Sacha Baron Cohen visszatér - A diktátor

Sacha Baron Cohen (Ali G, Borat és Brüno) ezúttal Aladeen admirális bőrébe bújva tér vissza a vászonra. Aki kedveli Cohen filmjeit, az most sem fog csalódni. Sacha ezúttal egy diktátor szerepében mutatkozik, egyszerre bemutatva egy diktatúra mindennapjait és tovább kritizálva Amerika "értékeit".

Aladeen admirális (Sacha Baron Cohen) kíméletlen uralkodó, aki sakkban tartja népét, alkalmazottait, igazából mindenkit, aki őt körülveszi. Elég egy rossz nézés, egy rossz ötlet (pl. milyen legyen az ország atombombája), vagy elég, ha bármi nem tetszőt csinál valaki és máris kivégezteti őket. Bármit megtehet és megvehet. Például híres embereket, Megan Fox (aki saját magát alakítja) is csak és kizárólag pénzért bújik ágyba a nagyszakállú diktátorral. Egyébként érdekes, hogy Megan bevállalt egy ilyen szerepet, ráadásul úgy, hogy saját magát játssza, mint egy pénzért bárkivel összefekvő celeb. Hát van önkritikája, ennek a Megan-nak, nem? De Aladeen nemcsak szexre használja a hatalmát, hanem pl. sportversenyeket nyer, vagy díjakat, kitüntetéseket ad át magának. Szóval vígan éli az életét, amíg az ENSZ fülébe nem jut az atombomba híre. Ekkor Aladeen kénytelen a tanácsadójára hallgatni és ellátogatni Amerikába, hogy ott biztosítson mindenki arról, hogy a szándékai tisztességesek.

A baj csak az, hogy Aladeent elárulják, méghozzá a közvetlen közelében élők/dolgozók, és majdnem sikerül megöletni őt, de rafináltságának vagy inkább nagy szájának köszönhetően megmenekül. Ám kínzója elvesz tőle valamit, méghozzá a szakállát, ami tulajdonképpen a védjegye, erről ismerik fel. Amíg Aladeent kínozzák, addig tanácsadója (aki persze egyszemélyben az áruló is, mint minden ilyen filmben) az admirális helyébe ültet egy hasonmást vagy inkább egy tökfilkót, akinek azt ad a szájába, amit csak akar, és arra használja, amire akarja. A hasonmással, azt mondatja el, hogy az ország készen áll demokráciává válni és új alkotmányt kiadni. Hogy ezzel mi a célja? Nos így olyan földterületeket, olajmezőket tud eladni, amiket jelenleg nem. Furfangos, mi?

Ezalatt a mi vezérünk egy hajléktalan ruhájában, szakáll nélkül igyekszik visszamenni a szállodába, és tisztázni az egész helyzetet. Csakhogy szakáll nélkül, koszosan senki sem ismeri fel és nem akarják beengedni, már csak azért sem, mert a szálloda körül tüntetők hada gyűlt össze, akik mind Aladeen "fejét akarják". na nyilván nem szó szerint, csak átvitt értelemben. Ebbe a tömegbe keveredik a mi Aladeen-unk és itt ismerkedik meg egy lánnyal, Zoey-val (Anna Faris), akit először fiúnak néz.

Zoey egy félreértés miatt kb. egy hősnek látja Aladeent és ezért magával viszi a Zoey által vezetett boltba, ahol munkát meg szállást ad neki. Zoey egy meglehetősen furcsa lány, ami kezdetben nagyon idegesíti Aladeent, mert a lány teljesen más, mint azok a nők, akikkel eddig dolga volt. Zoey feminista, leszbikus(?), vegetáriánus és még sok minden más, ami különlegessé teszi őt, legalábbis Aladeen szemében. Egy nap azonban csúnyán összevesznek, és az admirális egyedül indul neki New York utcáinak, ahol is szembetalálkozik egy fickóval, akit régen lefejeztetett, most mégis él és virul. Hogy lehet ez? Mivel ezt Aladeen sem érti, ezért követni kezdi régi alkalmazottját. Egy olyan "világot" ismer meg, amit korábban sosem, és kis híján ismét az élete kerül veszélybe. Ez már mégsem mehet így tovább ideje Aladeennak a kezébe venni a dolgokat, és egy kis segítséggel vissza kell jutnia az őt megillető pozícióba, mielőtt késő lesz.

Összességében nem csalódtam A diktátorban, mert nagyjából azt hozta, amit egy Sacha által fémjelzett filmtől elvárunk: kifigurázást, töménytelen iróniát, elképesztő már már szürreális poénokat. Nos ezek mind megvannak Sacha legújabb filmjében, ám nekem ez a szerelmi szál bevonása okozott egy kis csalódást, ez valahogy nem illett a képbe, mint ahogy a happy end ezen formája sem. Ti mit gondoltok?

8/10 pont

A diktátor (The Dictator) - amerikai vígjáték, 83 perc, 2012
Korhatár besorolás: 16 éven aluliak számára nem ajánlott

Rendezte: Larry Charles
Szereplők: Sacha Baron Cohen, Megan Fox, Anna Faris, Ben Kingsley