Lorax - Védd a fákat

A Lorax című animációs film is Dr. Seuss regénye alapján készült, mint a Horton, vagy a Grincs. Aki látta ezeket és tetszett neki, annak szinte garantált, hogy ez is fog. A morcos kis narancssárga lény, a Lorax az egyik legjobb karakter, bár én Ted nagyiját is nagyon megkedveltem. A többi szereplő viszont valamiért nem tetszett, talán nem voltak kellően kidolgozva. Ez egyébként nem vont le a film értékéből, hiszen fontos mondanivalója van: figyeljünk oda a minket körülvevő élőlényekre, mert a mi jövőnk is tőlük függ. Aki nem ismerné Dr. Seusst, annak elárulom, hogy egy igazi legenda, műveit 95 országban, 17 nyelven kiadták, könyvei közel fél milliárd példányban keltek el. A film eredeti szinkronhangjai eléggé '"nagyágyúnak" számítanak, ami szintén arra hajaz, hogy a Lorax egy igazi kasszasiker. Ted eredeti hangja Zac Efron, Loraxé Danny De Vito, Valahászé Ed Helms, Audreyé Taylor Swift, Nagymamáé Betty White voltak.

A Lorax 1971-ben jelent meg, közel tíz évvel azelőtt, hogy a környezetvédelmi csoportok bárhol megjelentek volna. Dr. Seuss tehát jóval megelőzte korát, és később a "zöldek" az ő műveit példaértékűnek nyilvánították. A mester 1991-ben elhunyt, de az özvegye, Audrey örökölte a szerzői jogokat, így a Horton után elkészülhetett a Lorax is. Már ez is garantálhatná a hatalmas sikert, de ehhez hozzájön még, hogy a Loraxot, az a Chris Renaud és Kyle Balda rendezte, aki a Gru-t is. Mindketten animátorként is sokat letettek már az asztalra: Renaud a Jégkorszak 3-ban és a Hortonban is közrerműködött, míg Balda a Toy Storyn, a Szörny RT-n és az Egy bogár életén dolgozott. A sztori tegy kicsit kiegészítették az alkotók, talán egy picit korszerűsítették is. Az eredetiben pl. nem szerepel Audrey, vagy Ted nagyija sem.

A főszereplőnk egy 12 éves srác, Ted, aki Ankell falván él, ami egy nagyon furcsa hely. Minden gépesítve van, nincsenek növények, emiatt nincs tiszta levegő, az emberek teljesen más normák szerint élnek, mint korábban. Van ami azonban nem változott. Például a fiúk és a lányok közötti vonzalom: Tednek nagyon tetszik egy lány, Audrey, akinek a legnagyobb vágya, hogy egyszer lásson egy igazi fát. Tednek tehát nem marad más választása, mint keríteni egyet. De hogyan? Furfangos, kissé furcsa, de rendkívül mókás nagymamája szerint fel kell keresnie a városon kívül lakó, Valahászt.

A másik dolog, ami a szerelmen kívül változatlan maradt, az a kapzsiság. A város leggazdagabb embere nem szégyell pénzért árulni az embereknek mindent, még a levegőt is. O'Hare úrnak nem igazán érdeke, hogy a városiaknak felnyíljon a szeme, így persze az sem tetszik neki, hogy a mi Tedünk elhagyja a várost.

Valahász kezdetben nem akar beszélni a fiúval, de aztán beadja a derekát és elmesél neki egy történetet a fiatal korából, amikor minden máshogy nézett ki. A fiatal srác megpróbált új életet kezdeni, útra kelt, hogy szabadalmaztasson egy találmányt, az Amkellt, amihez egy furcsa anyagra volt szüksége. Nagy nehezen rátalál egy helyre, ahol furcsa fák nőnek és még annál is furább élőlények laknak. Nekikezd, hogy kivágjon egy fát, ám ekkor megérkezik a hely őrzője, a Lorax. A kis mérges narancssárga lény nem boldog attól, hogy a fiú arra tévedt, és bár kezdetben sok trükköt bevet az elüldözésére, végül kompromisszumot kötnek. Az Ankell egy véletlen folytán ugyan, de tényleg siker lesz és az óriási igény és a sok pénz lehetősége miatt Valahász nem tartja be ígéretét és ezzel mindent elpusztít, ami valaha olyan különleges volt ezen a helyen.

Az egyik tanulság tehát, hogy a kapzsiság rossz dolog és beláthatatlan következményei lehetnek. De emellett fontos szerepe van a mértéktartás képességének, hiszen Seuss nem arra akarta felhívni a figyelmet, hogy az emberek egyáltalán ne vágjanak ki fákat. Csak arra, hogy tartsanak mértéket, ne vágjanak ki annyi fát, hogy már ne tudjon friss levegő keletkezni, vagy annyit, hogy az ott élő állatoknak ne legyen lakhelyük.

Természetesen egy gyerekeknek (is) szóló mese nem érhet véget szomorúan. Igaz? Ted kap egy esélyt arra, hogy megmentse Ankell falvát, Valahász pedig arra, hogyhelyrehozza a hibáját. De vajon mit szól majd ehhez a polgármester?

6,5/10 pont

Lorax (The Lorax) - amerikai animációs film, 86 perc, 2012
Korhatár besorolás: 6 éven aluliak számára nem ajánlott

Rendezte: Kyle Balda és Chris Renaud
Szinkronhangok: Hollósi Frigyes (Lorax magyar hangja), Molnár Levente (Ted magyar hangja), Besenczi Árpád (O'Hare magyar hangja), Bereczki Zoltán (Fiatal Valahász magyar hangja), Reviczky Gábor (Idős Valahász magyar hangja)

Hozzászólások (1)

  • anon
    Anonymous (nem ellenőrzött)

    Tartok némi gyatraságot a mese pontozásában.... -.- Ennek van mondanivalója..többet érne 6,5 pontnál...

    szept. 19, 2014

Hirdetés