Macsó macsek - Csizmás, a kandúr

Mi történhet azzal a macskával, akinek Antonio Banderas kölcsönzi hangját, Salma Hayek a Cicusa és egy tojás a haverja? Nos, semmi átlagos.

A Shrek filmek kedvelői már jól ismerhetik azt a Csizmás Kandúrt, akit részben Antonio Banderasról mintáztak. Ő a Shrek mesék 2. részében tűnt fel és talán a legalkalmasabb szereplő arra, hogy önálló történetet kapjon.

A Shrek mesék általában újra írják és kicsit megváltoztatják az általunk már jól ismert meséket vagy karaktereket. Így van ez a mi jól ismert Csizmás Kandúrunkkal. A spanyolos macska muskétás kalandorként tengeti életét, amikor felröppen a hír hogy Jani és Juliska, a jócskán megemberesedettJancsi és Juliska felnőttkori “változatai”, megkaparintották a varázsbabot. Igen, azt a varázsbabot, amit mi égig érő paszulyként ismerünk.

Macsó macskánk úgy dönt nem hagyhatja ki ezt a kalandot és megszerzi a piacon jól értékesíthető babokat. Akció közben azonban felbukkan egy ismeretlen másik macska Zorró álarcban és meghiúsítja a balhét. Akiről később kiderül, egy macska flamenco párbaj után, hogy egy ügyes macskalány, Puha Pracli Cicus. (Neki egy másik latin, Salma Hayek kölcsönözi a hangját.) Egyébként ekkor tűnik fel előszőr a történetben az a vicces szürke szemforgató macska, aki a jégkorszak mókusához hasonlóan a közönség kedvenc mellékszereplője lehet. Puha Pracliról viszont az is kiderült hogy Tojás Tóbiással Csizmás Kandúr, nem véletlenül, rég elfeledett barátjával szövetkezik és megpróbálják őt is rávenni a bulira. A mi kandúrunk azonban nem, akar szövetkezni mert régóta “fúj” Tojásra, ugyanis egykoron a legjobb barátok voltak, de Tojás egyszer csúnyán átverte.

Miután Tojás töredelmesen bocsánatot kér együtt indulnak útnak a varázsbabokért, amit a Grand Canyon-hoz hasonlatos helyen egy western kocsifutam közepette megszereznek, aztán el is jutnak az égi palotába, ahol megtalálják az arany tojást tojó tyúkot, azaz ludat, ugyanis a történetet itt is megváltoztatták. A mi kis ludunk a húsvéti nyuszit megszégyenítő sebességgel gyártja az aranytojásokat, így hőseink kitalálják, talán ellopni sokkal jövedelmezőbb lenne, mint meglépni néhány aranytojással. Ezt a döntésüket meg is lépik, viszont nem számolnak azzal a ténnyel, hogy a Tyrannosaurus Rex óriás lúdmama utánuk jön Kandúr és Tojás régi falujába. Nem, akarom lelőni a poént, bár nem láttunk még olyan Shrek mesét, ami szomorúan végződött volna.

A látványvilág ismét a megszokott, teli van ötletekkel, a poénok repkednek, a történet pörgős és akciódús, ahogy az egy latin vérű macskához illik. A 3D adottságait is remekül kihasználták, így merem ajánlani a film 3D-s változatát is. A karakterek pedig jól kidolgozottak, csizmás kandúrunk pedig megért egy külön misét. Nem csodálkoznék, ha jönne egy folytatás.

9/10 pont

Csizmás, a kandúr (Puss in Boots) - színes, amerikai animációs vígjáték, 90 perc, 2011
Rendezte: Chris Miller

Szereplők: Antonio Banderas (Csizmás Kandúr hangja), Salma Hayek (Puha Pracli hangja), Zach Galifianakis (Tojás Tóbiás hangja)