Lehet e a rosszfiúból jófiú? - Rontó Ralph

A Disney ezúttal valami teljesen másba vágta a fejszét, mint eddig bármikor, és 2012-ben bemutatta a videojátékok világát, ami akár egy újabb Oscart is hozhat a cégnek és a film készítőinek, bár az egyik legnagyobb ellenfele egy másik Disney film lesz, a Merida a bátor.

Vajon, hogyan lehet érdekesssé tenni a videójátékok világát, úgyhogy nem mi irányítjuk a figurákat, hanem azok "önálló életet élnek"? És milyen játékok ezek? Mindezt megtudhatod, ha megnézed a Rontó Ralphot, megéri! De nem azokra a játékokra kell gondolni, amiket a gyerekek ma otthon a gépük előtt vagy TV képernyőn játszanak, hanem azokat amin pl. én felnőttem... Ha mondd Neked valamit, kedves Olvasó a Pacman, a Commodore 64, a Sonic, a Tekken akkor ezt az animációt meg kell nézned, mert igazi nosztalgiahullámot okoz.

Emlékszem, hogy mindig rágtam a nővérem fülét, hogy rakja össze nekem a jó öreg Commodore 64-et és alig bírtam kivárni mire végre betöltött és indulhatott a játék. A látványvilág közelében nem volt egy Playstation, vagy Wii vagy XBox grafikának, és közel s távol nem volt olyan izgalmas és akciódús, mint egy mai játék, de nekünk akkoriban hatalmas újdonság volt. Imádtuk, ahogy a kis sárga fej megette a gonosz kis szörnyeket, és plusz pont járt a gyümölcsökért, vagy Marioként szaladhattunk végig a pályákon az új életet adó vagy növesztő gombáért, vagy Sonic-ként rohangáltunk, mint a szél. A Rontó Ralph ezeket az emlékeket idézi fel az emberben és azt hiszem ezzel próbálja becsalogatni a felnőtt közönséget a moziba is.

A film rendezője, Rich Moore, aki korábban pl. a Simpson családon is dolgozott, ez már egyfajta garancia a sikerre, legalábbis szerintem. De a film felett atyáskodott még (többek között) John Lasseter, aki jelen volt a Toy Story és az egy bogár élete létrejöttekor is, ez is okot ad azt feltételezni, hogy egy jól sikerült alkotás a Rontó Ralph.

Rontó Ralph egy igazi rosszfiú, aki mint azt a neve is sugallja, folyton rombol... Aztán jön a jófiú, Építő Félix (Fix It Felix) csoda kalapácsával ráüt az elromlott dolgokra és minden helyre jön. Ralph pedig büntetést kap a többi szereplőtől, ledobják a tetőről. Ez minden nap így megy, majd Ralph a szeméttelepen hajtja álomra a fejét, míg Felix a toronyház luxus lakosztályában. De jól van ez így? Ki döntötte el, hogy ennek így kell lennie? Elmondom: a játék megalkotói, feltalálói. Ám amikor bezár a játékterem, akkor a figurák kijöhetnek a játékból és vezetékeken keresztül átmehetnek egy másik játékba pl. a kocsmába, vagy akár az Anonim rosszfiúk klubjába. Amit viszont sosem szabad: kiszállni a játékból, mert akkor az embere azt hiszik elromlott a játék, és nem kapcsolják be többet a gépet.

Ralphnak elege lesz, elhatározza, hogy változtat a sorsán és ő maga lesz a hős. Csakhogy ezzel mindent összekuszál, bajt bajra halmoz és egy vírust is elszabadít, ami megannyi játékot veszélyeztet. Ráadásul mivel nem tér vissza saját játékába, így azt a gépet le is zárják. Ralph ingázik a videójátékok között, majd úgy fest sikerül hősi érmet szereznie, de csakhamar el is veszíti azt és így kerül a csupa cukormáz játékba, ahol minden édibédi, vagy mégse? Eközben Felix a keresésére indul, hogy megmentse saját játékát, azt nem tudjuk (vagy nem mondom el), hogy ez sikerül e neki, de annyit elárulok, hogy belebotlik valakibe, aki számára is megváltoztatja a világot.

De térjünk vissza a főhősünkhöz, Ralphhoz, aki Cukorfalván egyre furcsább alakokba botlik, de végül rátalál egy hasonló különc figurára, mint amilyen ő maga is, méghozzá Vanellope von Schweetz-be, aki egy kislány, és engem nagyon emlékeztet a Gru-ból megismert "egyszarvúskislányra", de egy kicsit a Szörny RT-s Boo-ra is, nem? Vanellope ugyanolyan sanyarű sorsot él, mint Ralph, de ő (talán azért, mert gyerek) teljesen máshogy éli meg a dolgot. Nekem az egyik kedvenc karakterem a filmben. A kislánynak egyébként nagy álma van, méghozzá, hogy klegyen egy saját (cukorka)autója és ő is indulhasson a versenyen, de a Cukorkirály ezt nem engedélyezi neki.

Ralph ráveszi a lányt, hogy ne adja fel az álmait, épít neki autót és megtanítja vezetni. Ám a Cukorkirály (aki a mese legesleggonoszabb karaktere) átveri és ráveszi, hogy ne hagyja a kislányt elindulni a versenyen. Innentől a dolgok felgyorsulnak és már mindenki összevissza mászkál a játékok között és a harc is megindul kb. mindenki között, egy idő után már azt se tudjuk, hogy ki a jófiú és a ki a rossz...

Összességében egy nagyon jó alkotás, és méltó ellenfele lesz az Oscaron is a Meridának, bár legyőzni szerintem nem tudja majd. Mindenkinek ajánlom, aki szereti az animációt és a videójátékokat. Aki viszont egy klasszikus Disney mesére számít, az lehet, hogy csalódni fog, mert "hálistennek" még Disney dalok sem csendülnek fel benne, inkább mai popzenék, mint Rihanna dala.

Korhatár besorolás 12 éven aluliak számára nagykorú felügyelete mellett ajánlott

8,5/10 pont

Rontó Ralph (Wreck it Ralph) - amerikai animációs film, 2012
Korhatár besorolás: 12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott

Rendezte: Rich Moore