Pécsen maradt a Vilmos-díj

2012. június 13. 16:19 -  

  ©Vilmos
Ha POSZT,
akkor kortárs magyar dráma fóruma is. A Színházi Dramaturgok Céhe által szervezett Nyílt Fórum eseménysorozata négy napon keresztül gazdagította a pécsi színházi találkozó programjait. Kötettel, könyvbemutatóval, vitákkal, felolvasószínházzal.
Ez utóbbi minden délután, különleges színházi csemegékkel, remélve, hogy hamarosan igazi színpadot is kapnak, olyanok például mint Szálinger Balázs Köztársaság-a, Székely Csaba Bányavakság-a vagy Borbély Szilárd Szól a kakas-a. Telt házakkal zajlottak a délelőtti kötetviták is, melyeken első drámás írók műveit elemezte Radnóti Sándor, Forgách András, Telihay Péter, Nagy András, Závada Pál és Ágoston Zoltán. A Vilmos-díjért – mely nevében Shakespeare-t idézi, alakjában egy üveg vilmoskörte-pálinka, és a szavazók adományából szerzik be – idén hárman versenyeztek: a vajdasági Lénárd Róbert a Virrasztók-kal, Szép Annabella a Selyemzsinór-ral és Keresztesi József a Holtszezon-nal. (Ez utóbbi kettő az Örkény Színház drámapályázatán bukkant föl.)
A legtöbb szavazatot végül a Holtszezon szerezte meg, mely egy mai hipermarketbe helyezett Kohlhaas Mihály-történet, és amelynek írója egyébként a pécsi Jelenkor szerkesztője – így az idén Pécsen maradt a Vilmos.