2017. december 11. - hétfő

Ifjú zsenik a Budapesti Tavaszi Fesztivál műsorán

Kinyomtatom...

Budapesti Tavaszi Fesztivál idén először szentel egy teljes sorozatot a legígéretesebb közép-európai tehetségeknek. Orosz, magyar, cseh és lengyel művészek lesznek az Új generációk koncertsorozat főszereplői Budapest egyik legimpozánsabb helyszínén, a Szépművészeti Múzeum barokk csarnokában. Az előadásokra egyenként és bérletben is vásárolhatók jegyek.

Március 23-án a Szépművészeti Múzeumban az 1983-as, moszkvai születésű Varvara Nepomnyascsaja mutatkozik be. A zongorafenomén az Orosz Gnyeszin Zeneakadémia, a Moszkvai Csajkovszkij Konzervatórium és a Hamburgi Zenei és Színházi Főiskola diákja volt. Hosszú ideig koncertezett szólistaként, de Moszkvában folytatott tanulmányai során mégis a kamarazene került szívéhez a legközelebb. Számos díja közül legkiemelkedőbb a 2012-ben megrendezett Concours Géza Anda első helyezése.

Szintén zongorán játszik másnap, március 24-én a 2010-ben Junior Príma Díjjal jutalmazott Fülei Balázs. Fülei zongoraművészi diplomáját kitüntetéssel szerezte meg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen 2008-ban, majd 2009-10-ben a Tel Avivi Zeneakadémián tanult Prof. Emanuel Krasovsky osztályában. Koncertjén a 2007-ben alapított lengyel Meccorre Vonósnégyes fogja kísérni, amely 2012-ben a londoni Wigmore Hall vonósnégyes versenyéről a második díjjal tért haza, a legjobb Haydn- és Mozart-előadásért pedig különdíjban részesült. A program a Lengyel Intézet támogatásával valósul meg.

A cseh Josef Špaček a hegedű bűvöletében él gyermekkora óta. Tehetsége a Julliard Schoolba juttatta, melyet Itzhak Perlman mentorálasával fejezett be. Špaček játéka egy New York-i kritikus szerint páratlan magyaros vitalitással rendelkezik. A 27 éves hegedűművész teljesítményét legutóbb 2012-ben tavaly a brüsszeli Nemzetközi Erzsébet Királyné Versenyen díjazták.

A fesztivál zárónapján, április 7-én családi koncertet ajánlunk: együtt lép fel az impresszív jazz játékáról és zeneszerzői kiválóságáról ismert Oláh Kálmán és a fia, Oláh Krisztián által vezetett trió. A klasszikus és jazz határmezsgyéjén mozgó formáció különleges zenei kalandot ígér. Az apa 2009-ben átvehette az Artisjus legjobb zeneszerzőnek járó díját.

A koncertsorozat részletes programja: www.btf.hu

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

A Balaton Sound történetének legerősebb felhozatalát ígéri már a szervezők első bejelentése is.

Fortepan

Rendhagyó időpontban, rendhagyó helyszínen, rendhagyó témával jelentkezik az idei év utolsó HajóHíd Estje!

borító

Kozma Rita első kötete, mely nem csak Magyarországon, hanem világviszonylatban is egyedülálló.