2018. július 22. - vasárnap

Római G.I. Joe - A sas

Kinyomtatom...

A gladiátor óta római témában nehéz jelentőset alkotni. A sas nem ezzel akar konkurálni. Nincsenek óriási csatajelenetek vagy magasztos eszmék, sem ütős sikertörténet.

Kevin Macdonald Rosemary Sutcliff kalandregénye alapján forgatta a híres 9. római légió eltűnt ereklyééről a sasról szóló filmjét. Tavaly már láthattunk egy filmet hasonló témában. (A kilencedik légió). A 9. légiót az a legenda övezi, hogy egy észak britanniai hadjárat során szőrén szálán eltűntek és velük együtt Róma szimbóluma, egy sast ábrázoló jogar. Főhősünk Marcus Aquila (Channing Taum) a légió vezérének fia. Magát Britanniába kéreti, hogy apja megtépázott becsületét hősies tetteivel visszaállítsa, ám a sors útjába áll. Egy csata során megsérül és leszázalékolják. Hogy további életét ne római rokkantnyugdíjasként tengesse szolgájával Escával (akinek egyszer az életét megmentette) elindul északra, ahol a Hadrianus-i falon túl a római már nem vadász hanem szívesen látott préda. Aztán egyszer csak fordul a kocka.

A film nem hivalkodó, nem próbál meg a valószínűleg szűkös anyagi keretein túl lépni. A díszletek és a csatajelenetek jók. Leszámítva a gyors kameramozgásokat, amik a közelharcot teljesen értelmezhetetlenné teszik. Az operatőr máshol sem brillírozik. Néha az az érzésem, elfelejtett ráfókuszálni a szereplőkre vagy aznap nem tette fel a szemüvegét. Bár nem volt nagy dobra verve de a film nagyrészét Magyarországon forgatták. Nincsenek egyértelműen felismerhető helyszínek de a magyar erdők megfeleltek nagybritanniának, a fő csatajelenetet pedig a Velencei-tó mellett forgatták, valamint magyar színészek is feltűnnek. Kalandregényről lévén szó a korhűséget nem vizsgáltam, nem vagyok történész és nem is érdekel, de a római köszöntésnek a ‘Sir’ felkiáltás és kézlóbálás kissé idétlenül hatott.

Egy ilyen filmnél a hangsúly a szereplők játékára helyeződik. A legnagyobb nagyágyú Donald Sutherland csak egy röpke haknit vállalt. Channing Tatum pedig, annak ellenére, hogy meglehetősen jóképű és akkorára gyúrta magát (talán a szerep kedvért) mint egy kétajtós szekrény, színészi játékával még mindig nem győzött meg. A lagymatag akció filmeken és vígjátékokon edződött Tatum eddig nem igazán tündökölt jelentős szerepekben. Gondolom egy GI joe-ban nehéz kibontakozni, viszont, hogy a bunyó főszerepét megkapta, azt gondoltam volna egy komoly ifjú tehetséggel van dolgunk. Lehet még várat magára. A másik főszereplő Jamie Bell viszont a Billy Elliotért már BAFTA díjat kapott, ő nem is okoz csalódást. A film végén a nagydarab és nyeszlett összekacsintása a Bud Spencer Terence Hill párosra emlékeztet, ez legalább úgy hiányzott mint a Knight Rider részek végén az utolsó poén.

Mindent összevetve egyszer nézhető, de izgalmas film kiszámíthatatlan végkifejlettel sok közelharccal de kevés nagy csatajelenettel.

6/10 pont

A sas (The Eagle) - színes, feliratos, amerikai-angol történelmi kalandfilm, 114 perc, 2011
Rendező: Kevin Macdonald
Szereplők: Channing Tatum (Marcus Aquila), Jamie Bell (Esca), Donald Sutherland (Aquila)

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

Főszerepben Anna Netrebko, Jonas Kaufmann, Rolando Villazón, Erwin Schrott és Juszif Ejvazov.

plakát

Tom Cruise és Penélope Cruz zseniális thrillerével folytatódik a Paramount Nyári Mozi.

VéNégy Fesztiválon

Nagy sikerrel zárult a hatodik alkalommal megrendezett VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó.