Új helyen a Gödör Klub

Újra nyílik a Gödör Klub. Ahogy tíz éve, most is Müller Péter Sziámi adja az első koncertet, és ettől kezdve újra nyitva a klub az év szinte minden napján. Az élőzene mellett továbbra is lesz kortárstánc, kiállítás, színház, roma- és más kisebbségi programok, civil szervezetek rendezvényei és szociális program. Városi nappali, találkozások, művészet, szórakozás – Gödör Klub a Király utcában.

A Gödör Klub új helyszíne – éppen úgy, mint 2002-ben a „nemzeti gödör” – arra vár, hogy újraértelmezzék, élettel és kulturális pezsgéssel töltsék meg.

2012. november 30-tól a Gödör Klub a Király utca 8-10. sz. alatt található Central Passage-ban bérel területeket, mely egy társasházból és üzletközpontból álló épület. A passzázs jelenleg szürke és élettelen tereit a Klub stábja – a kulturális központ működtetése mellett – egy olyan városi nappalivá kívánja változtatni, mely egyszerre művészeti-kulturális-közösségi tér és alternatív bevásárlóközpont. Az üzletközpontban nyíló fair trade-bolt a természeti és társadalmi környezettel történő harmonikus együttélésre, a design-lábbelik boltja az egyedi, minőségi termékeket forgalmazó üzlettípusokra ad jó példát. A tudatos vásárlásra ösztönző boltválaszték mellett megindul a passzázs több éves növényesítési programja, melyből már láthatók a főbejáratnál és a kávézóban elkészült zöld falak. A Klub a ház lakóival és közönségével együttműködve egy Kárpát-medencei haszon- és pormegkötő növényekből, valamint zöld falakból álló „városi kertet” kíván létrehozni a betonrengetegben.

A Gödör Klub gazdasági működése változatlan: saját bevételein alapuló működési modellt valósít meg anélkül, hogy költségvetési finanszírozásra támaszkodna. Az üzleti rendezvények, a vendéglátás bevétele, valamint az együttműködések, a sikeres pályázatok és a szponzori pénzek finanszírozzák a tágan értelmezett kulturális működést.

Végre lehetőség nyílik a hosszabb távú tervezésre. Az Erzsébet téri, egy évtizeden át tartó ideiglenesség után, a most megkötött 10+5 éves szerződés végre lehetőséget ad uniós pályázatokra, nemzetközi együttműködésekre, rezidenciaprogramokra és hosszabb előkészítést igénylő művészeti produkciók létrehozására, befogadására. A tervezhetőség lehetővé teszi a fokozatos fejlődést is: a passzázs mellett a Gödör Klub is folyamatosan épül, szépül. Első ütemben a 600 fős klubhelyiség készült el, második és harmadik ütemben a Gödör további helyiségekkel bővül, lesz benne kiállító-, rendezvény- és koncertterem, valamint szabadidőcentrum.

Az új hely kialakítása során elsődleges szempont volt annak megoldása, hogy a lakóépület és a kulturális központ békében megférjen egymás mellett, ezért különösen nagy hangsúly esett a hangszigetelés megoldására. A klub falait, padlóját és mennyezetét rezgéscsillapító hangszigetelő burkolat fedi, az üvegfalak és az ajtók hangszigeteltek, a légtechnika hangelnyelő csövekből készült. A passzázsban a klub biztonsági őrei a passzázs biztonsági szolgálatával együttműködve vigyázzák majd a lakók nyugalmát.

Nincs Gödör Klub párhuzamos programok és olyan kávézó nélkül, ahol nyugodtan lehet dolgozni, munkamegbeszéléseket és baráti találkozókat tartani, vagy esténként egy koncertbe belehallgatva meginni egy sört. Az új helyen a Gödör kávézó már reggel 8-kor kinyit, be lehet térni egy kávéra, könnyű reggelire és mellette elolvasni a friss újságot. A többfunkciós működést szolgálják a rugalmasan kialakított terek, melyek lehetővé teszik, hogy a hangszigetelt falakkal elválasztott helyiségekben több program is fusson egymással párhuzamosan.

A Gödör Klub kulturális programstruktúrája a tíz éves működés hagyományait folytatva a különböző korosztályok és társadalmi rétegek találkozását, valamint a műfajok és művészek egymás közötti párbeszédét igyekszik ösztönözni. Az olcsó (gyakran ingyenes) belépőjű programok mindenki számára lehetőséget adnak a szórakozásra, míg a kultúra tág értelmezése kialakít egy sokszínű, nyitott, befogadó légkört. A Gödör művészeti koncepciója egyszerre ad teret a fiatal tehetségek bemutatkozásának, a beat- és rocknemzedék hagyományainak ápolására, az aktuális művészeti produkciók létrejöttének, valamint a kisebbségek és a hátrányos helyzetű csoportok programjainak. A Gödör zöld és szociális programja is tovább folytatódik. A klub igyekszik energiatakarékosan működni, a termelt hulladék szállítását tömörítéssel csökkenteni, a takarítást környezetbarát tisztítószerekkel végezni. A hulladék keletkezését újrahasznosított papírra nyomtatott szóróanyagokkal és újramosható, betétdíjas műanyagpoharakkal igyekszik mérsékelni. Emellett rendszeresen lehetőség nyílik hátrányos helyzetű csoportok támogatására és különböző típusú önkéntes munkákra.

Az újranyíló Gödör Klub decemberi programja mindebből a színes és gazdag programkavalkádból ad egy kis ízelítőt.
A blues, rock, folk, jazz és elektronikus zene kedvelői egyaránt találhatnak kedvükre valót. Fellép a Mississippi Big Beat, a Tom Select (Girl and Mathematics), a Dresch Quartet, a Kaláka, az Odett, a Malacka és a Tahó, az Akkezdet Phiai, Amber Smith, a colorStar, a Satöbbi, az Ági és a Fiúk, az Anna and the Barbies és még sokan mások. Lesz magyar táncház a Fabula Rasával, a Fonó zenekarral, a Bivaly és a Csürrentő együttesekkel. A júniusban elmaradt Athe Sam rendhagyó módon e téli hónapban jelentkezik kiállítással, filmmel, beszélgetéssel és sok-sok tánccal, zenével. Az év utolsó napjaiban is érdemes a Gödör Klubbal számolni, 30-án a Balkan Beats előszilveszteri buliján a KAL zenekar érkezik Szerbiából, és természetesen DJ Robert Soko Berlinből. Szilveszter napján a csak világslágereket játszó Superstarsky zenekar után a Besh o droM zenéjére lehet táncolni, és lesz Ős-ef Zámbó Happy Dead Band sok régen nem látott zenésszel, baráttal. A klub január 1-i programja hagyományosan egy csendes-ülős koncert lesz: a Korai Öröm újévi koncertje zárja az óévet és köszönti az újat.

Az irodalom és a színház sem maradt el a decemberi repertoárból. Indul az Irodalmi Sáv, lesz poetry slam és gyermekeknek szóló színielőadás. December 10-én a hagyományokhoz hűen ünnepli a Gödör az Emberi Jogi Világnapot, ahol számos civil szervezet értékeli az évet emberi jogi szempontból. A Karácsony hónapjában lehetőség lesz arra is, hogy adjunk a rászorulóknak: ruhákat, játékokat, takarókat lehet eljuttatni mélyszegénységben élőknek és hajléktalanoknak.

További programok, infók: www.facebook.com/godorklub

Hirdetés