Bubap - Ajándékozz túrát karácsonyra!

A BUPAP (Budapest Aszfalt Projekt) helytörténeti-művészeti túrákat szervez a fővárosban, külön hangsúlyt fektetve a 20. század történelmi-politikai eseményeire. A séták ismert turisztikai célpontokat mutatnak be új szemszögből vagy éppen jelöletlen helyszíneket fedeznek fel, irodalmi szövegeket helyeznek el a városi térben, és művészeti alkotásokat mutatnak be urbánus helyszíneken.

Szellemek a Svábhegyen
Idén karácsonyra a 'Szellemek a Svábhegyen' című túránkat ajánljuk. 

...a Svábhegy egyike a város legkísértetiesebb helyeinek, ahol a múlt egyes fejezetei jobbára máig láthatatlanok, teljes mértékben jelöletlenek."

(György Péter: A sötét hegy)

A Svábhegy Janus-arcú vidék. Gyógyító levegőjéről, kénes forrásairól vált híressé, elpusztult szőlőinek helyén a 19. század közepétől művészek és értelmiségiek építettek svájci villákat és mesebeli kerteket. Ezek közül az Eötvös-villa és a Jókai-park ma is látható. Maga Cathry Szaléz Ferenc, a fogaskerekű építője is annyira megszerette a vidéket, hogy mire műve elkészült, le is telepedett és haláláig itt élt.

Azt már kevesebben tudják, hogy az első pillantásra idillinek tűnő síelő- és kirándulóhely valójában fontos, legtöbbször tragikus történelmi események színhelye volt a 20. században. Ide költözött be az SS a német megszállás idején, és itt alkudozott egymással emberéletekről Eichmann és Wallenberg. Itt működött az ÁVH tisztképzője, és itt nyitotta meg az úttörővasutat Rajk László, nem sejtve, hogy egy év múlva a szemközti villában fogják vallatni. Túránk során megidézzük a múltat, és felkeressük a nem létező emléktáblák és képzőművészeti alkotások helyeit. Közben pedig elolvassuk, hogyan jelennek meg ezek az események a kortárs irodalomban, Nádas Péter, Déry Tibor és Háy János írásaiban.

Túraidőpontok:

  • 2011. december 27. 11h
  • 2011. december 28. 11h
  • 2011. december 29. 11h

Bővebb információ a honlapunon található: www.bupap.hu