Etnomobil 2.0 avagy a guruló múzeum

Nyáron a múzeumok is próbálnak mozgékonyabbak lenni. Akár útra is kelni. Így van ezzel a Néprajzi Múzeum is, amely a kortárs múzeumi kutatási hálózatának, a MaDok-programnak az együttműködő intézményeit is rávette erre a mozgásra. Múzeum két keréken? Múzeum egy kempingkocsiban? Vitrinek és tárgytörténetek egy mozgó járműben? Igen, igen és igen!

Minden partner múzeum javasolt néhány olyan tárgyat, ami kapcsolatban van a mozgás és a kultúra tágabb témakörével: utazás és mobilitás, menekülés, üzleti utazás, tanulás célú "felfedezés", diaszpórák utazásai, kamaszok mobil tárgyai, turizmus, rendszeres munkába járás, tájékozódás, mozgáskorlátozottság és mobilitás, zöld út, utazás és modellezés, utazás és higiénia. Mindez egy erre a célra átalakított 10 négyzetméteres lakókocsiban installálva 2011. július 20-án 11 órakor indult országjáró körútjára a Néprajzi Múzeum elől és 3 hónapig járja majd az országot. Az útvonal állomásait a Etnomobil blogján megtalálod!

A kiállítás első számú tárgya a lakókocsi maga: amely a hétköznapokban egy mobil nyaraló, amiben akár egy egész család is elfér, múzeumi kontextusban pedig egy praktikusan installált kiállítótér, ami otthonos és intim formában engedi közel a látogatókat választott témájához, a mobilitáshoz. A kiállításon szerepel továbbá egy tanulmányi kirándulás teljes felszerelése hátizsákba rejtve, egy zarándokútról hazatért katona emlékjelvénye, mozgékony munkavégzést segítő irodai és szabadidős technikai eszközök, a devecseri iszapkatasztrófa miatti menekülésből hátra maradt személyes tárgyak, stoppos térkép, Ikarusz buszmodell, kalauztáska és még sok egyéb, ami 10 négyzetméterbe belefér.

A kiállítás létformája az utazás és az aktivitás. Az egyes állomáshelyeken a fiatalokat és a felnőtteket játékos értelmezési és alkotási lehetőségek, rendhagyó múzeumpedagógiai programok várják, a jelszó:
EtnoMobil 2.0 Interaktivity – Rajzold le, írd körül, mutasd be, találd ki!

Miután megnézted a rendhagyó kiállítást, válaszd ki a számodra legizgalmasabb tárgyat, és legyél alternatív tárlatvezető! Fejtsd meg a műtárgyrejtvényt, és szállj be a Nap Műtárgya választási vitájába! Döntsél arról, hogy bizonyos kérdéses tárgyak közül melyik legyen múzeumi műtárgy, és melyik semmiképpen! Vezesd a szervezőkkel együtt speciális mozgási naplójukat, kreálj magadnak saját múzeumi bérletet és állíts össze privát bédekkert!  Vegyél részt a végtelen vonalazásban: a lakókocsis vándorkiállítás körpanorámájának közös megrajzolásában!

A legfontosab, hogy vigyél magaddal egy mobilitást jelentő saját tárgyat és történetet! A szervezők azt a helyszínen lefényképezik, dokumentálják, és útnak indítják az EtnoMobil 2.0 blogon.

Mindeközben a felnőtteket kísérő gyerekek, bekapcsolódva a közös játékba, egy rajztáblára felrajzolhatják azt a számukra kedves tárgyat, amit mindig mindenhová magukkal visznek.

Szerintem nem érdemes kihagyni!

Az EtnoMobil 2.0 megvalósítói:
Koncepció, rendezés - Frazon Zsófia
Múzeumpedagógia, koordináció, sajtó - Joó Emese
Látványterv, grafika - Seres Tamás, Agócs Írisz (Artista Művek)
Recycling kiviteli terv - Dani Gitta
Kivitelezés - Dani Gitta, Dani Boglárka, Greznár Tamás, Mészáros
Csaba, Balogh Norbert, Szántó Gábor
Digitális képkeret - Kemény Márton