet

2011. március 19. 19:35 - Wass Albert © Erdély. A legtöbb magyarnak valamit jelent. Legfőképpen kérdéseket. Wass Albertről sok hír jelent meg a halála után, miközben a hivatalos irodalom bizonyos távolságtartással kezeli.

Ki is volt ő? Milyenek a könyvei, jók avagy felejthetőek? Az biztos, hogy van egy réteg, aki szívesen olvas tőle, szereti. Mit? A stílusát, a témáját?

Egyik legjobb könyveként emlegetik az „Adjátok vissza a hegyeimet” címűt, amelyet most meg lehet vásárolni a Díszkiadás sorozat egyik példányaként. A sorozat nagyon szép bordó fedőlappal jelent meg, arany betűkkel a cím és a finom, egyszerű díszítés. A megjelenésben van elegancia, finomság.

A történet Észak-Erdélyben játszódik, a főhős – az író – gyerekkorától felnőtt koráig, miközben e terület kiszakítódik az anyaországból és Románia része lesz, majd rövid ideig újra magyar terület, hogy aztán beálljon az az állapot, ami most is van: újra Romániához tartozik. Az 1900-as évek első fele. Mintha nem lenne elég a szegénység, a nyomorúság, az anya hirtelen meghal, s ott marad az apa három kisgyerekkel. Az a kis fekete zsindelyes ház, ami még nem is az övék, hanem a községé - mégis maga a szépség, messze a falutól, messze minden háztól, mélyen bent a hegyek és az erdők között. És még szebb lesz, amikor már az sincs, és egy kaliba még mélyebben bent az erdőben lesz a három felnőtt testvér otthona. A kalibába télen „a szél bevágta a födél alá a havat, s megzúzmarásodva feküdtek a bunda alatt” az emberek. Kemény élet. Szénégetés, titokban egy kis vadászat …. Hiába jön a szerelem, hiába van két jó év az új házban, bölcsőben újszülött, állatok az istállóban – a katonaszökevény ifjú férj csak háza felégetett helyére jön vissza, megszenesedett gerendákra. Hamu, üszök fogadja. Durdukás, a jóbarát, a román barát, aki aztán még sógor is lesz….. és háború, kegyetlen öldöklés, éhség, hideg …. és hazátlanság.

Az egyszerű ember feljajdulása: nem érdekel a politika, nem érdekelnek világnézeti kérdések, nem akarok játékszer lenni más kezében! Elveszítettem az otthonomat, a családomat, de legalább a hegyeimet, a hazámat adjátok vissza ….

2011. március 19. 19:39 - Erdély ©Erdély

Wass Albert gördülékenyen vezeti a történetet. Az érzelmekre, érzésekre hat. Milyenek a könyvei, milyen ez a könyve? Én azt ajánlom, érdemes elolvasni Erdély miatt is, Wass Albert miatt is, és utána alkossunk az íróról véleményt, ne olvasatlanul!

2011. március 19. 19:23 - Wass Albert: Adjátok vissza a hegyeimet! ©Wass Albert Adjátok vissza a hegyeimet!
ISBN: 978 615 5013 52 2
Mentor Kiadó, Marosvásárhely
Duna International Könyvkiadó, Budapest
Wass Albert Díszkiadás