2018. november 19. - hétfő

Hullócsillag-kitörés 2011. október 8-án

Kinyomtatom...

leondák. Ezt ne hagyd ki! – tanácsolja sok cikk. Látványos és ritkán látható jelenség szemtanúi lehetünk, ha már az időjárás is így akarja, hiszen szombat estére várják a csillagászok a Draconida meteorraj maximumát. Ha szerencsénk lesz akár, több száz hullócsillagot is láthatunk.

„A Draconidák egy igazi XX. századi meteorraj, ugyanis az 1900-as évek előtt még nem létezett, pontosabban a meteorrajt létrehozó 21P/Giacobini-Zinner-üstökös korábban nem keresztezte a földpályát. A számunkra lényeges változások 1898 októberében történtek, amikor az égitest megközelítette a Jupitert, melynek gravitációs tere megváltoztatta az üstökös pályáját ……” így kezdődik a Magyar Csillagászati Egyesület hírportálján megjelent, a várható eseménnyel kapcsolatos érdekes cikk, amely itt található: http://hirek.csillagaszat.hu/aktualis_egi_esemenyek/20111004-jonnek-a-draconidak.html

A cikk így fejeződik be: „Sajnos egy komoly zavaró tényező viszont lesz, a négy nappal telehold előtt járó égi kísérőnk. Az erős holdfény a halvány meteorokat biztosan eltünteti az égről, de ha valóban 500-600 meteor villan fel egünkön egyetlen óra alatt, elég fényes lesz köztük ahhoz, hogy életünk egyik legszebb természeti jelenségében gyönyörködhessünk.”

leondák

Leonida meteorok a Niagara-vízesés felett a raj 1833-as kitörésekor. A korabeli festmény jól mutatja, hogy mekkora élmény egy igazi meteorkitörést látni

Majd meglátjuk …..

Saját értékelésem: Nincs Mások értékelései: 4.3 (6 szavazat)

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Csernus Tibor és Juhász Ferenc

A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány és a Várkert Bazár közös kiállítása, a Csernus és a Montmartre novembertől januárig izgalmas programokkal várja az érdeklődőket!

fotó: Kleb Attila

A Liszt és Prima-díjas zongoraművész belgiumi, kolumbiai és kanadai hangversenyei után a Fondation Cziffra által rendezett SenLiszt Fesztivál díszvendége és az eseménysorozat zenei versenyének zsűritagja.

A-TEAM fotó a tavalyi gálán készült

Angyalok szárnyalása címmel november 19-én 19 órától jótékonysági est a Jókai Színházban.