Hárman áll a vásár - Édesnégyes

Bepörögtél? Kapcsold le magad a környezetedről, húzz el egy csendes szigetre, töprengj, de az a legjobb, ha totál áramtalanítasz, mert már magadnak is sok vagy, és hidd el, a megoldás kulcsát ott érzed majd a tenyeredben! Ja, hogy azt már lenyúlta a legjobb barátod nővére? Hátha ő maga a kulcs?

Lynn Shelton Édesnégyes című a független filmek fesztiválját is sikerrel megjárt munkája valóban egy kis „sziget” véres forradalmakkal és permanens összeesküvésekkel súlyosbított hétköznapjainkon. Így egy jól megírt – a rendező egymaga jegyzi a forgatókönyvet - és megrendezett mozi megtekintése után könnyebbnek érezhetjük a lendületvételt a pesti flaszteren.

Jack (Mark Duplass) kiakad öccse halálának egyéves évfordulóján barátainak kedves, de számára elviselhetetlenül ömlengő dicshimnuszán. Öccse régi szerelme, Iris (Emily Blunt), aki történetesen az ő legjobb barátja, hallva és látva ezt, felajánlja szüleinek üres nyaralóját, hogy ott rendezze gondolatait és javítsa idegei állapotát. Jack él is az ajánlattal, de megérkezvén, látja, az üres kéglit már lenyúlta a nővér, Hannah (Rosemarie DeWitt), aki szintén magánéleti zűrjei miatt ott próbál szusszanni egyet. A kölcsönös bemutatkozás után, és egy vad tequilázást követően a felek egy fölöttébb kölcsönös állapotban találják magukat. Reggel aztán váratlanul betoppan a húg. Tévedések és helyzetek komikus sorozata után alaposan átrendeződik a három ember élete.

2010. november 14. 14:56 - Édesnégyes ©Édesnégyes

A film, vígjátéki alaphelyzetéből adódóan, nem száll le az emberi lélek mélyére, de játékosságában mégis elég bölcsesség rejlik. Hősei még fiatalok, de már túl vannak az első nagy formálódáson. Már nem önmagukat keresik, hanem azt a valakit, akivel megmaradhatnak önmaguknak. A nagy megállapodás előtt kérdések még időszerűbbek, merre tartok, jó-e az irány?

Valójában az élvezetes és életszerű dialógusokból bomlik ki a történet. A párbeszédekben sikerül szellemesen bemutatni az egymástól eltérő karaktereket és életfelfogásokat. Természetesen a lényeg itt is sokáig kimondatlan marad, ami jókora felfordulást okoz, mivel a trió tagjai közti viszonyokat az elhallgatott szándékok és az akaratok kiszámíthatatlan következményei alakítják, és mindezt a ki nem mondott és önmaguk előtt is titkolt lelki vonzalmak teszik még izgalmasabbá. Így a többnyire egy térbe zárt eseménysor megtelik dinamikával, ami végig képes megtartani a figyelmünket.

Benjamin Kasulke tisztes operatőri munkáját dicséri a közeliken túl a sziget világának önmaga szépségében való fotografálása. Az őszi képek természetes puritánsága is hozzájárul a film sallangmentes hangvételéhez, őszinte megnyilvánulásaihoz.

A rendező nemcsak egy izgalmas alaphelyzetből indította hőseit, de jó ritmusban is tartotta a több lehetséges irányba is kifutó sztorit. Végül megtalálta a legjobb megoldást, de ötletesen az utolsó képkockákon mégis nyitva hagyta a történetet, jelezve, a lényeges dolgok úgyis lélekben dőlnek el.

Végül ehhez a kamara-jellegű előadáshoz a rendező megtalálta a három legalkalmasabb színészt. Jack szerepében az örökké álmos tekintetű, mackós alkatú Mark Duplassnek nem okoz gondot a figura hol cinikus, hol dühös, hol nagyon is érzékeny oldalát megjelenítenie. Az egymástól nagyon eltérő habitusú és irányultságú testvérpár szerepére a két eltérő karakterű színésznő is jó választás. Az idősebb lánytestvér, Hannah, egy zártabb egyéniség, aki saját dogmáinak a rabja. Az őt alakító Rosemarie DeWitt hűvös, távolságtartó játéka jól illik hozzá, viszont figurájának nem sikerül igazán a néző szívéhez közel kerülnie, ami nem lehetett rendezői szándék. Emily Blunt angol színésznő a legismertebb hármójuk közül, és nem egészen véletlenül, mert az ő alakítása a legkiemelkedőbb. Iris nyitott, kedves személyiségét kivételes természetességgel formálja meg. Minden megmozdulása, sírása, nevetése valódi mozi élmény.

Az Édesnégyes című filmet jó nézni, mert könnyedén old és köt az emberi relációk egy csöppet sem könnyű rendszerében.

8/10 pont

Édesnégyes (Your Sister’s Sister) - színes, feliratos, amerikai vígjáték, 90 perc, 2011.
Korhatár besorolás: megtekintése 16 éven aluliak számára nem ajánlott.

Rendező és forgatókönyvíró: Lynn Shelton
Szereplők: Emily Blunt (Iris), Rosemarie DeWitt (Hannah), Mark Duplass (Jack)