Bánó Attila: 55 meghökkentő eset a magyar történelemből, könyvajánló

2011. szeptember 30. 10:55 - Bánó Attila: 55 meghökkentő eset a magyar történelemből ©Szeretem a történelmi érdekességeket, úgy gondolom, közelebb hozza azt a kort, amelyben történt, s amelyről nem lehet személyes tapasztalásom. Gyerekként mindent elhittem én is, aztán rá kellett jönnöm, hogy száz százalékos igazság nincs, minél messzebb vagyunk a történéstől, annál nehezebb tisztán látni. Bármilyen könyvet olvasunk, bármilyen történetet hallunk, ezeregy elágazása van, ha megpróbálunk legközebb kerülni a valósághoz, bizony nagyon nehéz.

Vannak olyan esetek, amelyek homályba merültek, nincsen róluk elég adat, elvesztek az iratok, ellentmondásosak – aztán van olyan is, hogy elferdülnek a dolgok, egészen más kép rögződik az emberek fejében, mint ami kellene. Valaki(k)nek ez volt az érdeke. A történelem amúgy is zavaros folyam, pláne, ha még kevergetik is.

Bánó Attila 55 érdekességet, nem mindennapi történetet írt le. A könyv a magyarok kalandozó hadjárataival kezdődik, átível több mint ezer éven, s az utolsó előtti fejezet a KGB1956-os szerepét taglalja.

Bánó könyvét nem hiszem, hogy egyfolytában lehet elolvasni. Egy-egy fejezet nemcsak a szerző véleményét írja le, hanem különböző forrásokból idéz, más kutatók, történészek nézeteit, megállapításait is ismerteti.

Ez a könyv remek kiegészítője lehet történeti regényeinknek, például az Egri csillagoknak. Vajon hogyan fordulhatott elő, hogy az egri hőst, Dobót börtönbe vetik? Megtudjuk a könyv egyik fejezetéből.

Móricz Erdélyéről (Erdélyi trilógia) árnyaltabb és valósabb képet kapunk, ha elolvassuk „ A kicsapongó erdélyi fejedelem” című részt.

Sok érdekességet tudhatunk meg: például ki gondolta volna, hogy Stockholmban, a történeti múzeumban az 1. leltári számú tárgy Árpád-házi Szent Erzsébet ereklyetartója? Arra is fény derül, mit keresett Drakula Visegrádon és Pesten? Ki volt Dóczy Fruzsina szeme fénye, s mi köze van Báthori Erzsébet legendájához? Nagy Lajos király, Zrínyi Miklós, Bolyai János és még sorolhatnám, a történelemből jól ismert nevek és hozzájuk kapcsolódó történetek. De mi az igaz ezekből a történetekből? Vajon ki is volt Dózsa György? Parasztvezér, bátor végvári vitéz vagy egyszerű gonosztevő...

Ezeregy kérdés – és itt 55 történet a magyar történelemből: nem száz százalék, nem biztos, de a fennmaradt iratokból, dokumentumokból, kortörténetből levezetett következtetések, valószínűsíthető történetek. A történelem – így a magyar történelem is - nem csupa idill, nem csupa dicsőség, hanem sokszínű, sokmintájú szövet, amely az emberi gyarlóság és nemesség szálait és motívumait mutatja.

Odafigyeléssel - átlagos történelmi tudás birtokában - érdekes, szórakoztató, ismeretet adó könyv.

Bánó Attila: 55 meghökkentő eset a magyar történelemből, 2011
Athenaeum kiadó, ISBN: 978 963 293 182 1