Kitty Ferguson Stephen Hawking élete és világa - könyvismertető

2012. május 21. 13:12 -  

  ©Nem mindenki fizikus, nem mindenkit érdekel a fizika – de a világ keletkezése, a távoli múlt és jövő az ember fantáziáját sokszor megpiszkálja. Mindenféle ömlik, árad a médiákból – amelynek azért mondjuk meg őszintén, van jó oldala is – így aztán kevés olyan ember lehet, aki ne találkozott volna Stephen Hawking nevével.
 
Ő az a fizikus, aki tolószékben, dacolva betegségével, amely már évtizedek óta megszólalni sem engedi – keresi és kutatja azt az elméletet, amely megmagyarázná az egész világegyetemet, mindent, ami történt, s ami történni fog benne. A mindenség elméletét – amely így nagyon magasztosan hangzik, de éppen az ellenkezője is igaz: mindennapjaink magyarázata is, mert vagyunk, itt vagyunk.
Kitty Ferguson szerencsés kézzel ötvözi a magánélet és a tudományos munka eseményeit, a mindennapok történéseit – gyerekkor, egyetemi évek, szerelem, baráti kapcsolatok, házasságok – és a tudomány terén tett felfedezések, elméletek megszületésének, fogadtatásának körülményeit is.
A könyv szórakoztató, lehetőséget ad arra is, hogy  bepillantsunk az elméleti fizika világába. Érdemes elgondolkodni – ha nem is vagyunk szakemberek – néhány felvetett problémán, jó agytorna, elmefényesítő.
 
Ne féljünk a könyvtől, ha mást nem is, de láthatunk egy embert, aki az „átlag emberi gondolkodás szerint” nem juthatott volna el oda, ahol most van. Teljes fizikai kiszolgáltatottság állapotában csak az elméje funkcionál, s ez nem roppantotta össze.
Él: van magánélete, társasági élete, tudományos tevékenysége – s ami megadatott, azt próbálja élvezni.
Ne féljünk a könyvtől, szórakoztatóan megismerhetjük az elméleti fizika főbb kérdéseit is.
Kinek a pap, kinek a papné – de lehet, hogy mind kettő …..
 
Kitty Ferguson Stephen Hawking élete és világa
Kossuth Kiadó
ISBN 978 630 970 594