Ribizlihabos-almás réteges

Augusztus elején vált közismertté, hogy a Nándori László által készített, “Ribizlihabos-almás réteges” torta nyerte el idén a “Magyarország Cukormentes Tortája” címet. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete által meghirdetett verseny győztese fehér cukor, fehér liszt, mesterséges adalékanyag és tartósítószer nélkül készült.

Azóta eltelt három hónap és kíváncsian jártam körbe a budapesti cukrászdákat, vajon mi lett a díjnyertes torta sorsa, megtalálom e még valahol. Örömmel mondhatom, hogy ismerik, megszerették és számtalan helyen vásárolható. Az alapanyagok tökéletes használatával, a kreatív recepttel és a magyaros ízvilágba illeszkedő ízhatással nyerte meg a Nándori Cukrászda 2013-ban a “Magyarország Cukormentes Tortája” versenyt. A “Ribizlihabos-almás réteges” összetevőinek nagy részét hazai kistermelőktől szerezte be a cukrászda. “A kialakult beszállítói hálózatunk segítségével, arra törekszünk, hogy a lekvártól a manduláig minél több fontos alkotóelemet házi manufaktúráktól vásároljunk meg” – mondta el Nándori László aranykoszorús cukrászmester. De nemcsak ennyit árult el, hanem egyéb kérdésekre is kimerítő, részletes választ kaptunk.

Miért a ribizli és az alma kombinációját választotta a recepthez? A torta egyszerre tesz eleget a versenykiírásban előírt magyaros ízvilágnak és az ünnepi hangulatnak. Augusztus 20. a keresztény magyar államalapítás ünnepe. Szent István országalmája, mint koronázási jelkép, és az alma, mint a legkedveltebb és legegészségesebb gyümölcs, ebben a tortában kapcsolódik össze.  A Ribizlihabos-almás réteges torta alapja ugyanis a Cukrászda Aranyalma tortája megbolondítva egy kis ribizlivel, mely savanykás ízével és vörös színével is kitűnően támogatja az alma könnyedségét, lágyságát, természetességét.

Ön vagy valaki más érintett a cukorbetegségben a családjában? Nem személyes vagy családi érintettség miatt segítünk a cukorbeteg vagy más ételintoleranciában szenvedő vendégeinknek. Az elmúlt években egyre többen érdeklődtek cukor – laktóz- vagy gluténmentes sütemények iránt. Ebben nyújtunk segítséget, hiszen mi minden kedves vendégünket szeretnénk teljes körűen kiszolgálni, az ízlésének és táplálkozási szokásainak megfelelően. Ezért is tüntetjük fel honlapunkon süteményenként, hogy azt laktóz-, liszt- vagy éppen tojásra érzékeny vendégeink is fogyaszthatják.

Mit tesz Ön az egészsége érdekében (táplálkozás, mozgás, a gyerekek tudatos egészségre nevelése)? Két dolgot emelnék ki. Véleményem szerint a tudatosság és a mértéktartás a kulcs, ha a táplálkozás és az egészség kapcsolatáról van szó. Ezeket az elveket követem a magánéletemben, és a Cukrászdában egyaránt. A napi bevásárlás során, ha egy új termék kerül a kezembe, minden alkalommal megnézem, honnan származik, milyen összetevőket tartalmaz, ki és milyen körülmények között árulja. Ugyanezt veszem észre a hozzánk betérő vendégeken is, szerencsére ma már a minőség az egyik legfontosabb szempont. Csak olyan süteményt árulunk, amit én szeretek és úgy, ahogyan én szeretem, a Nándori Cukrászda megalakulása óta ezt az elvet követi. Beszállítóinkkal több évtizedes kapcsolatunk van, mely garantálja számunkra, hogy mindig ugyanazt a minőséget tudjuk biztosítani vendégeinknek. Példaként a szilvalekvárt hosszú évek óta ugyanattól a tiszabecsi termelőtől vásároljuk, ahol szabadban, fatüzelésű rézüstben főzik a lekvárt.

Elkészíthető a torta akár otthon is? A torta megálmodásakor alapvető szempont volt, hogy azt otthoni körülmények között is könnyen el lehessen készteni. A másik fontos szempont, hogy azoknak a háziasszonyoknak szolgáljunk ötlettel, akik kénytelenek mellőzni a cukor használatát, és pl. az általunk is felhasznált xilittel sütnek süteményeket. Jó tudni ugyanakkor, hogy a torta a xilittel megegyező mennyiségű cukor felhasználásával is elkészíthető.

Hogyan lehet a kalória- és szénhidrátértéket mérsékelni egy süteményben? Az alapanyagok gondos megválasztásával, és azzal, ha tudjuk, a magas kalória- és szénhidrátértéket tartalmazó összetevőket hogyan tudjuk más, kevésbé magas értékű alapanyagokkal kiváltani. A Ribizlihabos-almás réteges esetében például diabetikus almabefőttet használunk, de a legjobb friss almából készíteni. A diabetikus almabefőttre azért esett a választás, hogy ha azt bárki az ország bármely részén elkészti, mindig ugyanazt az ízt tudja elérni. A lisztet kiválthatjuk például mandula-, kókusz- vagy éppen gesztenyeliszttel, teljes kiőrlésű liszttel, vagy olajos magvak őrleményével. A cukrot helyettesíthetjük természetes és mesterséges édesítőszerekkel, melyek közül én a természetes szereket ajánlom, mint pl. a nyírfacukor vagy a xilit.

Milyen édesítőszereket használ a cukrászüzemben? Természetesen a süteményeink jelentős része cukor felhasználásával készül, azonban ma már egyre több termékünket készítjük pl. xilittel. Fontosnak tartom kiemelni, hogy Cukrászdánk az elsők között biztosított vendégei számára kávéjuk mellé nyírfacukrot, valamint laktózmentes és bio tejet. Családi vállalkozásként fontosnak tartjuk, hogy vendégeink ugyanolyan minőségű és íz világú süteményeket kapjanak, mint otthon családtagjaink és barátaink.

A Ráday utcai cukrászda hosszú távú tervei között szerepel cukor- laktóz- és lisztmentes süteményeinek további bővítése. A kreativitásnak, magas szakértelemnek és remek összetevőknek köszönhetően ezek a sütemények kompromisszumok nélküli megoldást kínálnak mindenkinek, sőt. “A napjainkban tapasztalt gasztroforradalom a cukrászszakmát is elérte. A szezonokra jellemző hibátlan minőségű alapanyagok felkutatása mellett a tradicionális formák újragondolása ugyanúgy megjelent a sütemények világában, mint a legfelkapottabb éttermek konyhájában” – mondta el Nándori.