2018. november 16. - péntek

Héttorony Fesztivál 2013

Kinyomtatom...
hettorony.jpg

Idén ősszel november 6-20. között – a Fonó Budai Zeneház szervezésében – másodszor indítják el a Héttorony Fesztivált a Kárpát-medencében! Helyszínei a tavalyi évhez hasonlóan átnyúlnak a határokon.

Egy-egy nagyszabású programot szerveznek a Makovecz Imre tervezte kolozsvári református templomba, a lendvai Színházba, a makói Hagymaházba, ahogyan Beregszászra, Kassára és Szabadkára is eljutnak. A fesztivál november 6-án kezdődik és november 20-án, Makovecz Imre születésnapján fejeződik be Budapesten, a Villányi úti Szent Imre templomban. A Héttorony szimbolikája századok óta, számos alkalommal feltűnt a magyar kultúrtörténetben, nagyjából azonos jelentéstartalommal. Számunkra a Kárpát-medence népi műveltsége, kollektív emlékezete és kreativitása jelenti azt a kincset, amit a Héttorony magában rejt Bécs, Kassa, Munkács, Brassó, Újvidék, Zágráb és Maribor tornyai között, beleértve a Makovecz Imre épületeit és szellemi hagyatékát is. A zene elválaszthatatlan a rítustól, mágiától, vallástól, szórakozástól, egyszóval az ünneptől. Ennek megfelelően két fajtája alakult ki, a szakrális és a világi zene. Mindkettőnek helye és ideje volt évezredeken keresztül. Sajnos mára oda jutottunk, hogy mindenhol valamilyen silány változata szól, és jobbára agymosásra szolgál. Most, a Héttorony Fesztivállal a magyarság, s a velünk együtt élő népek zenéjét ismét az ünnep rangjára szeretnék emelni, a fesztivált pedig a Kárpát-medence vezető fesztiváljai közé lavírozni!

A Héttorony Fesztivál 2013 helyszínei:

  • Szabadka – 2013. november 6. – Városháza és Népkör
  • Makó – 2013. november 7. – Hagymaház
  • Csenger – 2013. november 9. – Makovecz Imre Általános Iskola
  • Kassa – 2013. november 10. – Magyar Színház
  • Lendva – 2013. november 13. – Színház és hangversenyterem
  • Beregszász – 2013. november 16. – II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola
  • Tiszapéterfalva – 2013. november 17.
  • Kolozsvár – 2013. november 17. – Törökvágási református templom
  • Budapest – 2013. november 20., 19 óra – Szent Imre templom

„Madarak voltunk…” Koncert Makovecz Imre tiszteletére.

„Gyémánthegyen állunk, De zsebünkben kavicsok vannak.

Nagyon elfelejtettük, hogy angyalok voltunk, Kövér vánkosokba tömtük fehér szárnyaink.”

(József Attila: Gyémánt)

A Héttorony Fesztivál gálaműsorát minden évben Makovecz Imre születésnapján rendezik meg, neves előadóművészek közreműködésével. Olyan tematikus hangversenyek ezek, melyek az építészet és zene, ember és természet, közösség és mítosz, alkotás és hit elválaszthatatlan, szerves kapcsolatát, és a hagyományok fontos szerepét igyekeznek feltárni. Helyszínül idén azt a szakrális teret választották, ahová a Mester gyakran átjárt misére feleségével, Szabó Marianne-nal a Villányi út szemközti oldaláról. A művészember az ősi mítoszok valóságtartalmára nem keres tudományos cáfolatokat, hitelességüket sem bizonygatja sosem. Evidencia számára, mint ahogyan azok a jelképek is, amiket évezredek óta cipelünk magunkkal, s álmainkban örökösen jelen vannak. Nem lepődik meg, ha természetfölötti dolgokkal találja magát szembe, nem csodálkozik. Inkább gyönyörködik egy jót és keresi az együttműködés lehetőségét. S ez nem valami hamis tudat, vagy érzéki csalódás, esetleg módosult tudatállapot kifejeződése nála. Mint ahogyan a gyermek számára nem abszurditás, hogy madarak voltunk egykor, úgy a költő, festő, muzsikus vagy építész számára sem az. Inkább természetes. Sőt, bizonyos a felől, hogy azok a madarak angyalok. Hál’ Istennek sok mindent megőrzött erről számunkra a népi emlékezet: a ráolvasások, imák, dalok, történetek. Ez a műsor hajdani és visszaszerzendő angyalságunkról szól. Persze, ahogy ember is sokféle van, úgy vannak segítő, ártó, gonosz, emlékező és védőangyalok is. Nem individuális látomások ők, hanem a kollektív emlékezet létező alakjai.

Velük segít találkozni ezen az estén: Dresch Dudás Mihály, az Etnofon Zenei Társulás, a Muzsikás, Lajkó Félix valamint Szvorák Katalin a tanítványaival (Orbán Johanna, Paár Júlia, Timár Sára).

„Égen menő szép madár, De nem madár, szárnyas angyal

Szárnya alatt szent oltár Szent oltárban igaz hit,

Igaz hitben Boldogasszony...”

(archaikus népi imádság)

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Időpont: 
2018. december 1 - 2018. december 2
Mikulásvonat a gyermekvasúton

A Mikulás és segítői, a krampuszok december 1-jén, szombaton és 2-án, vasárnap ismét birtokba veszik a Gyermekvasutat, hogy együtt vonatozzanak a gyerekekkel. Közös énekléssel, játékokkal várják a kicsiket, akik személyesen találkozhatnak a Mikulással, aki kis csomaggal ajándékoz meg minden gyereket.

A-TEAM fotó a tavalyi gálán készült

Angyalok szárnyalása címmel november 19-én 19 órától jótékonysági est a Jókai Színházban.

Advent Budapest

Az Advent Budapest kulturális téli fesztivál programsorozata november 23-án veszi kezdetét és december 23-ig tart, a vásár azonban egészen az év végéig, december 28-ig várja a látogatókat.