2018. november 17. - szombat

Norman halottakat lát - ParaNorman

Kinyomtatom...
Részlet a ParaNorman c. filmből

A ParaNormann 3D-s animációs film egy horrorkrdvelő fiúról szól, akinek a legjobb, sőt egyetlen barátai a halottak, hiszen képessége miatt nemcsak a suliban, hanem családján belül is kigúnyolják.

Adottságát nagybátyjától örökölte, aki magányosan él egy elhagyatott házban, a régi temető közelében mindaddig, amíg őt is utol nem éri a végzet. Feladatául tűzi ki, hogy átadja unokaöccsének a stafétát, miszerint minden esztendőben, a boszorkány kivégzésének évfordulóján fel kell olvasni a sírnál egy mesekönyvből, hogy a holtak holtak is maradjanak. Kalandjához Normann valahogy mégiscsak talál társakat, a kövér és szintén kirekesztett Neil, az iskolai főzsarnok Alvin, és Normann nővére, illetve Neil bátyja személyében. Egyszerűnek indul a történet, kimenetelében mégiscsak van egy-két csavar, de semmi olyan, amire ne lehetne számítani,végtére is meséről van szó. A történetben meg is van minden meseszerű elem, mégsem nézetném meg a filmet a tíz éves unokahugommal, mivel a csúcspontnál annyira félelmetesen oldották meg a főgonosz kiteljesedését, hogy egy pillanatra el is felejtettem, hogy nem horrort nézek. Viszont ezen a részen, és körülbelül egy poénjeleneten kívül nem tudták fenntartani az érdeklődésemet, felnőtteknek talán egy kissé bugyuta, gyermekeknek viszont túlságosan rémisztő lehet a film, így igazából nem tudom melyik korosztálynak szánták ezt a művet.

Engem leginkább a látványvilág kötött le. Néhány környezeti elem annyira jól megszerkesztettnek tűnt, hogy ha csak azt a bizonyos szobrot vagy fát mutatják, a fejemet tenném rá, hogy ez nem egy animációs film, bár ez nem meglepő, hisz az animációt az a Laika produkciós cég csinálta, akik a Caroline és a titkos ajtó, illetve a Halott menyasszonyért is felelősek voltak. Az a megoldás viszont, ahogy a lelkeket ábrázolták kissé furcsa volt: testük körül zöldes fény szállt, ami a mesefilmekben inkáb a bűzt szokta jelenteni, de ki tudja, lehet, hogy ez nem véletlen.

A filmet leginkább azoknak ajánlom, akik a meséket legalább annyira kedvelik, mint a horrort, és még mindig nem unják a zombis történeteket.

7/10 pont

ParaNorman 3D - színes, magyarul beszélő, amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Korhatár besorolás: 12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott

Rendezte: Sam Fell és Chris Butler
Szinkronhangok: Boldog Gábor (Norman magyar hangja), Talmács Márta (Courtney magyar hangja), Nagy-Kálózy Eszter (Sandra Babcock magyar hangja), Papp János (Mr. Prenderghast magyar hangja), Simonyi Balázs (Mitch magyar hangja), Morvai Gábor (Alvin magyar hangja)

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

2018. november 28-tól öt napon keresztül a budapesti mozivásznakon rendeznek villámcsődületet az elmúlt év legizgalmasabb animációs sztárjai.

Anabel Montesinos és Marco Tamayo (foto Valuska Gábor)

Gálakoncerttel ért véget november 11-én a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál.

plakát

Mészáros Antónia, az UNICEF magyarországi vezetője nyitja meg a 15. Verzió Filmfesztivált este 7-kor a Trafóban.