A babó moziba megy - A hobbit - Váratlan utazás

A J. R. R. Tolkien legelső, 75 évvel ezelőtt kiadott meseregényéből készült, három részes filmfeldolgozást cseppet sem meglepő módon Peter Jackson álmodta 3D szemüvegre. A rajongók és a mesekedvelők által régóta várt mozit szintén Új-Zélandon forgatták, így látványban is hozza a Gyűrűk Urában megszokott színvonalat.

A Magyarországon először "A babó" címmel megjelent mese Zsákos Bilbó kalandjairól szól, mely során 13 hajléktalan törp és Gandalf, a mágus társaságában útnak indul a Magányos Hegy visszahódításáért, Szmóg, a gonosz sárkány legyőzéséért, miközben találkozik Gollammal, akitől véletlenül megszerzi a később oly sok, már ismerős bonyodalmat okozó gyűrűt.
A több, mint két és fél órás filmben használt eszközökkel a készítők nem kockáztattak: a látvány, a zene, az epikus fellengzés mind a Gyűrűk Ura jól bevált kellékei, ezért a középföldei filmek rajongói és a készítők pénztárcái nem fognak csalódni. Az olvasókat viszont érhetik meglepetések. A hobbit ugyanis egy aranyos mesének készült, hangvételében, fordulataiban, tanulságaiban. A film pedig nyilvánvalóan más közönséget céloz meg, mint akiknek a történet eredetileg íródott. Ahhoz, hogy a hosszú játékidőt és a még hátralévő két részt ki tudják tölteni, rengeteg időhúzásra utaló jelet láthatunk, hosszú harcolós, menekülős akciók, elnyújtott látványjelenetek húzzák az időt és néha idegeinket. A törpök enni és énekelni szerető, erős és morcos teremtményekből ugráló-röpködő, agilis akcióhősökké válnak. A közönség számára a Gyűrűk Ura filmekből vagy a könyvek függelékéből már ismert szereplők átemelésével, a háttéresemények belekeverésével próbálják több szálon futtatni a cselekményeket és fenntartani érdeklődésünket.
Peter Jackson tehát bevált módszerekkel dolgozik, nem mer nagyobb rizikót vállalni, pedig a Komfortos Mennyország óta tudjuk róla, hogy jó rendező.

Rajongói csalódottságom és az észérvek ellenére a film mégiscsak tetszett, mert a mese kedvességének nagy része benne maradt, és az előzetes híresztelések ellenére hányigert sem kaptam a dupla sebességű képkockáktól. A nem túl rejtve tálalt füvezős és gombázós poénok ellenére kicsiknek és nagyoknak is kellemes estét szerezhet a film, várom a folytatást.

7/10 pont

A hobbit - Váratlan utazás (The Hobbit: An Unexpected Journey) - színes, magyarul beszélő, amerikai-új-zélandi fantasy, 169 perc, 2012
Korhatár besorolás: 12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott

Rendezte: Peter Jackson
Szereplők: Martin Freeman, Ian McKellen, Richard Armitage