A gyerekek jól vannak

Két anya, két gyerek és a lehető legösszetartóbb család. De vajon mi történik, ha feltűnik a képben egy férfi is? Elárulom: fenekestül felfordul minden, és a gyerekek már nincsenek is olyan jól... Két fantasztikus színésznő és egy charme-os színész alkotnak szerelmi háromszöget. A kérdés csak az: van-e olyan erős házasság, amely kibír egy félrelépést.

Őszintén szólva sokat gondolkoztam azon, hogy vajon félrelépés-e ha két nő házasságába belép egy férfi, akinek egyikük nem tud ellenállni?! Nos ezt nem az én tisztségem eldönteni, de elgondolkodtató... Elég kényes témához nyúlt hozzá a rendező, mégsem érezzük egy pillanatig sem ennek a súlyát. Annyira természetes családnak tűnnek, hogy már-már irigylésre méltóak. Vagy mégsem? A gyerekek mindkét szülőt anyának hívják, és a film egyetlen kockájában sem érezzük, hogy a srácok kínos lenne ez a helyzet. Azt hiszem ez teljes mértékben Julianne Moorenak és Annette Benningnek köszönhető, akik a lehető legtermészetesebben alakítják a leszbikus házaspárt.

Joni azaz Mia Wasikowska (aki leginkább az Alice Csodaországban című filmből lehet ismerős) éppen most tölti be a tizennyolcadik szülinapját, hamarosan elhagyja a szülői házat és egyetemista lesz. Ám mielőtt ez megtörténne a lány eleget tesz öccse, Laser kérésének és megpróbálja felvenni a kapcsolatot azzal a férfival, aki mindkettőjük apja. Vagyis spermadonorja, hiszen a srácoknak nincsen apukájuk. De nincs is rá szükségük, mert két anyukájukra mindenben számíthatnak. Vagyis inkább eddig nem volt szükség apára, de Laser már 16 éves és szeretne egy apát.

Paul (Mark Ruffalo) gondolkodás nélkül igent mond, amikor felhívják, hogy találkozna-e a gyerekeivel. Az első találkozás egy kicsit kínos, de mindannyian úgy vélik lehet folytatás. A gyerekek azonban szeretnék eltitkolni anyukáik elől ezt a kis magánnyomozást. Persze lebuknak, Nic és Jules ragaszkodnak ahhoz, hogy ők is megismerjék a férfit.
Először az a terv, hogy hűvösen viselkednek vele, de ez nem jön be. Mikor Paul felkéri Julest, hogy az ő kertjét is építse meg (mert a nő éppen most indít kertépítő vállalkozást) akkor már látszik, hogy Paul szeretne kapcsolatban állni újdonsült családjával. Ekkor még nem sejtjük, hogy milyen közeli kapcsolatot létesít majd Julessal. A szerelmi háromszögekkel az a baj, hogy általában fény derül rájuk. Főleg akkor, ha mindegyik tag kapcsolatban áll egymással. Innentől már csak az a kérdés, hogy mikor. Mikor robban a bomba? Mikor derül fény a titkos viszonyra? Mikor jön rá Nic mi folyik a háta mögött?

Ha figyelmesen követjük nyomon a filmet akkor rájövünk, hogy Jules azért menekül egy férfi karjaiba, mert Nic sok mindenben elnyomja őt. Ő a domináns fél a kapcsolatban, ő hordja a nadrágot és ezt érezteti is pl. nem akarja, hogy Jules dolgozzon, nem támogatja a vállalkozását stb. Mivel Nic orvosként dolgozik, ezért nem tud túl sok időt szentelni a romantikának sem. Emellett elég nehéz neki megfelelni, a lánya elég sokat szenved is emiatt. Pedig Joni nem is az a fajta tini, aki egyfolytában bulizik vagy iszik. Semmilyen káros szenvedélye nincs, mindig éltanuló volt Nic mégis talál olyat, amibe beleköthet. Laser utál suliba járni, fogalma nincs mit kezdjen az életével, csak a sport érdekli. Nic emiatt sokszor Jules génjeit okolja. Hát ha mindezt összetesszük, akkor talán érthető Jules viselkedése.

Nagyon jó film, mindenkinek csak ajánlani tudom. Egyszerre szórakoztató elgondolkodtató és néhol torokszorító. Minden megvan benne, ami egy kellemes másfél órához kell. 2010-ben 2 Golden Globe díjat vihetett haza a film, ami egyfajta garancia arra, hogy ez tényleg egy nagyon jó film. Mert higgyétek el nekem, hogy az. Annette Benning vagy Julianne Moore rajongóknak kötelező darab, tiniket nevelőknek is csak ajánlani tudom.

9/10 pont

A gyerekek jól vannak (The Kids Are All Right) - amerikai vígjáték, 106 perc, 2010
Rendező: Lisa Cholodenko
Szereplők: Annette Benning, Julianne Moore, Mark Ruffalo, Mia Wasikowska, Josh Hutcherson

Hirdetés