A Manó Könyvek karácsonyi ajánlata

2011. november 22. 22:59 - Karácsonyfa ©Karácsonyfa
Az olvasást nem lehet elég korán kezdeni. Képeim között van egy, amelyen járni éppen tudó fiam ül a szőnyegen, s kedvenc mesekönyvét olvassa. Ha jobban megnézzük a képet, látjuk, hogy a könyv a „feje tetején áll” – de ez abszolút nem zavarja gyermekemet, elmélyülten olvas ….

Jönnek az ünnepek, a Mikulás is tehet csoki mellé egy kis könyvecskét, kifestőt, s a karácsonyi fa alá is kerülhet ezekből. Kinek? Elsősorban a gyerekeknek, de például Varró Dániel könyvei fiatal szülőknek szólnak.

A csuka parancsára – orosz népmesék
Válogatta: Boldizsár Ildikó
Illusztráció: Kun Fruzsina
ISBN: 978 615 5028 72 4
Nagy öröm volt számomra összeállítani az orosz népmesékből ezt a kötetet, mert az orosz mesék igazi varázsmesék: abba a korba hívják meg a mese hallgatóját, amikor az ember még nem ismerte a lehetetlent. Az orosz mesehősök azt tanítják, hogy legyen bármilyen nehéz is az előttük lévő akadály, érdemes megküzdeniük a boldogságért. Ezt a tanítást már a 4-8 éves gyerekek is megértik, sőt képesek erőt meríteni belőle. De mivel a kötetet leginkább családi mesélésre szántam, a felnőttek is sokat okulhatnak belőle. (Boldizsár Ildikó )

Varró Dániel: Akinek a lába hatos – korszerű mondókák kisbabáknak
Maros Krisztina illusztrációival
ISBN: 599 903 3922 16 6
Varró Dániel, korunk sztárköltője írt már verset felnőtteknek, kamaszoknak, kisgyerekeknek – ám kisgyerekes szülőknek még soha. Saját tapasztalatait sűríti ezekbe a vicces kis mondókákba, hiszen Misi fia alig múlt fél éves. A versek közt van altató (többféle is, az egyik arra az esetre, amikor az apuka már nagyon ideges), öltözető, büfiztető, pelenkázó és fürdető. Minden szülő felszabadultan kacagva fogja olvasni ezt a szépen illusztrált könyvet, mert „Varró Dani” mindennapi örömeiket énekli meg, a tőle megszokott tréfás, finom eleganciával.

Varró Dániel: Akinek a foga kijött – még korszerűbb mondókák kevésbé kis babáknak
A 2010 Szép Magyar Könyv díjas Akinek a lába hatos című mondókás könyv folytatása!
Maros Krisztina illusztrációival
ISBN: 978 615 5028 50 2
Varró Misi egyre nő, fogai már előbújtak, nem is rest használni őket, mondjuk, fémpénzt rág velük, és mellé egy kis finom homokot. Misi már megtanult járni, kisebb-nagyobb döccenőkkel, sőt pakolni is tud: nehéz feladat ám mindent gondosan kirámolni a szekrényből, s azt gyönyörűen szétszórni a földön. Nem is beszélve arról, milyen pompás szórakozás kirángatni apa laptopjának zsinórját, szétpüfölni a homokvárakat vagy megcibálni a cica farkát.
Az Akinek a lába hatos (Szép Magyar Könyv-díj, 2010) páratlan sikere után itt a folytatás: tréfás mondókák azoknak a szülőknek, akiknek már nem kisbabája, hanem kúszó-mászó, gügyörésző csemetéje van.

Mesélj nekem sorozat
Sorozatunk népmeséit évszázadok nemzedékei csiszolták, kristályosították ki, őrizték meg. Szépszavú mesemondók adták tovább a bennük rejlő tudást, s a klasszikus meséken is nemzedékek nevelődtek. Válogatásainkkal segítséget szeretnénk nyújtani minden mesélőkedvűnek a „mit meséljek?” nagy kérdésének eldöntésében. Mindenkit biztatunk és bátorítunk arra, hogy olvassa meséinket a maga kedvére, olvassa – netán tán – a mások örömére.

