Kémregény - A Bourne hagyaték

„Ez a Bourne, nem az a Bourne, ez nem a mi Bourne-nk”-, de mégis nagyon ismerős, mert csak menekül és menekül, még a Nap is belefárad.

Tony Gilroy nemcsak a világsikerű széria, a Bourne-trilógia forgatókönyvírója, hanem olyan munkák írójaként is ott forog a neve hollywood-i fősodorban, mint a Túszharc vagy Az ördög ügyvédje. Rendezőként a Michael Clayton című filmjével debütált, amelynek a címszerepére megnyerte George Cloonyt. Kettős játék című munkájának stáblistáján pedig nem kisebb nevek szerepelnek, mint Julia Roberts és Clive Owen. Valamit tud, amit nagyon respektálnak az amerikai filmiparban.

Minden bizonnyal a Bourne-széria állhat Tony Gilroy szívéhez a legközelebb, és immár nemcsak forgatókönyvíróként, testvérével együtt, de rendezőként is jegyzi A Bourne hagyaték című akciófilmet.

Jason Bourne, Matt Damon keltette korábban életre, önmagát és múltját kereső szuperügynök története ezúttal mintegy mellékszálként felfüggesztődik, és Aaron Cross (Jeremy Renner) kerül az ügynökség célkeresztjébe, és űzi őt szó szerint hegyeken és völgyeken át, túl az Óperencián, egészen a világ végéig, a Fülöp-szigetekig.

Némileg aktualizálták a történet hátterét az iraki háború véres díszleteivel, de inkább futurisztikus hűvösség járja át az új filmet.

2012. szeptember 18. 19:43 - A Bourne hagyaték ©A Bourne hagyaték

Szervezkedik a CIA, élén Edward Norton alakította csúcsvezetővel, Byer-rel, mert fény derült egyik titkos programjára. Aaron Cross, az iraki frontot is megjárt harcos, a CIA kötelékében rájön, immár ellene is szervezkednek, mivel nem hajlandó a szervezet további manipulációjában részt venni. Kilépni lehetetlen, mert mint egy orvosi kísérlet alanya, már szemtanú is. Az engedelmesnek hitt gyilkológép „gazdái” ellen fordul, és kezdetét veszi a Bourne filmek védjegye a fergeteges üldözés.

A film megbízhatóan hozza azt a látványvilágot, amiért szeretjük ezt a sorozatot, de mégis marad hiányérzet bennem. Talán a történet miatt. A kezdeti misztikum eltűnt, és a verbális vonal pedig még inkább összekuszálja a történet szálait a korábbi filmek történéseivel.

Innovatív eleme a filmnek a bekamerázott világ. A „Big Brother” érzés hősünk bőrébe épített chip-nek köszönhetően még egy erdő sűrűjében sem szűnik. Itt következik be viszont a jóformán egyetlen valóban izgalmas csavar a történet során. A Nagy Testvér tekintete némileg elhalványul Manila sikátorainak útvesztőiben, hogy aztán kezdetét vegye egy roppant hosszú, bár kétségtelenül látványos motorkerékpáros üldöző-párbaj.

Minden kusza felület kisimul valamennyire a történet végére, ahogyan hőseink homlokáról is eltűnik az aggodalom fellege, de továbbra sem világos, miért kellett ezt a történetet mással a főszerepben, de hasonló címmel leforgatni? Valószínűleg egy újabb akcióhős felfuttatásának lehetünk tanúi a Bourne filmek sikerének farvizén. A folytatás lehetősége pedig már bizonyosság a záró képsorok szerelmes idilljét látva. 

Nagy formátumú színészek adják nevüket és tehetségüket Gilroy filmjéhez. Edward Norton sajnos semmit nem tudott kezdeni, meg nem írt, szerepével. Üres figurájának egykedvűen morcos képe egy idő után már megmosolyogtató. Rachel Weisz kutató-orvosnője már élvezetesebb karakterű, mert az angol színésznő életet lehel a műfajból adódó sematikus figurába. 

Az új főhőshöz új sztár illik, így Jeremy Renner veszi át Matt Damon helyét a negyedik részben. Renner érett színész, aki okosan várta ki sorát és építette pályafutását, mert a Bombák földjén és a Tolvajok városában már játszott olyan jól, hogy esélyesnek találták az Oscar-díjra. Világosabb színei, robosztusabb külseje miatt elkerüli az összevetést Damon-nal, és alakításába, főleg a film második felében, már egyéni íz is vegyül.

A Bourne-univerzum tehát tágul, akár a világegyetem és Brooklyn. De ne csüggedjünk, azért még érdemes tanulni és moziba járni is.

6/10 pont

A Bourne hagyaték (The Bourne Legacy) - színes, feliratos, amerikai akcióthriller, 135 perc, 2012.
Korhatár besorolás: megtekintése 16 éven aluliak számára nem ajánlott

Rendezte: Tony Gilroy
Szereplők: Jeremy Renner (Aaron Cross), Rachel Weisz (Marta),Edward Norton (Byer)