Tényleg lehet hódítani bélyeggyűjteménnyel - A király látogatása

Bill Murray a tavalyi évben már másodszor választott jól szerepet. Roger Michell történelmi keretű, de ma is érvényes komédiájában Franklin Delano Roosevelt elnököt alakítja.

A film Roosevelt távoli unokatestvérével, az egyszerű Daisyvel (Laura Linney) kezdődik, aki egyszerű életet és egyszerű nagynénje egyszerű házában, míg egy nap felkérik, hogy a gazdasági válság és a közelgő világháború ügyeivel leterhelt elnököt szórakoztassa. Innentől már fel is pörögnek az események, Roosevelt erős kezdés (a klasszikus bélyeggyűjtemény) és egy kis autókázás után merészen a nő kezébe helyezi az "irányítást". Ettől Daisy rögtön beleszeret.

2011. július 25. 14:21 - Tényleg lehet hódítani bélyeggyűjteménnyel ©Tényleg lehet hódítani bélyeggyűjteménnyel

Minden jól alakul, amíg rá nem jön: nem ő az egyetlen kegyelt és jó naívához illően teljesen kiakad. A megoldás pedig a moziban ritkábban látott, a valóságban annál megszokottabb: a nőnek meg kell tanulnia osztozni a férfin. Vagy, a közönséges embernek kell megtanulnia alárendelt szerepét a nagy emberekkel szemben, örüljön, hogy jut valami. Bármelyik is legyen, az üzenet először felhaborító, aztán belenyugszunk, az élet végülis ilyen, a filmnek meg miért kéne hazudnia. Daisy és a másik nő ennek szellemében el is szívnak közösen egy szál cigarettát.

Ami miatt érdemes beülni erre a filmre, az inkább a másik történet, az elnök otthonába látogat ugyanis az angol király és felesége. Laura Linney-n kívül mindenki nagyot alakít: a király (Samuel West), neje (Olivia Colman) és Eleanor Roosevelt (Olivia Williams) viszik a prímet, és Bill Murray sem véletlenül kapott Golden Globe jelölést játékáért. Viccesek és nagyon közeliek, az ember csak a film végigröhögése után háborodik fel. Végül kiderül, hogy senki sem azért nagy, mert sokkal jobb nálunk, hanem mert képes arra, hogy ezt elhitesse velünk, a nagy dolgok is sima embereken múlnak, és hogy mindenhol és mindenkor meg van a helye a jóindulatnak, a vidámságnak és a kihagyhatatlan magas labdák lecsapásának. És jó étvágyat a mozi utáni hot doghoz.

6/10 pont

A király látogatása (Hyde Park on Hudson) - színes, feliratos, angolul beszélő film, 94 perc
Korhatár besorolás: 12 éven aluliaknak nagykorú felügyelete mellett ajánlott.

Rendezte: Roger Michell

Szereplők: Bill Murray, Laura Linney, Samuel West, Olivia Williams