Ősi hercegnő!? - Croodék 3D

2013-ban a Dreamworksnél úgy döntöttek ők is kreálnak egy "hercegnőt" maguknak, Eep-nek hívják és bár jellemében mutat némi hasonlóságot néhány Disney hercegnővel, mint Merida vagy Aranyhaj, de külsejében abszolút nem hasonlít egyikőjükre sem. Ami egyébként inkább a film előnyére, mint hátrányára válik. Rendkívül látványos, izgalmas, persze poénokban is gazdag, no meg tanulságos kis történet ez, így az animációs filmek kedvelőinek csak ajánlani merem!

Főhőseink, Croodék, akik ősemberek, ráadásul nagyjából az utolsók, akik még életben vannak, a szomszédságot már vagy elvitték a járványok, vagy vadállatok támadták meg stbstb. Éppen ezért Crood apuka, Grug (akinek eredeti hangja Nicolas Cage) úgy dönt a széltől is megóvja családját. Ami annyit tesz, hogy nagyon szigorú szabályok szerint élnek, szinte mindig egy barlangban lapulnak. Ami pedig ennél is fontosabb, hogy mindig félniük kell, sosem szabad újdonságokat kipróbálni, mert az nagyon veszélye. Mielőtt dilinyósnak könyvelnétek el, ezeket nem én mondom, hanem Crood apuka. De mit tegyen egy tini lány, ha hajtja a kíváncsiság? Eepnek (eredeti hangja Emma Stone) ugyanis egyre kevésbé tetszenek apja szabályai és az az élet(?) amit családjával élnek.

Ő szeretne több időt a szabadban tölteni, sütkérezni a napfényben, új dolgokat felfedezni stb. Na meg talán egy picit több magányt is szeretne, hiszen a barlangban nincsen külön szoba, semmilyen intim szférája nincsen, ami lássuk minden tininek szükséges lenne.. Ha már Eep-nél tartunk akkor talán álljunk is meg egy kicist. Talán a fenti képből is látszik, hogy a lány semmiben sem hasonlít a Disney-féle hercegnőkhöz, lányokhoz. Nem nádszál vékony, nincsen darázsdereka, sem hosszú vékony pipaszár lábai, a haja is elég keszekusza, szeplős is, szóval semmilyen külső jegyében nem klasszikus szépség. Már ami a Disney cég által teremtett világban szépségnek számít... Eep talán tipikusan az a nő típus, akin hááát van mit fogni, és azt hiszem külseje sokkal közelebb áll az akkori nőkhöz, mintha egy modell külsejű csajszit csináltak volna belőle! Szóval azt hiszem a Dreamworksnél jól tették, hogy mertek bátrak lenni és elrugaszkodni a klisé hercegnőktől. Azt mondjuk nem tudom elképzelni, hogy a kislányok a Farsangkor majd azt kérik az anyukájuktól, hogy hagy öltözhessenek Hamupipőke, Hófehérke, Ariel helyett inkább Eep-nek, habár ki tudja...

Ott tartottunk, hogy Eep minden tőle telhető módon megpróbál lázadni édesapja ellen (ilyen tekintetben egyébként hasonlíthatjuk Arielhez vagy Meridához, habár utóbbi az anyja ellen lázadt), és egy estén még a barlangból is kiszökik. Persze nem megy messzire, ám egy fénylángot követve (szó szerint) beleütközik az ismeretlenbe. Méghozzá egy fiúba, Guy-ba (eredeti hangja Ryan Reynolds). Mindketten nagyon meglepődnek a nem várt találkozástól, főleg, hogy mindketten nagyon furcsának is találják a másikat. Eep nem érti, hogy tud a fiú sötétben is világosat csinálni, mit visel a lábán és miért tart magnál egy majmot... Guy pedig már régen civilizáltabb életet él, mint vagy a család többi tagja, így számára meg ez furcsa. Itt megint álljunk meg egy pillanatra, ugyanis eddig csak Eep-ről és édesapjáról beszéltem, de van még nekünk egy édesanya is, Ugga, aki próbál egyfajta ütközési pont lenni lánya és férje között, ami több kevesebb sikerrel működik is.

