Heti termelői piac nyílik a Kazinczy utcában

A Szimpla Kert, az Agri Kulti PJT., az Azért7 Egyesület, az ELTE Humánökológia Tanszék és őstermelőket tömörítő hálózatok összefogásával június 10-én őstermelői piac nyílik a Szimpla Kertben, amely heti rendszerességgel, minden vasárnap délelőtt fog üzemelni. A szervezők célja, hogy a belvárosi lakók rendszeresen friss, kifogástalan minőségű hazai élelmiszerhez juthassanak, amely így közvetlenül a termelőktől kerülhet a családok asztalára.

A kezdeményezés egyúttal piacot igyekszik teremteni egy súlyosan veszélyeztetett népcsoportnak, a kihalás szélére sodort magyarországi őstermelőnek, akik részvétele mellett minőségi élelmiszereket előállító családi vállalkozásokat is várnak. A jelentkezők előzetes regisztrációt és szakmai minősítést követően kerülhetnek be az árusok közé.

A piacon feldolgozott és feldolgozatlan termékek széles skálája kerül terítékre: sonkák, kolbászok, házi sajtok, lekvárok, szörpök, sőt házi készítésű kozmetikumok mellett természetesen idénygyümölcsök és zöldségek is lesznek a kínálatban. A vásárlás személyes élménye mellett szakmai beszélgetésekkel, termelők és tájegységek bemutatásával, villásreggelivel, utcazenével és gyermekprogramokkal várják az érdeklődőket, valamint alternatív élelmiszerközösségek és hálózatok is lehetőséget kapnak a bemutatkozásra hétről hétre.

A piac a nyári szezonban a Szimpla Kertben működik, ám a tervek szerint ősztől kikerül a romkocsma falai közül, és kézműves dizájn termékekkel kiegészülve a Kazinczy utcában kap helyet.

Háttér:
A Szimpla Kertben a vásározás már hagyomány. Minden hónap második szombatján Bringás Bolhapiac, minden hónap utolsó szombatján pedig Szimpla Divat – kreatív turkáló működik a szórakozóhely falai között, valamint a Gouba dizájnpiac is többször ellátogatott már a Kertbe. Eddig az őstermelői piac a Szimpla Divattal egy időben, havonta egy alkalommal várta a látogatókat. A rendezvény sikere alapján a szervezők úgy ítélték meg, hogy a termelői piacokban szűkölködő belvárosban fontos lehet a lakóknak, hogy rendszeresen juthassanak hiteles, minőségi élelmiszerekhez, ehhez pedig egy heti rendszerességű piacra van szükség.

Helyszín: Szimpla Kert, VII. kerület, Kazinczy u. 14.
Időpont: június 10-étől minden vasárnap 9-14


Szimpla sajtóközleménye