Idén 60 millió forint állami támogatást kap a Művészetek Völgye

Ma kezdődött a 21. Művészetek Völgye összművészeti fesztivál, amelynek tervezett, 140 millió forintos költségvetéséből 60 millió forint az állami forrás. Ezt az összeget a kulturális kormányzat a Nemzeti Kulturális Alap miniszteri keretéből biztosítja a szervezőknek.

Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár javaslatára dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter az idei fesztivál támogatására vonatkozó döntését már 2011 januárjában meghozta, ezzel lehetővé téve a szervezőknek a kiszámítható tervezést.

A Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egylet szervezésében megvalósuló Művészetek Völgye 1989-ben indult. 2008-ban a 20. jubileumi rendezvény a krónikus pénzhiány miatt nem valósulhatott meg, helyette a közönség interaktivitására és a művészek áldozatos fellépésére épülő rendhagyó fesztivált szerveztek Kapolcsi Bűvészeti Napok címmel, az előző évekhez képest jóval kisebb költségvetéssel, de változatlan profillal. 2009-ben forráshiány miatt elmaradt a fesztivál.

A 2010 nyarán hivatalba lépő nemzeti kormány első intézkedései között szerepelt a fesztivál anyagi forrásainak megteremtése. Ennek köszönhetően utolsó pillanatban megvalósulhatott a 20. jubileumi rendezvény.

„Közszolgálati” fesztiválunk közel 1.800 programját önerőből nem tudnánk megtartani – írta a kultúráért felelős államtitkárságnak Márta István, a fesztivál főszervezője. Hozzátette, hogy a kormányzati támogatás az összköltség 35-40 százalékát teszi ki, a többit a jegy- illetve szponzorációs bevételből fedezik.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a Művészetek Völgye Magyarország egyik legnagyobb és legnépszerűbb összművészeti fesztiválja, ahol a gazdag és igényes programkínálat valamennyi generáció számára tartalmas nyári időtöltést ígér.

A fesztivál három kis Balaton-felvidéki településre visz minőségi zenei, népművészeti, képző- és iparművészeti eseményeket és programokat, miközben – túl a kulturális kínálaton – javítja a helyi polgárok életminőségét, és elősegíti völgyfalvaink értékeinek mentését is.

A fesztivál ideje alatt adják át a kapolcsi Falumalom úgynevezett Molnárházát is, amelynek helyreállítását a 28 millió forintos Leader pályázati támogatásból fedezték.

Hirdetés