Az is elég egyértelmű, hogy már az ősidőkben is minden erős férfi mögött állt egy igazi nő és az is, hogy Ugga láthatatlanul, de azért elég erőteljesen irányítja urát.Továbbá van még két gyerkőc a családban egy kisbaba, Sandy és egy kicsit fogyatékos fiú, Thunk. Aztán ott van a nagymama, aki Ugga édesanyja, így Grug anyósa és ennek megfelelően kapcsolatuk olyan is, mint egy klasszikus viccben is lévő anyós-veje kapcsolatban. A férfi ugyanis egyáltalán nem bánná már, ha a mami inkább már porhanyós lenne, és persze a nénit se kell félteni minden lehető módon beszól a vejének.

De nekünk ez csak jó, mert ebből számtalan poént kerekítettek ki a rendezők, Kirk De Micco és Chris Sanders. Kik is ők? De Micco elég sokféle dolgot csinált már pályafutása során pl. forgatókönyv írója volt egy Disney filmnek, a Bűvös kardnak, vagy a Pata csatának, és rendezőként jegyzi a Csimpilótákat. Sanders is több fronton kipróbálta már magát pl. rendezőként dolgozott a Disneynél a Lilo és Stich - A csillagkutya című mesénél, valamint egy Dreamworks filmnél, az Így neveld a sárkányodatnál. Forgatókönyvíróként rengeteg Disney klasszikust jegyez, úgy mint a Mulan, a Lilo Stich filmek, valamint a sorozat is, de besegített Az oroszlánkirály, A szépség és a szörnyeteg, valamint az Aladdin forgatókönyvébe is. Hamarosan pedig producerként próbálja ki magát az Így neveld a sárkányodat második részében.

Visszatérve a sztorihoz, Eep és Guy minden különbözőségük ellenére nagyon úgy tűnik, hogy egyre közelebb kerülnek egymáshoz. Ennek viszont a lány apja finoman szólva sem örül, hiszen Eep-ben addig is meglévő kíváncsiság lassan igazi kalandvággyá növekszik. Ráadásul a család többi tagjának is kezd szimpatikussá válni az új fiú és amikor az addig biztonságosnak hitt barlang egyszercsak beomlik, akkor mindannyian kénytelenek az új fiúra támaszkodni. Aki nem ígér mást, mint hogy elvezeti őket egy biztonságos és gyönyörű helyre. Ám az odavezető út igencsak veszélyes, kalandos, izgalmas és rengeteg nagyon furcsa állalttal találkozik a kis csapat. Sokáig úgy tűnik Guy terve bármennyire is ütődött a legjobban kivitelezhető, ám ekkor baj történik és a családfőnek kell áldozatot hozni családja érdekében.

A film végét nem árulom el, mert van benne egy két csavar, mindenesetre bátran merem ajánlani az animációs filmek kedvelőinek, de akár a nagyobbacska gyerkőcöknek is, 6-99 éves korig bárkinek :)

Annak ellenére, hogy a hírek szerint egyre rosszabbul áll a Dreamworks-nek (már legalábbis az animációs részlegnek egyre rosszabbul áll a szénája, ez a film szerencsére még el tudott készülni, ráadásul nagyon jól sikerült és egyelőre vezeti is a hazai illetve az amerikai mozis toplistákat is. Egy szóval siker, így csak reménykedhetünk benne, hogy a beígért Turbo a csiga kalandjai is elkészülnek majd. Habár a pletykák szerint a Sony fogja felvásárolni az egykori Dreaworks SkG-t. Az a Sony, ami a Jégkorszakor gyártó Blue Sky Studiot is birtokolja. Ennek leginkább az lehet az oka, hogy a Dreamworks animációs részlegének vezetői, alapítói közül már csak Jeffrey Katzenberg maradt talpon. Spielberg és Geffen már elhagyták a süllyedő hajót. Nagy kár lenne, ha a Dreamworks csődbe menne, mert szerintem mind a Disney-féle Pixar animációknak, mind pedig a Dreamworks animációknak hihetetlenül jót tesz/tett az a konkurencia harc, amit egymás ellen vívnak. Meg persze nekünk, mert így mi (animációs film imádók) tudunk újabbnál újabb jól sikerült alkotásokat végignézni.

9/10 pont

Croodék - The Croods . - amerikai animációs vígjáték, 99 perc, 2013

Korhatár besorolás: 6 éven aluliak számára nem ajánlott

Rendezők: Kirk DeMicco, Chris Sanders

Szereplők: mesefigurák