Elkészült Harcsa Veronika első magyar nyelvű albuma

Elkészült és május 6-tól kapható Harcsa Veronika negyedik, Lámpafény című lemeze, amelyen az énekesnő zenekarával 20. századi magyar költők verseit adja elő.

Az ismert költők kevésbé ismert verseit Harcsa Veronika válogatta és zenésítette meg, a hangszerelésben közreműködtek együttesének tagjai is. Az énekesnő első magyar nyelvű albumán felcsendülnek József Attila, Tóth Árpád, Kosztolányi Dezső, Babits Mihály, Weöres Sándor, Nemes Nagy Ágnes, Kassák Lajos és Karinthy Frigyes költeményei. A lemezen a Harcsa Veronika Quartet zenészei mellett ismét vendégként szerepel Gyémánt Bálint gitáros, illetve az egyik dalban megszólal Subicz Gábor trombitás is. Az album hangmérnöke Schram Dávid volt, a borítót, Glódi Balázs fotói alapján, Satoshi Ogawa tokiói grafikusművész tervezte.

2011. április 26. 11:07 - Harcsa Veronika, ének ©Harcsa Veronika, ének
Harcsa Veronika, ének

Az énekesnő Japánban is népszerű, olyannyira, hogy a magyar nyelven énekelt dalok ellenére a zenekar japán kiadója, a Nature Bliss is a megjelentetés mellett döntött, és a szigetországban már április végén a boltokba kerül az album.

Bár a legutóbbi koncerteken már felcsendültek az új lemez egyes számai, az összes dalt élőben először a Jazztavasz fesztivál keretében tartott lemezbemutató koncerten, május 12-én lehet meghallgatni a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. Az est vendége Kulka János lesz, aki az albumon „szereplő” költők által írt prózai szövegeket ad elő. A költőkről, költészetről, versekről szóló írásokat Lackfi János szerkesztette.

„Eredetileg saját, magyar nyelvű szövegeket akartam írni, és azért kezdtem dalszövegek, verseskötetek olvasásába, hogy a korábbinál mélyebben megismerjem a műfaj hagyományait. Egyes költők életműve azonban olyan erőteljes hatással volt rám, oly mértékben a hatalmába kerített, hogy éreztem, kezdenem kell valamit ezzel az impulzussal. Így született meg a verslemez gondolata" – nyilatkozta Harcsa Veronika.

A megjelenés apropóján az énekesnő az új lemezt a budapesti Fókusz Könyváruházban dedikálja május 6-án, 16 órától.