Tejivó nyílt a belvárosban

Régi hagyományt elevenített fel egy tejüzem, ráadásul nem is akármelyik hanem a Cserpes, akinek a termékeit eddig is imádtuk. Újra van tejivója Budapestnek!

2012. július 10. 20:46 - Utcakép ©Cserpes tejivó - 17

Kellemes nosztalgiával gondolok a tejivókra. Gyerekkoromban kiemelt pillanatnak számított, amikor apu elvitt minket az Imbisz büfébe és megittunk egy vaniliás tejturmixot. Bár a vaniliás turmix készítése otthon is különleges esemény volt. Csilligó szemmel figyeltük, ahogy apu összeállította a tejből, vaniliás cukorból és nyers tojásból készült italt az üveg turmixos kancsóban. Aztán volt bosszankodás, amikor néha nem sikerült azt akis pici kupakot a kancsó tetején lévő vizsgálónyílásra ráerősíteni. Aztán a pici kupak el is tűnt és apu a tenyerével pótolta hiányát. Bár az Imbiszt büfének és nem tejivónak hívták, én meg vagyok győződve, hogy az egy tejivó volt. Az én emékezetemben gyakorlatilag mást nem is árultak ott, csak tejturmixot, persze egészen valószínűleg ez nem így volt.

2012. július 15. 13:07 - Régi tejivó ©Régi tejivó
Valahogy így képzeltem el...

Valahogy így képzeltem el a Cserpes tejivót, no nem arra gondoltam, hogy csak és kizárólag tejturmixot árulnak és semmi mást, hanem az Imbisz fehércsempés turmixgépes , steril hentes bolt szerű berendezése lebegett a szemem előtt, a csempe felett világoskékre vagy hófehérre festett falaival, mikor nézegettem a Cserpes tejivó honlapját.

A Cserpes teremékeket, abból is a joghurtokat jól ismerem. Szerintem Magyarországon az egyik legjobb joghurt, ami kapható. Lehet a vidéki tejegazdák másképp vélekednek de én Budapesten lakom, így ezeket a viszonyokat nem ismerhetem. Bár a minőséget meg kell fizetni, ezért a Cserpes termékek nem olcsók(egy pohár joghurt 230Ft), azért egyszer-egyszer megengedek magamnak egyet. Sajnos az elmult időben designt váltottak, ami jó lett de kevésbé tetszik, mint a régi.

Honlap: A tejivó honlapja kifejezetten jó. A még fellelhető régi tejivó logókat felhasználták és beleépítették a honlapba, sőt ezek a helyszínen is megjelennek. Így a honlap valamennyit átad a helyszín hangulatából. Sőt az is pozitívum, hogy a helynek van honlapja árakkal.

2012. július 10. 20:36 - Menü ©Cserpes tejivó - 06

A hely: Az üzlet az Erzsébet térhez közeli Sütő utcában a Meki(azaz az óriási gyorsétteremlánc egyik üzlete) mellett található. Nem tudom jó választás-e. Fenn áll az a veszély, hogy a tejivóba igyekvő népeket elszipkázza a gyorsétterem. Bár, aki tudatosan ide igyekszik, azt nehéz kitéríteni eredeti pályályáról. Viszont fordítva is el tudom képzelni, hogy a gyorsétterembe beugró reggeliző népség átcsábul egy pohár karamellás tejre és egy kakaós csigára. Bár nem is tudom, van-e egyáltaán olyan aki a Mekiben reggelizik, vagy csak én nem találkozom velük mert én otthon reggelizem.

2012. július 10. 20:45 - Túrós batyu, pogácsa, kakaós csiga... ©Cserpes tejivó - 15
Túrós batyu, pogácsa, kakaós csiga...

Az üzletbe még nem belépve az utcán kiülős rész fogad. Menta zöld székekkel. Barátságos, de nem az igazi. Hiányzik az otthonosság. És az asztalok is olyan esetlenül vannak elrendezve. Az üzlet kirakata viszont talán az egyik legkedvesebb része a boltnak. Gyerek rajz szerű fehért feliratok, cicák, tejesüveg rajzok díszelegnek az ablaküvegen.

2012. július 10. 20:46 - Utcakép ©Cserpes tejivó - 17
Utcakép

A boltba belépve a már említett Imbisz büfé képe lebegett szemem előtt. Hát ehhez képest csalódás ért. Se fehér csempe, se mérleg, viszont hűtő pult van, ahol ott sorakozik a karamellás tej, a joghurt, a kakaós csiga és a rongyos kifli.
Az üzlet 3 szintes. Az alagsorban található a mozsdó, ahol a mosdókagyló egy bádogdézsa és az álmennyezeten pedig műfű nő és egy kakukk figyel a falon egy kis madáretetőből. A földszinten van a kiszolgáló pult és ezen kívül van még egy galéria elegáns króm korláttal.

