Új Színház évadnyitója

Keresgetem a szavakat, hogy mi is illene ide: rendhagyó, váratlan, megdöbbentő? Egyik nap még tervek, kezdés, várakozás - másik nap a döbbenet: a színház egyik vezető színésze halott.

Egy éjszakai történés, amiből kora hajnali, reggeli hír lesz – s a színház közössége, a barátok, az ismerősök, a színházlátogatók megborzongnak, feljajdulnak …. És az élet megy tovább. Megy de/és meg kell tartani a szeptember 20-ára  meghirdetett évadnyitót, el kell mondani a terveket, amelyben még benne van az elment színész is.

„Nagyon nehéz bármit is mondanom, át kell gondolnunk a műsort – az egyik új bemutatásra tervezett darab, a Coriolanus Huszár Zsoltra épült, hogy most átvegye valaki a szerepét, nem látom megvalósíthatónak. Aztán a többi előadást is át kell gondolnunk…. „ – valahogy így kezdte Márta István igazgató a sajtótájékoztatót.

A Pesti Műsorban illetve a színház honlapján napok múlva olvashattuk, hogy előadások maradnak/maradtak el szeptemberben.

A sajtótájékoztató így hát egy kicsit bicegett, bár el lett mondva minden, de ott érezhettük a jogos bizonytalanságot.

A színház a 2011/12-es évadra három új darab bemutatóját tervezte, amelyből a Coriolanus Huszár Zsolt halála miatt biztosan elmarad, ezen kívül Thomas Mann Varázshegy és Závada Pál Jadviga párnája kerül a közönség elé. A 17 repertoáron tartandó darabból a legújabb hírek szerint a Keleti pu lekerül a műsorról.

A színház épületében lévő kiállítások tetszést arattak a színházlátogatók körében, ebben az évadban is a sokszínűségre törekednek. Láthatók lesznek például Almási Éva álomszerű kerámiaképei, klasszikus újságrajzok, valamint változatlanul partnerként működik közre a kiállításokban a Virág Judit Kortárs Galéria és a Műcsarnok is.

A pénz fontos egy színház életében is. Hallhattuk, hogy a Budapest, Katona József és NKA pályázatokon 27 millió Ft összeget nyert a színház.

Mivel az igazgatói megbízás hónapokon belül lejár, a pályázatot nyújtottak be, amelyben a műfaji sokszínűség, a klasszikus és kortárs darabok bemutatása, társművészetek bevonása, igényes közönség megtartása, a fiatalok színház-szeretetének az elősegítés is szerepel a megvalósítandó tervek között. A felsoroltakon felül figyelmet érdemel még a „bekapcsolódás a nemzetközi színházi vérkeringésbe a határon túli magyar és nemzeti alkotók ill. színházak segítségével” megfogalmazás is, ennek egyik eleme az a szerződés, amelyet ezen a sajtótájékoztatón írtak alá a szerb kapcsolatok erősítése céljából.

Az új oktatási és nevelési program nemcsak kedvezményes jegyárral támogatja a középiskolások irodalom- és történelemoktatását, de egy oktatócsomag keretein belül szakértői, drámapedagógiai segítséget is ad a művek feldolgozásához a „Beavató iskolai bérlet” keretében.

A bérletkínálat érdekessége még a „szabadbérlet”, amelynek megváltása esetén jegyelővételi lehetőséggel élve válthatjuk ki a kiválasztott előadásra és időpontra a jegyet. Röviden: megveszünk egy bérletet, és minden hónap 28-a és a következő hónap 5-e között kiválasztjuk azt az előadást, amit meg szeretnénk nézni.

Hát ennyi. A többit meglátjuk az évadban – sok sikert! Mi, színházszeretők drukkolunk!