Karla Schneider – Claudia Carls: Cinege Mici meséje
Fordító: Orosz Anett
ISBN: 978 615 5028 74 8
Laposföld birodalmának udvari bolondja nyugdíjba vonul, ezért a király az utódját keresi. Boglya Boldi szerint az ő tarsolya rejti a legmókásabb szóvicceket. Piros Vilmos díszes csörgőbotjával szeretné szórakoztatni őfelségét. És s ott van Cinege Mici is, aki lány létére szívesen kipróbálná magát udvari bolondként. Ezért a fogcsikorgató télben hét szoknyát húz magára, a fejére dunnát csavar, és a befagyott folyó jegén serpenyőből készült korcsolyacipőben siklik a kastélyig. Mindhárom udvaribolond-jelölt a kastélyban maradhat, hogy őfelsége próbára tegye őket. Sőt elkísérhetik a királyt egy szánkirándulásra is, amelyen Cinege Mici menti meg mindannyiuk életét. De vajon kit választ végül udvari bolondjának a király?
„Mindig kell, hogy legyen egy legelső” – mondja a mesében a király, és a gyerekek ebből megtanulhatják, hogy ne megszokások alapján válasszanak, hanem vágyaik szerint. Vidám és tanulságos könyv a női és férfi szerepek megváltozásáról és a próbálkozás bátorságáról. (Boldizsár Ildikó – mesekutató)

Mindent a lovakról puzzle-könyv
ISBN: 978 615 5028 54 0
Ezt a remek könyvet lapozgatva jobban megismerheted kedvenc állataidat, a lovakat. Ismerkedj meg a leghíresebb lófajtákkal, tanuld meg a ló testtájait, és játssz a könyvben található öt érdekes kirakóval!

Richard Scarry: Óriási Tesz-Vesz Könyv
ISBN: 978 615 5028 58 8
Üdvözlünk Tesz-Vesz Városban! Richard Scarry óriási mesekönyvében újra találkozhatsz barátaiddal Tesz-Vesz Városból, és megtudhatod, micsoda fergeteges kalandok történtek velük.

Richard Scarry: Tesz-Vesz Város Tűzoltó doboz
ISBN: 978 615 5028 67 0
A Tesz-Vesz Város Tűzoltó doboz nyolc kis könyvet tartalmaz. A mókás kötetek által megannyi érdekes dolgot tanulhattok meg Tesz-Vesz Város lakóinak segítségével!
Számolj tízig, Úton-útfélen, Durci, a rosszcsont, Ki, kicsoda?, Járgányok, Édes otthon, Cicó és az ellentétek, Cicó, az illemtudó

Richard Scarry: Kedvenc színeink Tesz-Vesz Város
ISBN: 978 615 5028 68 7
Ismerjétek meg Richard Scarry mókás mesefiguráit ebből a kihajtogatható képeskönyvből, és tudjátok meg, melyiküknek mi a kedvenc színe!

Richard Scarry: Ubi malac első szavai Tesz-Vesz Város
ISBN: 978 615 5028 69 4
Ismerjétek meg Ubi malacot! Ebből a vicces, hajtogatós képeskönyvből megtudhatjátok, milyen szavakat ismer Ubi.

Hupikék törpikék rajongói kézikönyv
Fordította: Csonka Anna
ISBN: 978 615 5028 73 1
E könyv lapjai között mindent megtalálsz, amit a törpökről tudnod szükséges:
- Mi a manó az a törp?
- A törpök földje
- Egy törp felépítése
- Törpök A-tól Z-ig
- A törpök ellenségei
- Törpapa aranyköpései
- Tréfi legfantörpikusabb tréfái
- Mi törpénik a törpök szabadidejében?

Gábor Emese: Hónapsoroló
ISBN: 978 615 5028 71 7
Egy kedves mackó kalandjait kísérhetjük végig az év 12 hónapján keresztül.
"Januárban hó esett, Szürkék fenn a fellegek. Február a jégtörő, Lucskot ráz minden cipő. Márciusban ág virít, Cinke új dalt kerekít..."

Gábor Emese: Téli mondókák
ISBN: 978 963 9737 97 6
"Zengenek az erdők és a havasok,
Keresik a rejteket a szép szarvasok.
Futnak a kisnyulak sebesen,
Morognak a medvék dühösen.
Bimbom, bimbom, bimbom..."

Karácsonyra vár a Mackó család
ISBN: 599 903 3922 28 9
A Mackó család már javában készül a karácsonyra. A házról készül képeket böngészve beleshetünk minden szobába, és megnézhetjük, mint csinálnak Mackóék.

Bori karácsonya
ISBN: 978 615 5028 04 5
A boltokban már ott sorakoznak a csokimikulások és a mézeskalácsok, pedig még egy jó darabig várni kell, hogy végre karácsony legyen. Bori azzal tölti a várakozás hosszú heteit, hogy díszeket készít. Később, a karácsonyi vásáron még a Mikulással is találkozik. De vajon tényleg ő az igazi? Borinak van egy ötlete, hogyan derítheti ki…

Karácsony - Puzzle könyv
ISBN: 599 903 3917 48 3
Közeleg a karácsony - a kismackók is készülődnek az ünnepre! Ebben az öt, egyenként 48 darabos puzzle-t tartalmazó, elbűvölő jelenetekkel tarkított kirakós könyvben a bájos kismackók felakasztják a karácsonyi díszeket, korcsolyáznak egy hatalmas karácsonyfa körül és karácsonyi dalokat énekelnek.