2012. július 10. 20:43 - Mosdó ©Cserpes tejivó - 13
Vicces mosdó

A kiszolgáló pult mögött fekete mozaik csempe van fehér függőleges csíkokkal. Az itallap és étlap itt látható valamint vannak menük is. A lámpák tejesüvegek.

2012. július 10. 20:36 - Egyedi tapéta vicces feliratokkal. ©Cserpes tejivó - 03
Egyedi tapéta vicces feliratokkal.

Kiábrándító a pult mögött elhelyezett teljesn snassz papír kéztörlő tartó. A pulttal kapcsolatban más kifogásom nincs, nagyon hangulatos, annak ellenére, hogy nem így képzeltem el. Az ablakban van egy kirakatba belülső hely. A bútorok színes pasztell színű bőr puffok és egyszerű asztalok. Annak ellenére, hogy a tapéta egyedi és a honlapon felsorakoztatott tejivó logók valamint ötletes betükirakó díszíti a falat a galéria már kimondottan gyorsétterem szagú távolságtartó lett. (Csak halkan jegyzem meg,hogy már csak a légkondi szag és a sült krumpli illat hiányzik.)

2012. július 10. 20:36 - Gyorsétterem feeling a galérián. ©Cserpes tejivó - 02
Gyorsétterem feeling a galérián.

Összességében a hely mégis barátságos. Olyan mint egy fiatalos kávézó, ahova az ember reggel beülhet és gyorsan megeheti a reggelijét.

Árak: Az árak viszonylag barátságosak. Bár egy pohár(3dl) tej vagy karamellás tej 180 Ft, ami 1 liter tej árához képest drága, de mégis hol ihatunk a belvárosban tejet reggelire. Egy kakaós-csiga 180Ft egy rongyos kifli 160 Ft. Vehetünk még mangalicás szendvicset 500Ftért de az olyan nagy, hogy ebédnek is beillik. A Cserpes joghurtok és tejtermékek egy az egyben a bolti árban kaphatók. Ihatunk még kávét és ami a lefontosabb bár kicsit borsos áron de van TEJTURMIX, bár vaniliás nincs de ihatunk banánosat, málnásat, epreset, szedreset és kivi-ananászosat.További árak a honlapon.

2012. július 10. 20:35 - Óriás tejesüveg a falon. A lámpák is tejesüvegből vannak. ©Cserpes tejivó - 01
Óriás tejesüveg a falon. A lámpák is tejesüvegből vannak.

Ideális hely napközben baráttal, barátnővel beugrani egy kávéra és sokkal hangulatosabb, mint a szomszédban lévő Meki, arról nem is beszélve, hogy ezzel a magyar (tej)ipart támogatjuk.

2012. július 10. 20:45 - Cserpes tejtermékek ©Cserpes tejivó - 14
A pult

Összességében a honlap és régi emlékeim alapján teljesen másra számítottam. Nekem hiányzik a fehér csempe és a talponálló pult, de azt hiszem vissza fogunk még ide térni egy banán turmixra.

9/10pont (mert az ötlet és termékek remekek de a mevalósítás még nem tökéletes)
Nyitvatartás: 7.30-22.00
honlap: www.cserpestejivo.hu, www.facebook.com/cserpestejivo
cím: 1052 Budapest, Sütő u.2.

Hozzászólások (1)

  • anon
    Babi (nem ellenőrzött)

    Úgy emlékszem, hogy az "IMBISZ" nem kifejezetten tejivó volt, hanem egy olyan büfé, ahol nagyon-nagyon finom hidegkonyhai készítményeket, és szendvicseket lehetett kapni, manapság ahhoz hasonlót (minőségben) nem találtam még sajnos.
    A tejivó pedig, tejivó volt. Tejet, kakaót, tejeskávét, és friss péksüteményeket árultak. Már az üzlet előtt érezni lehetett a friss tej és a friss péksütemény illatának keverékét. Amolyan csirizes, cukros kakaós csigák nem voltak.
    Tetszik a Cserpes tejivó, mint ötlet. A galériás rész nekem nem teszik a kocka ülőkékkel, az egészet tekintve eklektikusnak találom.

    jan. 21, 2013