2018. november 14. - szerda

“Nem vagyok részeg, de boldog sem!” - Kényszerleszállás

Kinyomtatom...
Denzel Washington a Kényszerleszállás c. filmben

Zavaros kék égbolt, fess pilóta sapka, mélybarna tekintet. Denzel Washingtont vastag viharkabát igyekszik megvédeni az esőtől, pedig már eleve rohadtul el van ázva.

Denzel Washington mint Whip WhitakerDenzel Washington mint Whip Whitaker

Whip Whitaker (Denzel Washington) nehéz fejjel ébredt stewardess-e (Nadine Velazquez) mellett. Előző este enyhén szólva kirúgtak a hámból, de egy kis ráadás vodka-naranccsal és némi por kíséretében, majd az érzékszervek feletti irányítás visszanyerésével magabiztosan helyezkedik el a pilótaülésben, abszolút felkészületlenül egy légi katasztrófára. De ez a Balszerencsét nem érdekli, így hát ad még egy pofont a pilótának. És Whip Whitaker csodával határos módon leteszi a menetközben meghibásodott gépet, megmentve ezzel majdnem minden utas életét és a legénységnek egy részét.

Whip a következő pillanatban már a kórházi ágyán fekszik, láthatóan teljesen megrázták az események, átértékelve az életét úgy dönt, kényszerpályára küldi saját magát is. Leteszi az alkoholt. De az élet nem egy habos torta, vizsgálatokat indítanak el a balesetet illetően, és rövid időn belül világossá válik, hősünknek sokkal egyszerűbb feladat letennie egy meghibásodott gépet, mint a poharat.

Kicsit hasonlít egy "junkie-szindrómára", nem mindennapi foglalkozást űzöl, jó vagy benne, ahogy a nagyon veszélyes szituációkban is, de a hétköznapi életed egy katasztrófa. Feleséged utál, fiad szint úgy, napról-napra élsz, és végül olyan másik személybe akadsz, aki hasonlóan valamilyen függőségben szenved. A különbség annyi, hogy a veszélyes helyzet (munka) és az antihős közé itt beékelődik az alkohol, és megkezdi roncsoló munkáját.

És valahogyan még sem tűnik eléggé roncsolónak, pontosabban nem vág annyira szíven, ami valószínűleg abból fakad, hogy Whip Whitaker szemszögéből mutatják be a történéseket, nem pedig mondjuk az áldozatok, a tehetetlen hozzátartozók irányából. Könnyen úgy érezhetjük, Denzel figuráját nem mocskolták be túlzottan, nem változtatták elviselhetetlenné – amúgy a részeg pilóta ötlete merő konfliktusforrás –, mintha kerülték volna a készítők maguk is az alkoholizmus tényét, de csak azért, mert Whip Whitaker maga is kerülte nagyívben. Az alkoholizmus első igazán nagy próbatétele az alkoholizmus fennállásának elismerése.

Zsák a foltjátZsák a foltját

A film egyszerűen és fokuszáltan ennek a szintnek az eléréséről szól, melynek komplikált és súlyos jellegét a fent említett pov-ból (Point of View) származó könnyedség, könnyelműség kissé semlegesíti. Pedig, ha belegondolunk az alkoholizmus tulajdonképpen könnyelműség, mert előbb vagy utóbb elveszítjük vele realitásérzékünket, felelősségérzetünket és végül céljainkat.

8.5/10 pont

Kényszerleszállás (Flight) – színes, feliratos, amerikai filmdráma, 138 perc, 2012
Korhatár besorolás: 16 éven aluliak számára nem ajánlott

Rendezte: Robert Zemeckis
Szereplők: Denzel Washington, Kelly Reilly, Tamara Tunie, Nadine Velazquez, John Goodman, Don Cheadle

Saját értékelésem: Nincs Mások értékelései: 5 (3 szavazat)

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Anabel Montesinos és Marco Tamayo (foto Valuska Gábor)

Gálakoncerttel ért véget november 11-én a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál.

plakát

Mészáros Antónia, az UNICEF magyarországi vezetője nyitja meg a 15. Verzió Filmfesztivált este 7-kor a Trafóban.

Kodák Anna és Zsilák Olivér

Összművészeti gálaest New Yorkban.