Rendőrvicc - A guardista

Aki először arra gondolna, hogy a Magyar Gárda tagjairól fog valami dokumentumfilmet látni, azt ki kell ábrándítanom. A guardista egy Ír vígjáték fanyar humorral és természetesen egy kis krimivel a vidéki rendőrök életéről. Az írek válasza a svéd Zsernyákokra és az angol Vaskabátokra.

Gerry Boyle (Brendan Gleeson) egy vidéki ír kisvárosban rendőr. Humora meglehetősen különös, az ügyeket is sajátos módon intézi. Szereti az örömlányokat, egykoron állítólag olimpiai úszó volt és szerinte a rasszizmus az ír kultúra része. Egy ilyen figura maga elég egy vígjátékhoz és talán ez az egyetlen, ami vicces a történetben, ami nem több mint egy átlagos heti sorozat sztorija gyilkosságokról vagy drogcsempészetről. De nincs is ezzel semmi baj, mert így a történet többször is megnézhető, másfelől pedig a szereplők is jobban kibontakozhatnak.

A kisváros nyugalmas életét egy gyilkosság zavarja meg, amely egy nemzetközi drogcsempész bandához kapcsolódik. Hamarosan megérkezik a városba Wendell Everett FBI ügynök (Don Cheadle), akit először Boyle őrmester barátságtalanul fogad, majd idővel a maga módján szívébe zár és rájön ő az egyetlen, akit a környéken a korrupció még nem kerített hatalmába.

A filmet az Erőszakik alkotógárdája jegyzi és leginkább a skandináv vígjátékok hangulatát idézi egy kis western beütéssel. Brendan Gleeson jutalomjátéka. A tipikus rendőrségi jelenetek: az unalmas napok a rendőrőrsön, a névtelen betelefonálások, vagy a kihallgatások Gerry Boyle őrmester stílusában új értelmet nyernek. Mindehhez jön még az angol tájszólás, az ír mentalitás, egy mocskos szájú rendőr és garantált a nevetés.

9/10 pont

A Guardista (The Guard) - színes, feliratos, ír vígjáték, 96 perc, 2011
Rendezte: John Michael McDonagh
Szereplők: Brendan Gleeson, Don Cheadle, Mark Strong