Világzenével indul a SZIN

A Nagyszínpadhoz közeli medencéből kilépve rögtön nép- és világzenei pörgés közepén találják magukat a fesztiválozók: ma az új énekesnőkkel érkező N.O.H.Á-val és a Ferenczi Györgyékkel koncertező Csík Zenekarral indul a buli a szegedi Tisza-parton.

A nagy melegben a fesztiválozók frissítéséről a Tisza, és a szervezők is gondoskodnak: a Szegedi Ifjúsági Napoknak otthont adó Újszegedi Partfürdő területét lajtos kocsikkal locsolják rendszeresen. A holnapi headliner Wheatus már ma délután megérkezik Amerikából, hogy legyen ideje megismerkedni az országgal.

2011. augusztus 23. 16:54 - SZIN 2011 ©SZIN 2011
SZIN 2011

Hegedűszóval és szaxofonszóval, ír ritmusokkal indul be ma délután a SZIN. A Nagyszínpadon a Besh O droM, Ferenczi György és a Rackajam és a Csík Zenekar is játszik. A Noise Of Human Art, azaz a N.O.H.A. csapata két új énekesnővel, a hangjával és a gitárral is kivételesen jól bánó brazil Camila de Oliveiraval, és a gyönyörű, félig angolai Susi Gamboaval, valamint nagyzenekarral érkezik a Szegedi Ifjúsági Napok legnagyobb pódiumára.

A többi színpad is különleges zenei élményekkel vár mindenkit: a hetvenes évek rockzenei atmoszféráját idézi a Grand Mexican Warlock, őrült ír dallamokkal táncoltat a Firkin, a kezek a magasba lendülnek az Irie Maffia buliján. Az elektronikusabb hullámokat a Colorstar és a NEO fellépésén érdemes meglovagolni, késő este pedig a Silent Disco várja az elektro-őrülteket. Rappel az Animal Canibals, poénokkal a stand up comedys Beliczai Balázs érkezik a szegedi Tisza-partra.

Gyakorlati történelem óra a Wheatusszal
A holnap este Szegeden koncertező New York-i rockcsapat énekes-gitárosa, Brendan B. Brown már hetek óta készül Európai turnéjukra, amit a SZINen kezdenek meg. A történelmi tanulmányokat végzett zenész felkészült Magyarország történelméből is, most élőben szeretné megnézni azokat a helyszíneket, amikről a könyvekben olvasott. Ezért egy nappal a koncert előtt érkeznek, és zenésztársaival alaposan körülnéznek a fővárosban – az első számú úticéljuk a Lánchíd, ezután érkeznek meg Szegedre.

Megfelelő hangerő, megfelelő hőfok
A tegnap esti hivatalos zajszintmérés eredményei szerint a SZIN zenei programjai nem zavarják majd a környékbeliek nyugalmát. Minden mérési ponton határérték alatti decibeleket mértek a szakemberek – ez annak köszönhető, hogy a fesztivál szervezői a hangfalakat úgy helyezték el, hogy a színpadok előtti téren állók zavartalanul élvezhessék a zenét, ám a színpad mögött a hangok kioltódnak.
A délután kezdődő koncertek előtt a fesztiválozók a Tiszában lubickolva, és a fesztivál két medencéjében úszkálva hűsölnek. A fesztiválterület hűtéséről a szervezők gondoskodnak: rendszeresen lajtos kocsik locsolják a Partfürdőt, hogy a hőfok is megfelelő legyen, és pormentes környezetben lehessen bulizni. A szervezők a szakhatóságokkal is folyamatos kapcsolatban állnak, így, ha bármilyen intézkedést kell tenni az augusztusi végi forróság miatt, azt azonnal megteszik. Ám a felhőtlen fesztiválozást semmi nem árnyékolja be: az Újszegedi Partfürdőn minden adott ahhoz, hogy elviselhető legyen a meleg.