Nászéjszaka vámpír módra - Alkonyat Hajnalhasadás 1. rész

Néhány nap alatt kicsiny hazánkban több, mint 130 ezren megnézték. Az első három film óriási sikerét is túl fogja szárnyalni a Hajnalhsadás, ezt már most lefogadom. Mégsem elégedetten távoztam a moziból, inkább a fejemet csapkodva (persze nem szó szerint): Miért bíztam ismét abban, hogy ez a film majd jól sikerül?

Vannak dolgok, amiket tisztázni kell mielőtt belekezdek ebbe a cikkbe. Nem vagyok Twilight gyűlölő, sőt. Kifejezetten szeretem Stephenie Meyer regényeit, de a filmeket valahogy nem tudják megcsinálni jóra. Nem igazán értem, hogy miért, hogyha az alaptörténet jó!? Kezd az az érzésem lenni, hogy a két főszereplő nem alkalmas erre a szerepre. Igen, Robert Parttinsonról és Kristen Stewart-ról beszélek. Lehet, hogy nem nekik kellett volna adni Edward és Bella szerepét. Tény és való, hogy  fejlődtek az elmúlt években: Pattinson már egészen megtanult bánni az arcával és a testével és egészen hiteles a vámpírfiú karakterében. De Kristen Stewart továbbra is nagyon gyenge, az arcán kb. kétszer-háromszor véltem felfedezni bárminemű érzelmet. Pedig Bellával zajlanak az események: esküvő, költözés, nászút, terhesség, halál...

A Napfogyatkozás film változatából hiányoltam azt a NEM mellékes szálat, hogy Jacob (Taylor Lautner) Bellával való sokadik szakítása után elhagyja a várost és farkasként éli mindennapjait. Nos ez a rész azzal kezdődik, hogy Jacob sárba tiporja (szó szerint) Belláék esküvői meghívóját ledobja a pólóját és futásnak ered. Hozzá kell tenni, hogy női szemmel talán ez a film csúcspontja...

Bella és Edward az esküvőre készülődnek, de mindkettőjükben vannak aggodalmak. Edward nem tudja, hogy jó ötlete-e elvenni Bella életét, elszakítani a családjától, szörnyeteggé változtatni... Bellának pedig rémálmai vannak a Volturiról. A későbbiekben beigazolódik, hogy nem alaptalan e félelme...

Alice Cullen (Asley Greene) energiát, pénzt, időt nem sajnálva intézi az esküvő körüli teendőket. Azt akarja, hogy minden tökéletes legyen, emiatt mindenről ő gondoskodik: ruháról, cipőről, díszletről, tortáról, lagziról.

Megtartják a szertartást, majd megkezdődik a lagzi. Emberek és vámpírok tömkelege van jelen, és persze néhány farkas is. Csak Jacob hiányzik a mi Bellánknak. Csodák csodájára egyszercsak ő maga is megjelenik, Bella szokásához híven, amint kettesben marad a fiúval, flörtölni kezd (a maga bárgyú módján). Táncolnak, forognak beszélgetnek és ekkor Bella a nászéjszaka várható bekövetkezésével sokkolja a vérfarkas fiút. Jacob ettől idegbajt kap, de Sam (Chaske Spencer) és a falka még időben elrángatják.

A nászút egy csodálatos lakatlan szigeten zajlik, Esme szigetén. Edward és Bella végre valahára megteszik, amit Bella évek óta szeretne, de másnap reggel Bella teste tele van kék-zöld foltokkal. Így jár, aki egy vámpírhoz megy felségül... Edward elhatározza, hogy a további napokban nem nyúl a lányhoz, pedig Bella mindennel megpróbálkozik. Edward (le a kalappal előtte) nagyon sok ideig tartja magát, pedig Bella tényleg övön aluli ütéseket visz be neki. Szex helyett inkább sakkoznak, vagy kirándulnak, esetleg sziklákról ugranak le...

Végül azonban Edward újra beadja a derekát, majd újra és újra. Hát hiába a nászút, az nászút! A baj az, hogy Edward több, mint 100 év alatt sem tanulta meg, hogy milyen fontos a védekezés és teherbe ejti újdonsült aráját. Ezzel a terhességgel egy probléma van csupán, hogy Bella még mindig ember...

A kisded nagyon gyorsan növekszik emiatt visszatérnek Folksba, hogy majd Carlisle (Peter Facinelli) segítsen nekik. Ám ilyet még a doki se látott, sőt semmilyen feljegyzés sincs ilyesmiről.

Bella elhatározza, hogy bármi történjék, ő bizony megtartja a babát. Ebben Rosalie (Nikki Reed) segítségét kéri, aki persze rögtön igent mondd. Jacob és Edward mindketten sokkot kapnak a hírtől és az eseményektől. Nagyon félnek, hogy elveszítik szívük hölgyét. Bella egyre rosszabbul van, nem tud enni, és a kis jövevény szép lassan minden csontját eltöri.

A farkasfalka eközben a kis "szörnyeteg" elpusztítását tervezi, ám ebben Jacob nem akar részt venni, így kiválik a falkából (a film legszánalmasabb vagy legviccesebb jelenete). Seth (Booboo Stewart) és Leah (Julia Jones) is követi, így ők hárman és a Cullenek együtt próbálják megóvni Bellát és a gyereket.

A farkasok és a vámpírok összecsapnak. Carlisle, Esme (Elisabeth Reaser) és Emmett (Kellan Lutz) kislisszolnak (szó szerint) a városból, hogy vadászhassanak és legyen erejük egy következő farkastámadás kivédéséhez. így az orvos nincs jelen amikor beindul a szülés, ami nagy baj, mert a magzatvíz elfolyása helyett Bella gerince kettétörik. A maradék Cullen és Jacob vezeti le a szülést. Világra jön a kis Renesmee... Amikor már csak Jacob és Edward vannak jelen, történik valami. Azt hiszem stílusos lenne a könyvből idéznem: "Egy szív megszűnik dobogni, mert mindennél jobban szeretett..."

Vége az első résznek. Folyt. köv 2012. november 15-én.

Azt azért be kell vallani, hogy az Alkonyat-filmek közül ez volt az eddigi legjobb, de valószínűleg ezen még lehetne javítani. Vannak benne vicces és izgalmas, na meg persze romantikus jelenetek is bőven. A képi világ még mindig lenyűgöző (azzal a többi filmben sem volt baj), a zene is legalább olyan jó, mint az előző Twilight-filmekben. Mostmár csak szegény Stewart-nak kellene egy kis életet, színészi képességet belevinni és akkor már akár jól is elsülhet az utolsó rész. én bizakodok!

Felhívnám a figyelmét azoknak, akik még csak ezután mennek el a moziba, hogy a szereplőlista után még van egy nagyon fontos jelenet, úgyhogy maradjatok a fotelben.

Alkonyat - Hajnalhasadás I. rész (The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 1) - színes, feliratos, amerikai fantasy, 117 perc, 2011
Rendezte: Bill Condon

Szereplők: Robert Pattinson (Edward Cullen), Kristen Stewart (Bella Swan), Taylor Lautner (Jacob Black)