Norman halottakat lát - ParaNorman

A ParaNormann 3D-s animációs film egy horrorkrdvelő fiúról szól, akinek a legjobb, sőt egyetlen barátai a halottak, hiszen képessége miatt nemcsak a suliban, hanem családján belül is kigúnyolják.

Adottságát nagybátyjától örökölte, aki magányosan él egy elhagyatott házban, a régi temető közelében mindaddig, amíg őt is utol nem éri a végzet. Feladatául tűzi ki, hogy átadja unokaöccsének a stafétát, miszerint minden esztendőben, a boszorkány kivégzésének évfordulóján fel kell olvasni a sírnál egy mesekönyvből, hogy a holtak holtak is maradjanak. Kalandjához Normann valahogy mégiscsak talál társakat, a kövér és szintén kirekesztett Neil, az iskolai főzsarnok Alvin, és Normann nővére, illetve Neil bátyja személyében. Egyszerűnek indul a történet, kimenetelében mégiscsak van egy-két csavar, de semmi olyan, amire ne lehetne számítani,végtére is meséről van szó. A történetben meg is van minden meseszerű elem, mégsem nézetném meg a filmet a tíz éves unokahugommal, mivel a csúcspontnál annyira félelmetesen oldották meg a főgonosz kiteljesedését, hogy egy pillanatra el is felejtettem, hogy nem horrort nézek. Viszont ezen a részen, és körülbelül egy poénjeleneten kívül nem tudták fenntartani az érdeklődésemet, felnőtteknek talán egy kissé bugyuta, gyermekeknek viszont túlságosan rémisztő lehet a film, így igazából nem tudom melyik korosztálynak szánták ezt a művet.

Engem leginkább a látványvilág kötött le. Néhány környezeti elem annyira jól megszerkesztettnek tűnt, hogy ha csak azt a bizonyos szobrot vagy fát mutatják, a fejemet tenném rá, hogy ez nem egy animációs film, bár ez nem meglepő, hisz az animációt az a Laika produkciós cég csinálta, akik a Caroline és a titkos ajtó, illetve a Halott menyasszonyért is felelősek voltak. Az a megoldás viszont, ahogy a lelkeket ábrázolták kissé furcsa volt: testük körül zöldes fény szállt, ami a mesefilmekben inkáb a bűzt szokta jelenteni, de ki tudja, lehet, hogy ez nem véletlen.

A filmet leginkább azoknak ajánlom, akik a meséket legalább annyira kedvelik, mint a horrort, és még mindig nem unják a zombis történeteket.

7/10 pont

ParaNorman 3D - színes, magyarul beszélő, amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Korhatár besorolás: 12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott

Rendezte: Sam Fell és Chris Butler
Szinkronhangok: Boldog Gábor (Norman magyar hangja), Talmács Márta (Courtney magyar hangja), Nagy-Kálózy Eszter (Sandra Babcock magyar hangja), Papp János (Mr. Prenderghast magyar hangja), Simonyi Balázs (Mitch magyar hangja), Morvai Gábor (Alvin magyar hangja)