Új helyszínen a Kutatók Éjszakája

A Kutatók Éjszakája központi programjának 2011-ben a Gödör Klub ad otthont. Négy színpadon zajlanak majd párhuzamosan az események, az előadások és workshopok mellett pedig koncertek is várják a látogatókat.

A Gödör Klubban szeptember 23-án összesen közel ötven programon bizonyítják be a kutatók a nagyközönség számára, hogy a tudomány érdekes, és tanulni sohasem késő.
A felsőoktatási intézményekkel és kutató intézetekkel karöltve a Kutatók Éjszakáját immár hatodik alkalommal rendezi meg a Tempus Közalapítvány, idén új központi helyszínen, a Gödör Klubban. Szeptember 23-án a tudomány fesztiválköntösbe öltözik, a Gödör pedig egy éjszakára a tudományos ismeretterjesztés helyszínévé válik.

Délután három órától négy színpadon folyamatosan izgalmas, különleges előadásokat hallgathat a közönség. Például olyan neves szakembereket ismerhetünk, akik gyerekként Star Wars, Star Trek, Terminator rajongók voltak, és akiket a science fiction regények, filmek, tévésorozatok motiválnak ma is - kutatók, akik folyékony robotkígyókon, csillagközi űrhajón, és teleportáción dolgoznak. De szó lesz a közösségi média társadalomra kifejtett hatásairól az iszlám világán keresztül, valamint az okostelefonok kapcsán felmerülő információbiztonsági kérdésekről is – hogy csak néhányat említsünk.

Ha mindez túl tömény lenne – jelezzük: nem az – koncerteken frissülhet fel a nagyérdemű. Játszik a Pál Utcai Fiúk, lesz Pluto Lemezbemutató (vendégek: Kárpáti Dodi-Quimby és Varga Zsuzsa), a koncertek után pedig DJ-k váltják a zenekarokat.
Az előadások mellett számos workshop és interaktív műhely várja a látogatókat. Találkozhatunk például az Élményműhely csapatával, akik játszani, felfedezni hívják a tudomány és a művészetek barátait, és megmutatják, a matematika több is lehet, mint szigorú tudomány. A Növénykórtan laborban a „Gumicukor vírusok” program megismerteti a látogatókat a DNS felfedezésének történetével, a DNS felépítésével és azzal, hogyan kódolja információkat. Különösen izgalmasnak ígérkezik a SOKK - Semmelweis Orvostudományi Kutatóközpont, ahol profi helyszínelők módjára lehet majd cranio viewerrel arcot meghatározni, az onkokéssel szöveteket azonosítani, szimulátorral a szív működését vizsgálni, mindezt egy baleset sérültjeinek ellátása keretében.

A rendezvény Budapest mellett 24 városban, illetve 32 európai ország, 320 városában zajlik párhuzamosan, így izgalmas és különleges programokra lehet számítani Soprontól Debrecenig mindenütt. Természettudomány, orvostudomány, műszaki tudományok, agrártudomány, társadalomtudomány és a bölcsészettudományok is mind ott lesznek – garantáltan úgy, ahogy még sohasem láthattuk őket. Idén a Kutatók Éjszakája programjaira több mint ötvenezer látogatót várnak a szervezők az országban.

A részletes budapesti és vidéki programok az esemény honlapján folyamatosan frissülnek: www.kutatokejszakaja.hu