2018. június 22. - péntek

Kitty Ferguson Stephen Hawking élete és világa - könyvismertető

Kinyomtatom...
hawkingNem mindenki fizikus, nem mindenkit érdekel a fizika – de a világ keletkezése, a távoli múlt és jövő az ember fantáziáját sokszor megpiszkálja. Mindenféle ömlik, árad a médiákból – amelynek azért mondjuk meg őszintén, van jó oldala is – így aztán kevés olyan ember lehet, aki ne találkozott volna Stephen Hawking nevével.
 
Ő az a fizikus, aki tolószékben, dacolva betegségével, amely már évtizedek óta megszólalni sem engedi – keresi és kutatja azt az elméletet, amely megmagyarázná az egész világegyetemet, mindent, ami történt, s ami történni fog benne. A mindenség elméletét – amely így nagyon magasztosan hangzik, de éppen az ellenkezője is igaz: mindennapjaink magyarázata is, mert vagyunk, itt vagyunk.
Kitty Ferguson szerencsés kézzel ötvözi a magánélet és a tudományos munka eseményeit, a mindennapok történéseit – gyerekkor, egyetemi évek, szerelem, baráti kapcsolatok, házasságok – és a tudomány terén tett felfedezések, elméletek megszületésének, fogadtatásának körülményeit is.
A könyv szórakoztató, lehetőséget ad arra is, hogy  bepillantsunk az elméleti fizika világába. Érdemes elgondolkodni – ha nem is vagyunk szakemberek – néhány felvetett problémán, jó agytorna, elmefényesítő.
 
Ne féljünk a könyvtől, ha mást nem is, de láthatunk egy embert, aki az „átlag emberi gondolkodás szerint” nem juthatott volna el oda, ahol most van. Teljes fizikai kiszolgáltatottság állapotában csak az elméje funkcionál, s ez nem roppantotta össze.
Él: van magánélete, társasági élete, tudományos tevékenysége – s ami megadatott, azt próbálja élvezni.
Ne féljünk a könyvtől, szórakoztatóan megismerhetjük az elméleti fizika főbb kérdéseit is.
Kinek a pap, kinek a papné – de lehet, hogy mind kettő …..
 
Kitty Ferguson Stephen Hawking élete és világa
Kossuth Kiadó
ISBN 978 630 970 594
 
 
 
 
Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Illatszertár

Június 15. és július 3. között zajlik a Városmajori Szabadtéri Színpad népszerű Színházi Szemle sorozata.

teljes_kepernyo_rogzitese_2018.06.20._235105.jpg

Kányádi Sándor Kossuth-díjas költő emlékére.

plakát

Június 18-án, hétfőn dupla koncertet ad a Budapest Jazz Clubban a jazz történetének egyik legnagyobb legendája, Lee Konitz.